Η αρχαία κινεζική φιλοσοφία του Yin-Yang = 陰 (Yīn) 陽 (Yáng), το προσωποποιημένο Καλό και Κακό, οι ανώτερες Δυνάμεις και οι ισορροπία του Σύμπαντος! Έννοιες βαρύγδουπες, που εξάρουν το ενδιαφέρον. Γνωστές, κατά μία έννοια κατανοητές. Ποια, όμως, είναι στα αλήθεια η σημασία τους;
Ο αρχαίος κινέζικος πολιτισμός έχει τις ρίζες του στην 3η χιλιετία π. Χ., δηλαδή πριν από περίπου 5.000 χρόνια! Η φιλοσοφία Yin Yang μεταδόθηκε και υιοθετήθηκε σε μετέπειτα πολιτισμούς, αποτέλεσε τη βάση για την κινεζική παραδοσιακή Ιατρική, τις Πολεμικές τέχνες (Πα-Κουά Τσανγκ, Τάι-Τσι Τσουάν κ.α), την Ψυχολογία, την Φυσική και άλλες Φιλοσοφίες. Επικεντρώθηκε στην έννοια της Δυαδικότητας, δύο αντίθετες δυνάμεις που αλληλοεπιδρούν, αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοδημιουργούνται.
Ονομάζεται αλλιώς και Τάι Τσι Του και προέρχεται από το Ι Τσινγκ, το μεγάλο Βιβλίο των Αλλαγών. Αντιστοιχεί με διάφορες δυαδικότητες, όπως το φως και το σκότος, η φωτιά και το νερό, η ζωή και ο θάνατος. Το Γιν (Yīn) αντιπροσωπεύει το θηλυκό ή την αρνητική ενέργεια του φυσικού κόσμου, την αριστερή πλευρά του σώματος, ενώ το Γιάνγκ (yáng) είναι το αρσενικό, θετικό, το φωτεινό και η δεξιά πλευρά του σώματος. Η φιλοσοφία δεν υποστηρίζει τόσο την αντίθεση των δυνάμεων του Σύμπαντος, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι σήμερα, όσο την συμπληρωματικότητα, δηλαδή ότι το καθετί δεν μπορεί να είναι μόνο Γιν ή Γιανγκ, αλλά έχει στοιχεία και από τα δύο. Για παράδειγμα, το φως δεν υπάρχει χωρίς σκοτάδι.
Ένας Κινέζος κοσμολόγος αναφέρει ότι:
“Το Γιν είναι η κλειστή πόρτα, το σκοτάδι της νύχτας, η νότια όχθη του ποταμού και η βόρεια πλευρά του βουνού, ενώ το Γιανγκ είναι η ανοιχτή πόρτα, το φως της ημέρας, η βόρεια όχθη του ποταμού και η νότια πλευρά του βουνού”.
Στη μεταφυσική του Ταοϊσμού οι διακρίσεις μεταξύ του καλού και του κακού δεν είναι πραγματικές, με αποτέλεσμα η δυαδικότητα του Γιν-Γιανγκ να θεωρείται ένα αδιαίρετο σύνολο. Στις ηθικές του Κομφουκιανισμού, από την άλλη, η ηθική διάσταση και οι διακρίσεις συνδέονται με την ιδέα του Γιν και του Γιανγκ.
Το Σύμβολο είναι το πιο χαρακτηριστικό της κινέζικης κουλτούρας και ένα από τα πιο διαδεδομένα στη σημερινή εποχή. Σύμφωνα με τον θρύλο, το σύμβολο είναι δημιούργημα του Κινέζου ουράνιου Θεού ο οποίος το εμπνεύστηκε όταν αποφάσισε να φτιάξει το σύστημα της κινέζικης αστρολογίας και το κινέζικο ημερολόγιο. Το Yin Yang ερμηνεύτηκε σε τρεις άξονες, ως:
1.Ουσία της φύσης και του μυαλού
2.Αλληλεπίδραση της Δύσης και της Ανατολής, ευρύτερα του Ουρανού και της Γης
3.Διαδικασία συνεχούς εναρμόνισης των πάντων.
Πηγή: