Το ThessisMUN είναι ένας διαχρονικός θεσμός ο οποίος δημιουργήθηκε το 2002 από την τότε καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Παρούλα Νάσκου Περράκη, με την βοήθεια της υπεύθυνης πληροφόρησης στο κέντρο πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών, Μίρκας Γόντικα. Έκτοτε μέχρι και σήμερα ως θεσμός έχει συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη καθοριστικών δεξιοτήτων, τόσο στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας, όσο και της μετέπειτα επαγγελματικής με την συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων, οι οποίες διατηρούν ζωντανή αυτή την εποικοδομητική παράδοση. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία η οποία μου έδωσε την ευκαιρία να ξεπεράσω τα όρια μου και να επιχειρήσω ένα μεγάλο άλμα στην ζωή μου. Πριν όμως επιχειρήσω στις επόμενες γραμμές να περιγράψω την εμπειρία μου, τί ακριβώς είναι το ThessisMUN και ποιες δεξιότητες μπορεί να αναπτύξει κάποιος;
Τί ακριβώς είναι το ThessisMUN;
Το ThessisMUN είναι ένα φόρουμ το οποίο, μέσα από μία πενθήμερη σύνοδο κορυφής, προσομοιώνει συζητήσεις διαφόρων οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, με άτομα από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν και να αναλαμβάνουν τον ρόλο πρεσβευτών, διπλωματών ή και ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Επιπροσθέτως, υπάρχει και η θέση του προέδρου και των αντιπροέδρων, οι οποίες είναι πιο απαιτητικές και προϋποθέτουν ακόμη πιο σημαντικές συντονιστικές και οργανωτικές δεξιότητες.
Ποια θεσμικά όργανα και οργανισμούς εμπεριέχει;
Ορισμένα από τα όργανα που εμπεριέχει το ThessisMUN είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είναι το ισχυρότερο όργανο των Ηνωμένων Εθνών με βασικό σκοπό την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας ανάμεσα στα έθνη. Επιπροσθέτως, είναι το μοναδικό όργανο του οποίου οι αποφάσεις, γνωστά και ως ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι δεσμευτικά για τα κράτη σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Έπειτα, η 1η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης (DISEC GA) με κύριο σκοπό τον αφοπλισμό και την διεθνή ασφάλεια. Η συγκεκριμένη επιτροπή ασχολείται με θέματα όπως ο πυρηνικός αφοπλισμός, οι ελεύθερες πυρηνικές ζώνες, τα όπλα μαζικής καταστροφής, την τρομοκρατία, τα συμβατικά όπλα, τον περιφερειακό αφοπλισμό καθώς και την παράνομη διακίνηση όπλων. Στην συνέχεια, την 3η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης (SOCHUM), γνωστή και ως Κοινωνική, Ανθρωπιστική και Πολιτιστική Επιτροπή με βασικό σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών με βάση την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC), το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC), το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο τους Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ.
Ποιες δεξιότητες αναδεικνύει το ThessisMUN;
Αρχικά, το κάθε άτομο που συμμετέχει είναι σημαντικό να γνωρίζει τους κανόνες που διέπουν την διαδικασία διεξαγωγής της ημερήσιας διάταξης και του ίδιου του θεσμού, καθώς κάθε αίτημα προς το προεδρείο διέπεται από μία συγκεκριμένη ορολογία. Αφού επιλεχθεί η Επιτροπή ή ο Οργανισμός και η χώρα, στην συνέχεια ο συμμετέχων ή η συμμετέχουσα μαθαίνει τις θεματικές γύρω από τις οποίες θα κινηθεί η διαδικασία των ημερήσιων διατάξεων και με βάση αυτές προετοιμάζει υποθεματικές προς συζήτηση, καθώς και ενδεχόμενες λύσεις που μπορούν να υπάρξουν για τα προβλήματα που τίθενται. Εν συνεχεία, αφού διατυπωθούν οι προτάσεις από τους εκπροσώπους των χωρών, μέσω διαπραγματεύσεων διαμορφώνονται ορισμένα ψηφίσματα προς ψήφιση, ώστε να υιοθετηθούν επισήμως, αρχικά από την Επιτροπή και έπειτα από την Γενική Συνέλευση. Το ThessisMUN θέτει σημαντικά θεμέλια γνώσεων soft skills, όπως είναι η κατάλληλη προετοιμασία και η ενδελεχής έρευνα γύρω από τις θεματικές που τίθενται προς συζήτηση από την εκάστοτε Επιτροπή, την ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας και της δημόσιας ομιλίας, καθώς και επικοινωνιακών δεξιοτήτων προκειμένου να υπάρξει γόνιμο έδαφος για διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς. Επιπροσθέτως, προσφέρει στον συμμετέχοντα και στην συμμετέχουσα την ευρύτερη εικόνα των διαδικασιών λήψης αποφάσεων εντός του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
Το ThessisMUN όπως το έζησα
Συμμετείχα στο πρώτο μου ThessisMUN μεταξύ 19 και 23 Απριλίου 2023 ως πρέσβης και εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στην 1η Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (DISEC) με δύο θεματικές: Η αποστρατιωτικοποίηση της Υεμένης – Η κατάσταση στην Υεμένη και ο ρόλος των πυρηνικών όπλων μετά τον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο. Οι ημερήσιες διατάξεις μου φάνηκαν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες, άκουσα εξαιρετικές προτάσεις για την επίλυση ζητημάτων διεθνούς ασφάλειας και προσπάθησα μέσω προτάσεων να επιλύσω ορισμένα ζητήματα των θεματικών που είχαν τεθεί. Το μεγάλο άλμα πίστης, βεβαίως, που θυμάμαι ήταν όταν επιλέχθηκα ως πρέσβης και κλήθηκα σε ομιλία ενός λεπτού ενώπιον ενός πολύ μεγάλου ακροατηρίου. Εκείνες οι στιγμές με βοήθησαν να καταλάβω ότι είναι σημαντικό να πιστεύουμε ακόμη κι αν διστάζουμε. Γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους και προσωπικότητες και εύχομαι να τους ξαναδώ είτε στην Ρόδο είτε του χρόνου στην Θεσσαλονίκη. Αφιερωμένο σε όλους εκείνους και εκείνες που συμμετείχαν και φυσικά ενθαρρύνω τα μέλη της αναγνωστικής κοινότητας να ζήσουν αυτή την εμπειρία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ThessisMUN:Homepage – ThessISMUN