Zootopia: “Μια ταινία για μεγάλα παιδιά

By Χριστίνα Βίλδου
Zootopia ή αλλιώς Ζωούπολη. Η ταινία της Disney που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Σίγουρα έχεις δει ή ακούσει για τη Τζούντι, το χαριτωμένο λαγουδάκι που δεν τα παρατάει ποτέ. Πιθανόν να την προσπέρασες σαν μία ακόμα ταινία κινουμένων σχεδίων όμως, πίστεψέ με, αυτή η ταινία αξίζει τον χρόνο σου!
Πάμε λοιπόν να δούμε τους λόγους για τους οποίους αν έχεις ένα ελεύθερο δίωρο ή “τ’αυτιά σου είναι πεσμένα” είναι η κατάλληλη ταινία να σ’ανεβάσει και παράλληλα να σου θυμίσει πως “η ζωή είναι πιο περίπλοκη από ένα σύνθημα σε αυτοκόλλητο.”

1. “Το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο φόβος!”
By Χριστίνα Βίλδου
Πράγματι, στην έναρξη της ταινίας θα γελάσεις με την επιμονή της μικρής Τζούντι να γίνει το πρώτο λαγουδάκι-αστυνομικός. Στην πορεία όμως το θάρρος και το πείσμα της θα σε κερδίσουν και θα σε διαβεβαιώσουν πως τα όνειρά σου αξίζουν την προσπάθεια.

2. Κανείς δε μπορεί να σου πει τι μπορείς να κάνεις
By Χριστίνα Βίλδου
Ως συνέχεια των παραπάνω, η Zootopia σου δίνει το ισχυρό μήνυμα πως παρ’όλο ποπυ “η ζωή δεν είναι musical κινουμένων σχεδίων” με υπομονή κι επιμονή μπορείς να πετύχεις όσα οι άλλοι θεωρούν αδύνατα. Αντί λοιπόν να βολεύεσαι στην ασφάλεια του να κόβεις κλήσεις, βγες εκεί έξω και ρίσκαρε.

3. Χιούμορ
By Χριστίνα Βίλδου
Φυσικά από μία ταινία της Disney δε θα μπορούσε να λείπει το χιούμορ. Έτσι, τόσο οι δυσκολίες της μικροκαμωμένης Τζούντι όσο και οι έξυπνες ατάκες του Νικ θα ζωγραφίσουν ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη σου. Σε αυτό θα συμβάλλουν και οι διάφορες λεπτομέρειες της σημερινής κοινωνίας όπως ο συμπαθέστατος τίγρης που ασκεί πολύ πετυχημένα το επάγγελμα του δημοσίου υπαλλήλου.

4. Οι βραδύποδες
By Χριστίνα Βίλδου
Ναι ναι, θα μπορούσαν να ανήκουν στο 3. Όμως ελάτε τώρα, όσοι έχετε δει την ταινία θα συμφωνήσετε πως αυτή η σκηνή αξίζει τη δική της κατηγορία! Μιλάμε για τη μεγαλύτερη σκηνή, με τους λιγότερους διαλόγους που όμως δε πρόκειται να σε κάνει να βαρεθείς καθόλου καθώς το γέλιο σου δε θα μπορεί να σταματήσει! Μπερδεύτηκες? Μην αγχώνεσαι! Θα τα δεις όλα αργά και καθαρά στη σκηνή και θα τα καταλάβεις!

5. Δράση
By Χριστίνα Βίλδου
Είτε μιλάμε για Hollywood, είτε για ταινία κινουμένων σχεδίων, όταν η υπόθεση είναι αστυνομική τότε οι σκηνές δράσεις είναι αναπόφευκτες. Οι περιπέτειες της Τζούντι και του Νικ θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σου και δε θα σ’αφήσουν να βαρεθείς στιγμή. Κι αν είσαι ένας από τους λάτρεις της Disney που βρήκαν το τέλος του Frozen ανατρεπτικό, τότε το φινάλε της Zootopia θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

