Η εκδήλωση “Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων”, η μεγαλύτερη και πιο λαμπερή γιορτή οινογνωσίας της Ελλάδος, θα λάβει χώρα για 4η συνεχόμενη χρονιά τη Δευτέρα στις 9 Δεκεμβρίου 2019 στο Ξενοδοχείο Electra Palace στη Θεσσαλονίκη! Η εκδήλωση αφορά τη δοκιμή κρασιών και αποσταγμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα και διοργανώνεται με τη συμμετοχή της Ένωσης Οινοπαραγωγών “Οίνοι Βορείου Ελλάδος”. Τα ΒορΟινά βρίσκονται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του “Thessaloniki Food Festival”.
Στα ΒορΟινά ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να βιώσει την εμπειρία μιας οινογνωσίας με αντικείμενο λευκές, ροζέ και ερυθρές ετικέτες κρασιών, ακυκλοφόρητες ή και παλαιωμένες, ιδιαίτερα αποστάγματα και οίνους πολύ περιορισμένης κυκλοφορίας. Το ξεχωριστό της εκδηλώσεως έγκειται στην επιτυχία της να συνδυάζει άριστα την οινογνωσία με το κλίμα αγάπης και προσφοράς, ένα κλίμα στο οποίο συμβάλλει και η εποχή διοργάνωσης, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια, των οποίων η τιμή ανέρχεται στα 10 ευρώ, θα διατεθούν στον “Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδας”.
Είναι γενικά γνωστό ότι οι οινικές εκδηλώσεις δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στις ιδιαίτερα αγαπητές των φοιτητών και νέων. Αρκετοί θεωρούν το κρασί ποτό για μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ καταφεύγουν συχνότερα στις μπύρες ή σε “δυνατότερα” ποτά, όπως το ουίσκι ή το τζιν. Δοκιμάζοντας όμως κανείς ένα καλής ποιότητας κρασί θα διαπιστώσει αμέσως πως αξίζει να δώσει στο ποτό των Αρχαίων μια ευκαιρία. Συγκεκριμένα, αυτό που ξεχωρίζει τον οίνο από λοιπά αλκοολούχα είναι η πολύ μεγάλη ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων, με την οποία τον συναντούμε. Ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά από κρασί σε κρασί, αφού μεγάλους αμπελώνες μπορούμε να συναντήσουμε από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Δράμα μέχρι τη Νότια Ελλάδα και την Κρήτη. Η διαφορά στο κλίμα και τη μορφολογία του εδάφους συνεπάγεται διαφορά τόσο στη γεύση όσο και στο άρωμα.
Ένα ακόμη στοιχείο που διακρίνει το κρασί από άλλα ποτά είναι η μοναδική του ιδιότητα να ταιριάζει αρμονικά με το φαγητό. Μάλιστα κάθε ποικιλία και κάθε είδος κρασιού ταιριάζουν με διαφορετικό φαγητό. Για παράδειγμα τα λευκά κρασιά προτιμώνται με ψάρι ή κοτόπουλο, τα ερυθρά κρασιά συνδυάζονται με κόκκινο κρέας, ενώ τα ροζέ είναι ωραίο ζευγάρι με φρούτα ή φρουτοσαλάτες. Φυσικά μπορεί κανείς να απολαύσει το κρασί και με ένα κρύο πιάτο, που περιέχει τυριά και αλλαντικά, αλλά και σκέτο, χωρίς τη συνοδεία εδεσμάτων. Για το λόγο αυτό ο οίνος συγκαταλέγεται και στα αλκοολούχα, τα οποία καταναλώνονται ιδανικά κάθε εποχή του χρόνου, από τον βαρύ και κρύο χειμώνα (θα σας προτείναμε ένα βαρύ κόκκινο κρασί) μέχρι το κατακαλόκαιρο (όπου θα σας σερβίραμε ένα λευκό κρύο κρασί).
Ωστόσο το κρασί δεν είναι δημοφιλές μόνο για τη γεύση του και την ικανότητά του να “προσαρμόζεται” σε κάθε περίσταση, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Λίγοι έχουν γενικά να διηγηθούν εμπειρίες μέθης και ζάλης καταναλώνοντας ποσότητα ποιοτικού οίνου. Ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που οδηγήθηκαν σε ακραίες ή επικίνδυνες καταστάσεις. Θα χαρακτηρίζαμε επομένως το κρασάκι ευγενικό ποτό. Ίσως το παραπάνω οφείλεται στο ότι προτιμάται από ευγενικές ψυχές… Δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζουμε ότι το κρασί επιδρά θετικά, όταν καταναλώνεται σε νορμάλ ποσότητες, στην καρδιά και στο νευρικό μας σύστημα.
Ο αγαπητός, πλην όμως παρεξηγημένος ανάμεσα στους φοιτητές οίνος ζητάει την αναγνώριση και την αναρρίχηση στη λίστα προτιμήσεων των ποτών. Δεν τον ενδιαφέρει να μπει στα πάρτυ σας ή σε όλες τις συναντήσεις σας, αρκεί να μπει στην καρδιά σας… Η εκδήλωση “Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων” είναι μια ευκαιρία να γνωριστείτε!