Νομίζω ότι σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε κάποιο κομμάτι και αμέσως να κάνουμε το συνειρμό και να το παρομοιάσουμε με ένα άλλο… ή να πούμε τη φράση “ρε συ αυτά τα κομμάτια είναι ίδια”. Το data base του i-tunes περιέχει περίπου 28 εκατομμύρια κομμάτια, ενώ το data base του Gracenote 130 εκατομμύρια κομμάτια. Εάν κάποιος αποφάσιζε να τα ακούσει όλα μαζί σε μια εκτεταμένη playlist θα χρειάζονταν περίπου 1200 χρόνια.
Ναι..είναι πολύς χρόνος αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου είναι μόλις περίπου 65 χρόνια. Το ανθρώπινο αυτί μπορεί να ξεχωρίσει συγκεκριμένους τόνους και συχνότητες οι οποίες έχουν διαχωριστεί και καταγραφεί στη θεωρία της μουσικής, χρειάζεται μόλις δύο διαφορετικές νότες για να δημιουργήσει κανείς μια μελωδία και το ερώτημα γεννάται.. θα ξεμείνουμε ποτέ από μοναδική μουσική; Θα έρθει δηλαδή η μέρα όπου όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί θα έχουν παιχτεί και ηχογραφηθεί;
Δεχόμαστε ότι αν η τεχνολογία δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις διαφορές μεταξύ δυο κομματιών τότε μάλλον δεν είμαστε και εμείς. Ένα cd αποθηκεύει μουσική στα 44,1kh περίπου, η μουσική αποθηκεύεται σε bits τα οποία βρίσκονται είτε στη μορφή 1 ή 0. Ένα κομμάτι πέντε λεπτών μπορεί να περιέχει ένα τεράστιο αριθμό πιθανών συνδυασμών bits ο οποίος όμως έχει όρια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι πέντε λεπτών αποθηκευμένο σε ένα cd χρειάζεται περίπου 211.000.000 bits, αφού όμως ένα bit μπορεί να βρίσκεται είτε σε μορφή 1 είτε σε 0 (δηλαδή σε 2 συνδυασμούς) αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των πιθανών συνδυασμών των bits για ένα κομμάτι 5 λεπτών είναι 2 επί 211.000.000 . Αυτός ο αριθμός εκφράζει το μέγεθος όλων των πιθανών μουσικών συνδυασμών για ένα πεντάλεπτο τραγούδι. Πόσο μεγάλος είναι αυτός ο συνδυασμός όμως; Ας το δούμε από μια οπτική.. εάν για κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, 100 συνθέτες γράφουν μια καινούργια μελωδία, τότε σε περίπου 248 χρόνια θα έχουν εξαντληθεί όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί.
Μάλλον μπορούμε να πούμε πως δε θα ξεμείνουμε εύκολα από μοναδική μουσική. Το ερώτημα όμως παραμένει.. “αφού υπάρχουν τόσοι πολλοί δυνατοί συνδυασμοί, γιατί πολλά τραγούδια μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους;” Ένα ενδιαφέρον βίντεο που βρίσκεται στo youtube παρουσιάζει ένα τετραμελές συγκρότημα το οποίο παίζει πασίγνωστα τραγούδια χρησιμοποιώντας μόνο τέσσερις ίδιες συγχορδίες ( το λινκ: https://www.youtube.com/watch?v=oOlDewpCfZQ ). Είναι ασφαλές να πούμε πως δύσκολα θα ξεμείνουμε από μοναδική μουσική αναλογιζόμενοι ότι σε μερικά χρόνια από τώρα θα έχουν αλλάξει και οι μόδες στη βιομηχανία της μουσικής. Όμως ναι.. κάποια στιγμή θα τελειώσουν όλοι οι δυνατοί συνδυασμοί και κάπου εκεί θα μας φανεί βαρετή και μη δημιουργική..!!!
by Λάζαρος Παπανικολάου