Travel further, Volunteer to Romania with Global Volunteer

Ευαγγελία Περγαντή

Ευαγγελία Περγαντή

Η Θεανώ σπουδάζει Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τον Φεβρουάριο του 2020, άρπαξε την ευκαιρία και πήγε σε μια εθελοντική εμπειρία μέσω της AIESEC για να αφήσει το αντίκτυπο της στην κοινωνία και να συνεισφέρει ενεργά σε έναν από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θεσπίσει ο Ο.Η.Ε. Όλα ξεκίνησαν στην εμπειρία της, στο Global Volunteer, με την AIESEC του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου πήγε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Το πρόγραμμα της είχε διάρκεια 6 εβδομάδων και αφορούσε τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης -4- ποιοτική εκπαίδευση. 

Η πρώτη επαφή με τον Global Volunteer 

  “Η τελική απόφαση να ταξιδέψω σε πρόγραμμα ήταν ύστερα από μια παρακολούθηση ενός σεμιναρίου που γινόταν στο Πανεπιστήμιο. Για την AIESEC γνώριζα λίγα. Η συμμετοχή στο σεμινάριο αυτό μου έδωσε την δυνατότητα να μάθω για το πρόγραμμα της Ρουμανίας που έτρεχε τότε. Κέρδισα πολλά πράγματα μέσα από την εμπειρία αυτή. Πρώτα από όλα ανέπτυξα και εξέλιξα περισσότερο σημαντικές δεξιότητες που χρειάζονται τόσο στο επαγγελματικό κομμάτι, όσο και στη ζωή γενικότερα. Ο κοινωνικός μου κύκλος μεγάλωσε απίστευτα και γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους με τους οποίους έχουμε αναπτύξει πολύ δυνατή φιλία και η επικοινωνία μας δεν έχει σταματήσει έως και σήμερα.”

Τα οφέλη του προγράμματος που αποκόμισε η Θεανώ

 “Η ζωή μου μετά την επιστροφή  από το ταξίδι είχε μόνο θετικές αλλαγές. Όπως είπα και πριν, πλέον έχω φίλους από πολλές χώρες του κόσμου. Το συναρπαστικό είναι πως η επικοινωνία  μαζί τους δεν έχει σταματήσει παρότι έχουμε επιστρέψει όλοι στις χώρες μας. Το δέσιμο που υπάρχει με αυτά τα παιδιά δεν μπορώ να το περιγράψω. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να τα καταλάβει μόνο κάποιος που το έχει ζήσει. Επίσης, έμαθα να προσαρμόζομαι με μεγαλύτερη ευκολία σε ένα άγνωστο περιβάλλον, να σκέφτομαι δημιουργικά και να βρίσκω γρήγορα λύσεις στα προβλήματα που έχω να αντιμετωπίσω. Θα πρότεινα σίγουρα σε κάποιον φίλο μου να πάει σε ένα πρόγραμμα, και ιδιαίτερα της Ρουμανίας. Ο εθελοντισμός στο εξωτερικό είναι μία μοναδική ευκαιρία για όλους να την αξιοποιήσουν..”

 Οι δυσκολίες και η αντιμετώπιση τους

 Ο πρώτος προβληματισμός που είχα ήταν πως θα καταφέρω να ανταπεξέλθω μιας και ταξίδευα χωρίς παρέα. Αυτό, όμως, ξεπεράστηκε με το που προσγειώθηκα στη χώρα και με παρέλαβε μια κοπέλα. Κατάλαβα πως όλοι ήταν στην ίδια θέση με μένα, όταν γνώρισα τα υπόλοιπα παιδιά του προγράμματος και για αυτό το λόγο γίναμε μια οικογένεια όλοι μαζί. Ο δεύτερος προβληματισμός μου ήταν τι ακριβώς θα δείξω στα παιδιά. Αυτό λύθηκε μετά από σεμινάριο που μας έκαναν τα παιδιά της AIESEC, αφότου φτάσαμε στην Ρουμανία. Από εκεί και πέρα, θέληση να υπάρχει, όρεξη και φαντασία! Οι δύο τοπικές επιτροπές, προσπάθησαν να με κατατοπίσουν, όσο περισσότερο μπορούσαν και να μου λύσουν όσες απορίες είχα.” 

Romania

Η προσαρμογή στην καθημερινότητα.

  “Η προσαρμογή ήταν, σχετικά, εύκολη. Σε αυτό όμως έπαιξε σημαντικό ρόλο η επικοινωνία με τα παιδιά του προγράμματος. Γενικά, δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται ή φαίνεται. Αρκεί να είναι κανείς ανοιχτός με τις ευκαιρίες που έρχονται στην ζωή του, να μην τις υπεραναλύεις και να τις αξιοποιεί στο μέγιστο! Σίγουρα η εθελοντική εργασία έχει μεγάλη βαρύτητα όσον αφορά το εργασιακό κομμάτι και την εμπλούτιση του βιογραφικού. Όσοι ασχολούνται με την διοίκηση ανθρωπίνων πόρων θα το γνωρίζουν.” 

Τα ευχάριστα συναισθήματα που εισέπραξε

 “Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που ένιωσα να αφήνω ήταν με τα παιδιά στο σχολείο. Όταν έρχονται τα παιδάκια να σε αγκαλιάσουν και σου λένε «Ήταν ο πιο υπέροχος μήνας στο σχολείο. Σε ευχαριστώ» είναι το λιγότερο συγκινητικό. Πάνω από όλα προσπαθούσα εγώ, ως Θεανώ, να τους βοηθήσω να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, αφιερώνοντας αρκετό χρόνο σε συζητήσεις με τα παιδιά μέσα στην ημέρα. Είτε κατά τη διάρκεια του «μαθήματος», είτε και εκτός αυτού. Η αγάπη που εισέπραξα από εκείνα είναι αδιανόητη.”

Κάνε το βήμα και εσύ!

 Άρπαξε την ευκαιρία να πας και εσύ σε μια εθελοντική εμπειρία στο εξωτερικό μέσω της οποίας θα ανακαλύψεις πλευρές του εαυτού σου που δεν ήξερες ότι έχεις, θα γνωρίσεις άτομα από όλο τον κόσμο και θα ζήσεις εμπειρίες που θα θυμάσαι όλη σου την ζωή. 

Λοιπόν, τι περιμένεις; κάνε την αίτηση σου εδώ:   http://bit.ly/AiesecGlobalVonunteer2

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...