Writing slump και πώς να το ξεπεράσεις

Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις βρεθεί μπροστά σε μια λευκή οθόνη με τον κέρσορα να αναβοσβήνει ανελέητα, περιμένοντας τις λέξεις να βγουν, ως διά μαγείας, μέσα από το κεφάλι σου και να βρουν τη θέση τους, μετουσιωμένες πλέον σε pixel, στη συσκευή σου; Πιστεύω ότι αυτά τα “νεκρά” λεπτά που χάνουμε προσπαθώντας να βγάλουμε τις λέξεις μας από μέσα μας είναι, ειλικρινά, καταστροφικά. Είναι από τα χειρότερα συναισθήματα. Να ξέρεις ότι θέλεις να πεις κάτι, ακόμη και να ξέρεις τί είναι αυτό που θέλεις να πεις, αλλά το μυαλό σου να μην μπορεί να επικοινωνήσει με τα χέρια σου. Το χειρότερο; Όταν, τελικά, έχεις αρθρώσει αυτές τις ελάχιστες αράδες, είναι όλες απαίσιες, μία προς μία. Αυτό, ονομάζεται writing slump.

Τί είναι το writing slump;

Writing slump αντιμετωπίζουμε όταν διανύουμε μια χρονική περίοδο κατά την οποία, ως συγγραφείς, μας λείπουν τα κίνητρα, η έμπνευση ή η δημιουργικότητα. Κατά τη διάρκεια ενός writing slump, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε ή να ολοκληρώσουμε τη συγγραφή έργων. Επιπλέον, ακόμη και η ποιότητα της γραφής μας μπορεί να υποφέρει.

Αυτή είναι μια απογοητευτική και αποθαρρυντική εμπειρία που απεύχομαι, ειδικά αν το γράψιμο είναι σημαντικό μέρος της επαγγελματικής ή προσωπικής σου ζωής. Η πτώση αυτή μπορεί να προκληθεί από πληθώρα παραγόντων. Ενδεικτικά σου αναφέρω παράγοντες όπως το άγχος, η εξάντληση, η έλλειψη ύπνου ή το αίσθημα έλλειψης έμπνευσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι τα writing slumps είναι ένα φυσιολογικό μέρος της δημιουργικής διαδικασίας και υπάρχουν στρατηγικές και τεχνικές που χρησιμοποιούν ακόμη και καταξιωμένοι συγγραφείς για να τα ξεπεράσουν.

writing slump

Πώς να ξεφύγεις από ένα wrting slump;

Θέσε μικρούς στόχους γραφής. Μερικές φορές η σκέψη του να γράψεις ένα εκτενές κείμενο μπορεί να είναι συντριπτική και να σε οδηγήσει σε αναβλητικότητα. Ξεκίνα από μικρότερα βήματα, βάζοντας στόχο το να γράφεις μόνο για 10 ή 15 λεπτά την ημέρα. Μόλις αποκτήσεις τη συνήθεια του να γράφεις τακτικά, θα είναι πιο εύκολο να αυξήσεις τον χρόνο συγγραφής σου ανά session.

Άλλαξε το περιβάλλον σου. Μερικές φορές μια αλλαγή σκηνικού μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της δημιουργικότητας. Δοκίμασε να γράψεις σε μια διαφορετική τοποθεσία, όπως σε μια καφετέρια, ένα πάρκο ή μια βιβλιοθήκη. Δοκίμασε να βγεις στο μπαλκόνι σου ή να πας σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού σου.

Κάνε ένα διάλειμμα (ιδανικά παρέα με την γνωστή γκοφρέτα). Εάν πιέζεις τον εαυτό σου σκληρά για να γράψεις, ίσως είναι καιρός να κάνεις ένα διάλειμμα. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σας κάνοντας κάτι που σου αρέσει και σε ξεκουράζει. Μπορείς, για παράδειγμα, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να πας μια βόλτα ή να περάσεις χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σου.

Πειραματίσου με ένα διαφορετικό στυλ γραφής. Εάν αισθάνεσαι κολλημέν@ με το στυλ γραφής που έχεις τώρα, ίσως αυτό σου προκαλεί το writing slump. Σκέφτηκες να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό είδος; Για παράδειγμα, αν συνήθως γράφεις μυθιστορήματα, δοκίμασε να γράψε ένα δοκίμιο ή ένα άρθρο για το πώς να γράφει κανείς ένα μυθιστόρημα. Εναλλακτικά, μπορείς να πειραματιστείς και με υφολογικές ή λεξιλογικές αλλαγές στα κείμενά σου.

writing slump

Μην σταματάς το διάβασμα και την έρευνα. Η ανάγνωση βιβλίων και άρθρων για θέματα που σε ενδιαφέρουν και σε συναρπάζουν μπορεί να βοηθήσει τρομερά στο να εμπνευστείς, να κατεβάσεις νέες ιδέες και να ξεδιπλώσεις τον μίτο της δημιουργικότητάς σου. Μπορείς, ακόμη, να ερευνήσεις θέματα που σχετίζονται με την ίδια τη γραφή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή νέων ιδεών.

Αναζήτησε πρότυπα προς μίμηση. Μπες σε μια ομάδα συγγραφής ή αναζήτησε άλλους συγγραφείς. Προσπάθησε να μάθεις τί κάνουν αυτοί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αν έχουν κάποια σωτήρια συγγραφική συνήθεια που να τους γλιτώνει από το writing slimp. Επιπλέον, μια καλή ιδέα είναι να μοιράζεσαι τα κείμενά σου. Τo να τα συζητάς με άλλους, βοηθά στο να συγκεντρώσεις σχόλια κι εντυπώσεις, στο να λάβεις υποστήριξη, αλλά και στο να επαναπροσδιορίσεις τα κίνητρά σου.

Η συγγραφή, όσο κι αν μας αρέσει και την αγαπάμε, μπορεί πολλές φορές να μας κάνει τη ζωή δύσκολη. Το να βρεθούμε σε writing slump είναι ένα από τα “αναγκαία κακά” θα λέγαμε, του να αποτυπώνουμε γραπτώς τις ιδέες μας. Ελπίζω ότι η παραπάνω λίστα με ιδέες θα σου φανεί χρήσιμη στο μέλλον αν και περισσότερο ελπίζω να μη βρεθείς ποτέ στη δυσάρεστη θέση να ανατρέξεις σε αυτήν.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...