Καθώς εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξανόμενα επίπεδα φόβου και άγχους σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του COVID-19 στην υγεία και την οικονομία. Είναι φυσιολογικό να βιώνουμε μια συναισθηματική αναταραχή σε στιγμές αβεβαιότητας. Ακόμα, και οι άνθρωποι που μέχρι τώρα έχουν βιώσει μόνο ήπια επίπεδα άγχους και στρες, ίσως τώρα να παρατηρήσουν ότι οι καθημερινές ειδήσεις για τον COVID-19 αρχίζουν να επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία.
Τα υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος ή οι εμμονές και οι ψυχαναγκασμοί, συχνά επιδεινώνονται σε περιόδους άγχους ή έντασης. Για κάποιον που βιώνει αυτές τις ανησυχίες, η αντιμετώπιση της πραγματικότητας μιας παγκόσμιας πανδημίας θα μπορούσε εύκολα να πυροδοτήσει συμπτώματα που μέχρι σήμερα μπορούσε να διαχειριστεί. Παράλληλα, η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζει άνοδο, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν αυξημένες ανάγκες σε ψυχολογική υποστήριξη.
Εδώ είναι πολύ σημαντικό να «φιλτράρουμε» τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τα μέσα, αλλά και γενικότερα από τον έξω κόσμο, να ελέγξουμε το βαθμό ρεαλιστικότητας αυτών των σκέψεων, να μειώσουμε επαφές με ανθρώπους «καταστροφολόγους», να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά να εστιάζουμε στο παρόν μας.
Το θετικό σε αυτή τη κρίση, όπως και σε κάθε κρίση, είναι ότι μας δίνεται η δυνατότητα να καταστρέψουμε και να φτιάξουμε από την αρχή. Μια κατάσταση παρόμοια με το φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του. Μας δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθούμε με τα «υπαρξιακά» μας ζητήματα, τι έχει ουσιαστικά σημασία τι όχι, τι θέλουμε να κρατήσουμε, τι να αφήσουμε και πως θέλουμε να ζούμε τη ζωή μας από εδώ και πέρα.
Επίσης, η πανδημία αυτή, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις εν γένει μας ικανότητες, να βρούμε νέους τρόπους επικοινωνίας, διασκέδασης και δημιουργικότητας. Καλλιεργώντας τα παραπάνω θα νιώσουμε και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας κάτι το οποίο θα μας εξοπλίσει με μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα για τη παρούσα κρίση, αλλά και για οτιδήποτε άλλο προκύψει στο μέλλον στη ζωή μας.
Τι είναι, επομένως, η ψυχική ανθεκτικότητα; Πως την καλλιεργούμε; Η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει την κλασσική συνεδρία; Αποτέλεσε η καραντίνα την αφετηρία για την έναρξη μιας νέας εποχής στον τομέα της ψυχικής υγείας; Ανταποκρίθηκε ο κόσμος στην προσφορά βοήθειας εξ αποστάσεως; Εκτός από την οικογενειακή βία που αυξήθηκε παρατηρήθηκαν άλλα αρνητικά φαινόμενα;
Ερωτήματα όπως τα παραπάνω θα συζητήσουμε στο τέταρτο επεισόδιο του TEDxAUTH HOMECASTS, που θα πραγματοποιηθεί LIVE την Κυριακή 17 Μαΐου και ώρα 18.00 στο επίσημο κανάλι της διοργάνωσης στο YouTube. Μαζί μας θα βρίσκονται δύο εξαιρετικοί καλεσμένοι, ο Νικόλαος Γκούβας και η Φρόσω Φωτεινάκη. (LinkYouTube: https://www.youtube.com/channel/UCBITyLjrElrAMkbmPcVpSSA)
Η Φρόσω Φωτεινάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μεταπτυχιακή της εκπαίδευση έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου ολοκλήρωσε με έπαινο τόσο τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Συμβουλευτική, καθώς και την ολοκληρωμένη επαγγελματική της εκπαίδευση στο Ψυχοδυναμικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας.
Στο βιογραφικό της καταγράφεται συμμετοχή στη βασική ερευνητική ομάδα του ΕΠΙΨΥ, που σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, διερεύνησαν το φαινόμενο της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια, στον εφηβικό και ενήλικο πληθυσμό της χώρας. Ακόμη, συμμετείχε ενεργά ως βασικό επιστημονικό μέλος της ομάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την διαμόρφωση διαδικτυακής πλατφόρμας προς επιμόρφωση της σχολικής και εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα ψυχικής και σεξουαλικής υγείας.
Διατηρεί γραφείο στη Ν. Φιλοθέη, όπου δουλεύει ψυχοθεραπευτικά με έφηβους, ενήλικες και ζευγάρια. Η κλινική της εμπειρία περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες στο πλαίσιο προβλημάτων που αφορούν αγχώδεις διαταραχές, χαμηλή αυτοπεποίθηση, προβλήματα σχέσεων, εργασιακό άγχος και συμβουλευτική γονέων. Τέλος, είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και συντονίστρια Εργαστηρίων Αποτελεσματικού Γονέα (PET), από την Gordon Training International.
Ο Νίκος Γκούβας είναι Ψυχίατρος με πολυετή εμπειρία στον χώρο, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ριζική αντιμετώπιση των ζητημάτων της ψυχικής υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Ακόμα είναι Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του μεγαλύτερου και αρτιότερου Ομίλου, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Υπεύθυνος στις Κλινικές Ψυχικού/Φαλήρου & Περιστερίου, Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής, στο Ιατρικό Κέντρο "Καρδιολογία" στην Ηλιούπολη, καθώς και εξωτερικός συνεργάτης- Κλινικός Ψυχίατρος στην Nευροψυχιατρική Kλινική «Σινούρη» στην Κηφισιά. Από το 2017 είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ιατρών Ασφαλιστικών Πραγματογνωμόνων.
Πιστεύει στη νέα τεχνολογία και στις δυνατότητες που προσφέρει. Η τηλεψυχιατρική, ως ένα σύγχρονο τεχνολογικό εργαλείο, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τον θεραπευόμενο. Ο ίδιος συνηθίζει να λέει ότι η σχέση του με τον εκάστοτε ασθενή επιθυμεί να διέπεται από σεβασμό, αλλά και από ειλικρινή και ξεκάθαρη ανάλυση του θεραπευτικού στόχου. Ο κύριος Γκούβας είναι εδώ για να βοηθήσει τον θεραπευόμενο, είτε με τη χρήση παραδοσιακών θεραπευτικών τεχνικών, είτε μέσα από σύγχρονα θεραπευτικά εργαλεία Τέλος, motto του αποτελούν οι εξής φράσεις: «Σε ένα κόσμο γεμάτο προβλήματα γίνε μέρος της λύσης» & «Δείξε μου κάποιον ψυχικά υγιή να το κάνω σίγουρα καλά (Καρλ Γιούνγκ)».
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΙΟΥ & ΩΡΑ 18.00
ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟ YouTube!
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!
Περισσότερες πληροφορίες
Η ομάδα του TEDxAUTH συστάθηκε το Δεκέμβριο 2018 και σκοπός αυτής είναι η υλοποίηση του τρίτου, σε σειρά, TEDxAUTH στην ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η οργανωτική ομάδα αποτελείται από 29 δημιουργικά άτομα, τα οποία επιλέχθηκαν για τη φαντασία, αλλά και την επιθυμία τους να συμβάλουν στην προώθηση ιδεών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Θεσσαλονίκη και στον κόσμο γενικότερα.
Email: tedxauth@gmail.com
Website: http://www.tedxauth.com/
Facebook Page: https://www.facebook.com/TEDxAUTH/
Instagram: https://www.instagram.com/tedxauth/