6. “Μπορεί να εξελιχθήκαμε αλλά στο βάθος παραμένουμε ζώα!”
By Χριστίνα Βίλδου
Μία ακόμα ατάκα που θα προστεθεί στις all time classic της Disney όχι τόσο για τη μοναδικότητά της αλλά γιατί αν ταυτίζεσαι εσύ, σκέψου πόσο σημαντικό είναι να την ακούσει ένα παιδί! Στα πλαίσια αυτής λοιπόν, η ταινία πραγματεύεται με χαρακτηριστική ειλικρίνεια θέματα όπως το bulling, τους λόγους υπαρξής του αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει, στερεοτύπα και ρατσισμό εναντίον διαφόρων μειονοτήτων καθώς και την αιώνια προβληματική σχέση δυνατών και αδύναμων.

7. “Και οι λαγοί γίνονται τέρατα!”
By Χριστίνα Βίλδου
Ωστόσο, το βασικότερο από τα παραπάνω θέματα της Zootopia είναι αυτό των στερεοτύπων. “Κακοί”, “καλοί”, “‘έμπιστοι” και “συμφεροντολόγοι” μπλέκονται σε ένα κουβάρι και αντικατοπτρίζουν με αφοπλιστικό τρόπο όσα ακούς στις ειδήσεις ή βλέπεις στην καθημερινότητά σου. Κι είναι συγκινητική η στιγμή που συνειδητοποιείς κι εσύ ως μέρος μιας άλλης Ζωούπολης πως πρέπει να “απολαμβάνουμε τη διαφορετικότητά μας. Είναι ανεύθυνο να θεωρούμε όλα τα <<αρπακτικά>> τέρατα. Δε πρέπει να μας χωρίζει ο φόβος!”

8. Φιλία
By Χριστίνα Βίλδου
Άλλο ένα δίδυμο που έχει ήδη γράψει ιστορία στους ήρωες της Disney. Από πολλούς θεωρείται η εξελιγμένη μορφή του Ρομπέν των δασών και του Τσίφτη. Είτε ισχύει έιτε όχι η φιλία του Νικ και της Τζούντι σχηματίζεται κάτω από περίεργες συνθήκες και αυτό την κάνει ακόμα πιο μαγική. Κίνδυνοι, έξυπνες ατάκες, λάθη και αξιολάτρευτες σκηνές τους μπλέκουν στην καλύτερη “κομπίνα” της ζωής τους!

9. Το νέο τραγούδι της Shakira
By Χριστίνα Βίλδου
Είναι από αυτά τα τραγούδια που μπορούν να σταθούν σε κάθε ραδιόφωνο. Αν το ακούσεις τυχαία δε θα σου περάσει το μυαλό ότι είναι από παιδική ταινία και αρκεί να προσέξεις τους στίχους για να το ερωτευτείς! Επιπλέον, είναι από αυτά τα λίγα, συλλεκτικά τραγούδια της Disney που δεν έχουν μεταγλωτιστεί. Και γιατί να χρειαστεί άλλωστε? Η εξωτική φωνή της Shakira απογειώνει τους στίχους και σου μεταδίδει δύναμη και αισιοδοξία! Αυτό, σε αντίθεση με την υπόλοιπη μεταγλώττιση της σειράς στην οποία έχει γίνει πολύ καλή δουλειά!

10. (Χωρίς σχόλια)
By Χριστίνα Βίλδου
“Όλοι αν το δούμε αισιόδοξα έχουμε πολλά κοινά μεταξύ μας. Όσο προσπαθούμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο τόσο πιο εξαιρετικοί γινόμαστε. Πρέπει να προσπαθούμε! Έτσι, ό,τι είδους ζώο κι αν είσαι – από τεράστιος ελέφαντας, μέχρι έξυπνη αλεπού- σε ικετεύω… προσπάθησε! Προσπάθησε να κάνεις τον κόσμο καλύτερο! Κοίτα μέσα σου βαθιά και θα δεις ότι η αλλαγή ξεκινά από εσένα. Ξεκινά από εμένα. Ξεκινά από όλους μας!”
Thumps up Disney! Ελπίζω τα σημερινά παιδιά να θυμούνται αυτά τα λόγια για πολλά, πολλά χρόνια!

By Χριστίνα Βίλδου

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...