Παγκόσμια ημέρα του άνδρα

Picture of Κωνσταντίνος Καρατζίδης

Κωνσταντίνος Καρατζίδης

Στις 19 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για τη μέρα του άνδρα σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Τζαμάικας, της Νορβηγίας, του Πακιστάν, της Ινδίας και των Η.Π.Α. Στη χώρα μας δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα, ωστόσο φαίνεται πως δεν θα αργήσει η αναγνώρισή της από τον Ο.Η.Ε. Η γιορτή αυτή έχει δημιουργηθεί με σκοπό να υπενθυμίζει τη συνεισφορά του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και, ειδικότερα, στην οικογένεια, τον γάμο και την ανατροφή των παιδιών. Επίσης, η μέρα τιμάται συμβολικά ως μία μέρα κατά του σεξισμού και του ρατσισμού απέναντι σε άτομα που μπορεί να μην εμπίπτουν στην παραδοσιακή έννοια της αρρενωπότητας, όπως είναι οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άντρες ή τρανς άτομα.

 Οι έξι βασικοί πυλώνες της παγκόσμιας ημέρας των ανδρών είναι:

  • Η προσοχή στην υγεία τους.
  • Η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα.
  • Η ενίσχυση της ισότητας των φύλων.
  • Η προβολή σωστών ανδρικών προτύπων.
  • Η ανάδειξη της συμβολής τους στην κοινωνία.
  • Η προώθηση της ανθρωπιστικής παιδείας.

Η ιστορία της ημέρας

Η παγκόσμια ημέρα του άνδρα είναι σχετικά σύγχρονη. Πιο συγκεκριμένα, η γιορτή καθιερώθηκε το 1999 από τον ο Jerome Teelucksingh, ο οποίος ήταν λέκτορας της ιστορίας στο πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών, στη Καραϊβική. Ο κύριος αυτός συνειδητοποίησε ότι πολλά από τα νέα αγόρια της εποχής του ζούσαν χωρίς τα κατάλληλα ανδρικά πρότυπα.  Για αυτό το λόγο, έθεσε τη μέρα της 19ης Νοεμβρίου ως «International men’s day», η οποία συμπίπτει με τα γενέθλια του δικού του ανδρικού προτύπου του πατέρα του!

Γιατί να γιορτάζουμε αυτή τη γιορτή εν έτει 2021;

Στις μέρες μας, θα ήταν ιδανικό να ασχολούμαστε με τις αρχές που αρμόζει να διέπουν τον άνθρωπο και να μην διαχωρίζουμε τα δύο φύλα μεταξύ τους. Παρ’ όλα αυτά, ο ρόλος του κάθε φύλου στην κοινωνία είναι διαφορετικός και πηγάζει από τα πρότυπα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένας μεγαλύτερος να λειτουργεί ως παράδειγμα για ένα νεότερο που χρησιμοποιεί τη παρατήρηση σαν το δυνατότερό του όπλο. Έτσι, ένας δάσκαλος, ένας πατέρας, ένας αθλητής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού. Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο Ισοκράτης: “Δεν πρέπει να επαινείται μόνο τους ενάρετους άνδρες, αλλά και να τους μιμείσθε”. 

μέρα του άνδρα

Τί εννοούμε με τη φράση ανδρικό πρότυπο;

Σε αυτήν την ερώτηση πολλοί απαντούν με πατροπαράδοτους όρους, όπως ο “άντρας παλιάς κοπής”, ο “παντελονάτος” κτλ. Καλύτερα όμως να αφήσουμε στην άκρη τέτοιου είδους στερεότυπα και να επικεντρωθούμε στην ουσία των πραγμάτων. Ένα απόφθεγμα του Κινέζου φιλοσόφου Χουν Τζι Τσεν λέει: “Ανεβαίνοντας το βουνό να έχεις την ανδρεία να περάσεις από απότομο μονοπάτι. Περπατώντας πάνω από το χιόνι να έχεις την ανδρεία να περάσεις από γλιστερό γεφύρι”. Συνεπώς, εάν στις ανωμαλίες του δρόμου σου λείπει η ανδρεία τότε θα βαλτώσεις μέσα σε κάποιο λάκκο γεμάτο αγριόχορτα. 

Σε συνάρτηση με τη παραπάνω φράση, η Κωνσταντίνα Γερονικάκη στο ποίημά της “Άνανδροι μπροστά στην ανδρεία” επισημαίνει: “Την ανδρεία, όμως πολλοί θαυμάσανε μα λίγοι επέλεξαν σαν βρέθηκαν κοντά στο δίλημμα”. Επεξηγηματικά, η αρετή της ανδρείας είναι μία δύσκολη, αλλά και συνειδητή επιλογή, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αξίες όπως ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια και η πίστη.

 Ο σεβασμός σχετίζεται με τη συμπεριφορά ή τη στάση ζωής που έχει ο καθένας απέναντι σε κάτι ή σε κάποιον. Μια στάση που δεν πρέπει να προσβάλλει την ηλικία, το φύλο, τη καταγωγή ή τη κοινωνική προέλευση κανενός συνανθρώπου του. Όσον αφορά την αξιοπρέπεια, ο καθένας μας οφείλει να γνωρίζει τα όριά του, άρα και πότε να αποχωρήσει από μια κατάσταση ή να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την οικογένειά του. Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική, είναι η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του, καθώς ένας αισιόδοξος άνθρωπος είναι καταδικασμένος να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να πετύχει!

Υ.Γ. Η ταινία που προτείνω για τον εορτασμό της ημέρας έχει ως τίτλο “Men of honour” (2000).

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...