Αδιαμφισβήτητα η γυναικεία κοινότητα των ημερών μας χαίρει περισσότερων ευκαιριών και δικαιωμάτων ,ως προς τη σχέση της με το αντρικό φύλο , συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες. Παρόλα αυτά, συναντάμε καθημερινά πολλές ενδείξεις που μας υπενθυμίζουν πως ακόμα μένουν πολλά να γίνουν, προκειμένου τα δύο φύλα να εξισωθούν πλήρως. Αν κάποιος έθετε την ερώτηση σχετικά με το πόσο συχνά κάποια κοπέλα έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, πιθανόν στις απαντήσεις να βλέπαμε πως ακόμα και οι ίδιες οι κοπέλες αγνοούν τι πραγματικά είναι σεξουαλική παρενόχληση και λεκτική βία.
Τον τελευταίο καιρό γίνεται ιδιαίτερα συζήτηση για δύο φαινόμενα με τις επονομασίες “slut shaming” και “catcalling”. Το Slut Shaming είναι η πρακτική της κριτικής σε άτομα, ειδικά σε γυναίκες και κορίτσια, που θεωρείται ότι παραβιάζουν τις προσδοκίες συμπεριφοράς και εμφάνισης σε θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. Συνήθως αναφέρεται σε λεκτικές πρακτικές άσκησης της κριτικής λ.χ. «κοίτα τι φοράει» , βλέμματα απέχθειας, ειρωνείας , εχθρότητας ή και λαγνείας. Το Catcalling αναφέρεται στη σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο η οποία συνοδεύεται από ένα σύνολο λεκτικών ή μη συμπεριφορών , από σχόλια και σφυρίγματα μέχρι χειρονομίες και επίμονη παρακολούθηση των γυναικών που αγνοούν τις παραπάνω συμπεριφορές. Και τα δύο πρότυπα συμπεριφορών λαμβάνουν χώρα σε δημόσιο χώρο και συχνά παρουσία αρκετών ανθρώπων.
Και οι δύο όροι , όπως γίνεται αντιληπτό, έχουν ως αποδέκτες το γυναικείο φύλο. Ωστόσο, μια άλλη κοινότητα που πλήττεται βαθύτατα από αυτές τις πρακτικές είναι η LGBTQ+. Έτσι, βλέπουμε πως στην πλειονότητά τους οι πομποί αυτών των συμπεριφορών είναι κυρίως αγόρια και άνδρες, αν και στο slut shaming βλέπουμε να συμμετέχουν και πολλές γυναίκες που βάλλουν άλλες γυναίκες με διαφορετική αισθητική. Δέκτες είναι τόσο κορίτσια και γυναίκες όσο και αγόρια ή κορίτσια ομοφυλόφιλα. Μάλιστα, οι τελευταίοι βιώνουν αρκετά συχνά τέτοιες συμπεριφορές από ανθρώπους με διάφορες ιδιότητες στο κοινωνικό σύνολο.
Φαινόμενα όπως το slut shaming και το catcalling θα έπρεπε να έχουν πάψει να μας απασχολούν στη σημερινή εποχή. Αδιαμφισβήτητα αυτά απορρέουν από την έλλειψη παιδείας, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η σοβαρότητά και οι επιπτώσεις τους αμφισβητούνται σφόδρα. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου και με τη βοήθεια του ισχυρού βήματος που μας παρέχουν τα social media, η ανίχνευση του slut shaming και του catcalling μπορεί να γίνει ευκολότερη και η πρωτοβουλία να λάβουμε δράση αποτελεί χρέος όλων μας.
Πιο συγκεκριμένα, όταν γινόμαστε μάρτυρες μίας υποτιμητικής και προσβλητικής συμπεριφοράς προς μία γυναίκα, δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι αλλά να επεμβαίνουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Η απάθεια είναι συνενοχή και όταν ένα γεγονός αποσιωπάται η εξάλειψή του καθίσταται αυτόματα δυσκολότερη. Είναι σημαντικό, το μήνυμα αυτό να διαδοθεί μέσω της παιδείας καθώς αποτελεί τη μοναδική δίοδο για την αλλαγή νοοτροπίας. Τα παιδιά θα πρέπει από μικρή κιόλας ηλικία να διδάσκονται και να ενστερνίζονται τις αξίες του σεβασμού και της ελευθερίας, ώστε να είναι σε θέση αργότερα να απελευθερωθούν από οποιοδήποτε στερεότυπο που θα τους ωθούσε στην προσβολή ενός άλλου ανθρώπου. Επιπλέον, οι διάφορες καμπάνιες που διεξάγονται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών θα πρέπει να εστιάζουν στο slut shaming και στο catcalling καθώς είναι καθημερινά φαινόμενα με τα οποία τουλάχιστον το 1/3 των γυναικών έχει έρθει αντιμέτωπη. Με τον τρόπο αυτό, το ευρύ κοινό θα εξοικειωθεί με αυτές τις έννοιες και θα μπορέσει να καταλάβει ότι δεν αποτελούν μορφή «πλάκας» αλλά μορφή βίας που πρέπει να κατακρίνεται.
Η «αντικειμενοποίηση» της γυναίκας και η απόδοση προσβλητικών χαρακτηρισμών που αφορούν την εμφάνιση και τη σεξουαλικότητά της αποτελούν πλέον σημεία των καιρών και επιφέρουν τον στιγματισμό. Είναι χρέος του καθενός από εμάς να σεβόμαστε οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας ανεξαρτήτως του φύλου.
Ας είμαστε εμείς η γενιά που θα αγωνιστεί για τις αξίες της ελευθερίας και της ισότητας και τα φαινόμενα αυτά, που εκφυλίζουν τη γυναικεία ύπαρξη θα αποτελούν παρελθόν.