Story time: Η δική μου εμπειρία Erasmus

Το ξέρω ότι ίσως ακούγεται λίγο κοινότοπο, αλλά το Erasmus είναι πραγματικά μία εμπειρία ζωής. Μια μοναδική ευκαιρία που εάν σου δοθεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες, πρέπει αδιαμφισβήτητα να αρπάξεις! Εν μέσω πανδημίας και αναζητώντας μία διέξοδο από την εξωπραγματική καθημερινότητα στην οποία είχαμε όλοι υποβληθεί, αποφάσισα να κάνω αίτηση, η οποία δυστυχώς ακυρώθηκε λόγω της δυσκολιών που αντιμετώπιζε το εκπαιδευτικό σύστημα λόγω της πανδημίας. Ένα χρόνο μετά, κάνοντας μία δεύτερη προσπάθεια, ήταν πλέον σίγουρο. Θα πήγαινα για τετράμηνη πρακτική στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα της γλώσσας και γενικότερα του τρόπου ζωής. Ο ενθουσιασμός μου ήταν τεράστιος και δεν μπορούσα να περιμένω στιγμή. Όλα ήταν πλέον έτοιμα και εγώ πιο ψυχολογικά προετοιμασμένη από ποτέ.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης και τρέχοντας με τρεις βαλίτσες για να προλάβω το λεωφορείο που θα με πήγαινε στο μελλοντικό μου σπίτι, συνειδητοποιώ ότι το δρομολόγιο του λεωφορείου μου έχει ακυρωθεί. Μετά από 8 ώρες ταξίδι και πολλές κρίσεις άγχους, καταφέρνω εν τέλει να φτάσω στην περιοχή που έμενα. Ενθουσιασμένη για τη νέα μου αρχή, ξεκινάω κατευθείαν την εξερεύνηση στα σοκάκια της πόλης, γοητευμένη από τα μπαρόκ κτήρια και την ρομαντική της ατμόσφαιρα. Την επόμενη κιόλας ημέρα, μπερδεύω τα δρομολόγια από το κέντρο της πόλης προς το μέρος που έμενα, καταλήγοντας να αλλάζω τραμ ανά δύο λεπτά. Το Erasmus, λοιπόν, αποτέλεσε σίγουρα ένα challenge για να βελτιώσω τον προσανατολισμό μου και το πώς να διαχειρίζομαι το να είμαι χαμένη στην μέση του πουθενά.

Erasmus στη Χαιδελβέργη
Χαϊδελβέργη-Γερμανία

Μία πόλη βγαλμένη από παραμύθι

Η Χαϊδελβέργη είναι πραγματικά μία πανέμορφη και φιλόξενη πόλη για μία πρώτη εμπειρία σπουδών στο εξωτερικό, καθώς περιβάλλεται από καταπράσινα τοπία, είναι κατάμεστη από πάρκα και μικρές γραφικές γειτονιές, όμορφα bar και cafe, και πολλά μέρη για νυχτερινή ζωή. Κατά την γνώμη μου, από τις πιο όμορφες πόλεις της Γερμανίας και ιδανικός προορισμός για Erasmus, καθώς είναι σχετικά μικρή και οι αποστάσεις πολύ κοντινές. Είναι ιδιαίτερα πολυπολιτισμική και το περιβάλλον πολύ φιλικό και φιλόξενο. Στη Χαϊδελβέργη βρίσκεται επίσης το παλαιότερο και από τα υψηλότερου επιπέδου πανεπιστήμια της Γερμανίας, αποτελώντας επιλογή σπουδών για πολλούς φοιτητές του εξωτερικού .

Η πόλη αυτή υπέστη σοβαρές καταστροφές κατά των 17ο αιώνα, και ανοικοδομήθηκε με κτήρια σε στυλ μπαρόκ τον 18ο αιώνα, αποκτώντας έτσι την αύρα μίας μεσαιωνικής πόλης. Η πόλη αυτή έχει πλέον μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και η όλη εμπειρία που έζησα σε αυτή θα μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη μου.

Πόσο σημαντικό ήταν τελικά το Erasmus;

Aρχικά, συνειδητοποίησα ότι το Erasmus βοηθάει σημαντικά στην απόκτηση μίας πιο σφαιρικής άποψης για το αντικείμενο σπουδών που σε ενδιαφέρει και τις προοπτικές εξέλιξής σου μέσα σε αυτό. Συγκεκριμένα, η πρακτική στο εξωτερικό είναι μία ιδανική ευκαιρία να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου, αναζητώντας παράλληλα τα ενδιαφέροντά σου, ακαδημαϊκά και μη. Ακόμη, καλείσαι να βγεις από το comfort zone σου και να έρθεις αντιμέτωπος με νέες καταστάσεις. Υπήρχαν αρκετά δύσκολες περίοδοι, ειδικά στην αρχή. Σκέψου ξαφνικά να βρίσκεσαι από το πουθενά σε ένα νέο περιβάλλον και να πρέπει να χτίσεις μία νέα ζωή. Φοβάσαι ότι μπορεί να μην ταιριάξεις στο περιβάλλον ή να μην γνωρίσεις άτομα με τα οποία μοιράζεσαι κοινά ενδιαφέροντα. Μία δύσκολη εμπειρία συγκατοίκησης και flashbacks στη φοιτητική ζωή στην Θεσσαλονίκη επηρέαζαν αρκετά την καθημερινότητά μου τον πρώτο καιρό. Η προσαρμογή όμως, έφτασε πιο γρήγορα από ότι περίμενα, καθώς το εργασιακό μου περιβάλλον ήταν απίστευτα βοηθητικό, ενώ ταυτόχρονα η πόλη είχε πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο Erasmus που βοηθούσε σημαντικά στην ενσωμάτωση των νέων φοιτητών.

Επίσης, όντας άτομο που αγχώνεται με το παραμικρό ασήμαντο πραγματάκι που μπορεί να προκύψει, η εμπειρία αυτή συνέβαλε σημαντικά στην διαχείρισή του. Ακόμη, με βοήθησε να εξελιχθώ επαγγελματικά, γνώρισα πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, έκανα όμορφες συζητήσεις και δυνατές φιλίες (και φυσικά τα πάρτυ έδιναν και έπαιρναν). Είναι μία πρόκληση για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη!

Οπότε εάν έχεις δεύτερες σκέψεις σχετικά με το εάν θα δώσεις ευκαιρία στο πρόγραμμα Erasmus, εγώ θα σου πρότεινα να μην το χάσεις! Είναι μία εμπειρία πραγματικά αξέχαστη που αλλάζει τον τρόπο ζωής και σκέψης σου!

Πηγή: Τι είναι το Erasmus+;

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...