Ζωγραφισμένες στα συντρίμμια

Η  τέχνη βρίσκεται παντού.

Όταν λέμε παντού εννοούμε σε κάθε γωνία, σε κάθε τοίχο, ακόμα και στο πιο απίθανο μέρος. Η τέχνη δεν ανήκει μόνο στις μεγάλες αίθουσες, στις εντυπωσιακές gallery και στα μουσεία. Αυτό ακριβώς έρχεται να αποδείξει με την δουλειά του ο street artist Rone.  O Αυστραλός καλλιτέχνης απομακρύνθηκε από την φιλοσοφία της υψηλής και σύγχρονης τέχνης και προσπάθησε να απεικονίσει την ομορφιά σε εσωτερικούς άδειους χώρους, που μοιάζουν κατεστραμμένοι.

Ο Rone , του οποίου το όνομα είναι Tyrone Wright, στο έργο του “Empty” μπήκε σε εγκαταλελειμμένους χώρους στην Μελβούρνη και ζωγράφισε στους τοίχους τους γυναικεία πορτραίτα προβάλλοντας την γυναικεία ομορφιά αλλά και προκαλώντας στο κοινό την ανάγκη να μάθει τι κρύβεται πίσω από αυτά τα συντρίμμια.

Ο καλλιτέχνης μέσα από τις ζωγραφιές του στοχεύει να δώσει στους χώρους αυτούς μία άλλη ιστορία από αυτή που ενδεχομένως διαθέτουν. Χωρίς να έχει την πίεση ότι πρέπει να ικανοποιήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε τεράστιες δημόσιες αίθουσες, αυτά τα εγκαταλελειμμένα δωμάτια του δίνουν την ευκαιρία να περάσει στους ανθρώπους οικεία συναισθήματα. Ουσιαστικά οι γυναίκες που απεικονίζονται στους τοίχους γίνονται ένα με αυτούς και δίνουν την αίσθηση ότι ζούσαν από πάντα μέσα σε αυτά τα δωμάτια έχοντας φυλάξει σε αυτά τα μεγαλύτερά τους μυστικά.

Κατεστραμμένοι τοίχοι, φθαρμένα χρώματα, παλιά έπιπλα, σκουριασμένα αντικείμενα ταιριάζουν άμεσα με την μελαγχολία που αποπνέουν οι γυναικείες φιγούρες του Rone. Το γεγονός ότι είναι ζωγραφισμένες με το βλέμμα προς τα κάτω δίνουν την αίσθηση ότι αρνούνται να πιστέψουν την καταστροφή που συμβαίνει γύρω τους. Δες κι εσύ για να καταλάβεις:Η  τέχνη βρίσκεται παντού.

 

Η  τέχνη βρίσκεται παντού. Η  τέχνη βρίσκεται παντού. Η  τέχνη βρίσκεται παντού.«Κάθε κενός χώρος δημιουργεί το ίδιο ερώτημα: Τι υπήρχε πριν; Η ιστορία κάθε χώρου ξετυλίγεται μέσα απ΄ότι έχει απομείνει πίσω.»  – Rone

Η  τέχνη βρίσκεται παντού.Η  τέχνη βρίσκεται παντού.

Η  τέχνη βρίσκεται παντού.https://www.youtube.com/watch?v=McnY7I_Z3po

Υ. Γ: τσέκαρε το site του Rone για περισσότερες πληροφορίες (http://r-o-n-e.com/)

by Ραφαέλα Ανδριώτη

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...