Rock Music, η ψυχεδέλεια του κόσμου!

Picture of Σπυριδούλα Παυλίδου

Σπυριδούλα Παυλίδου

Αρχές της δεκαετίας του 1950. Η Αμερική γεννά την Rock μουσική

Μία  Αμερική μεταπολεμικής περιόδου, εν όψει του Ψυχρού πολέμου και του σκληρού πολέμου στο Βιετνάμ. Με το κίνημα φυλετικών δικαιωμάτων με ηγέτη τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, την οικονομική κρίση και την αποκέντρωση να κατέχουν κεντρική θέση. Σε αυτή την τόσο τεταμένη και κομβική στιγμή γεννήθηκε η Rock μουσική (από το rock= πέτρα)! 

Η  Rock μουσική είχε ως βάση την τεχνοτροπία του Rhythm and Blues, το Rok & Roll των αφροαμερικάνικων κοινοτήτων των ΗΠΑ (η οποία έφτασε στο 42,7% των συνολικών πωλήσεων μουσικών δίσκων), καθώς και το rockabilly.  Είναι το είδος μουσικής με έντονο ρυθμό, ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Έντονη γεμάτη μουσική με πάθος που αντικατέστησε τις Ballades και το Blues, σε μια περίοδο που υπήρξε η ανάγκη της εκτόνωσης και έμπνευσης. Εξελίχθηκε γρήγορα και κάλυψε σχεδόν αμέσως τα ανταγωνιζόμενα μουσικά είδη.

Όταν προς τη δεκαετία του ’60 άρχισε να εμφανίζεται και να επικρατεί η Βρετανική Rock μουσική  αποτελούσε παγκόσμιο γεγονός που προσδιόρισε την εποχή των The Quarry Men του Τζον Λένον και των Beatles, Rolling Stones, Animals, Yardbirds. 

"Rock είναι αυτός που ονειρεύεται, που ελπίζει, που προσπαθεί, που αγωνίζεται. Όχι μόνο για την πάρτη του, για όλους. Είναι ειλικρινής, είναι φίλος, πραγματικός.
Rock είναι αυτός που θα ερωτευτεί και που θα δακρύσει. Ούτε θα ντραπεί, ούτε θα το κρύψει. Έχει ευαισθησίες και αυτές αντικατοπτρίζονται στην μουσική του.
Rock είναι αυτός που έχει άποψη, έχει ιδεολογία. Όχι στα λόγια, στην πράξη. Ζει αυτά που υπερασπίζεται, δεν τα λέει για να τα πει ούτε τα γράφει μόνο για να τα παίξει.
Το Rock δεν είναι απλά ένα είδος μουσικής. Είναι ένα κίνημα, ένα κομμάτι ιστορίας από μόνο του. Είναι στάση ζωής, είναι επιλογή, είναι φιλοσοφία, είναι μέσα στην ψυχή και στο μυαλό. Γι' αυτό εξάλλου αγαπήθηκε τόσο!"
Αρχές της δεκαετίας του 1950. Η Αμερική γεννά την Rock μουσική...
Ανώνυμος Art Lab
Rock

Μετά τη Βρετανία, η Rock επεκτάθηκε στην Ευρώπη και την Ανατολή, ενώ στα τέλη του 1960, στα πλαίσια ενός ευρύτερου αντιπολεμικού κινήματος που είχε ταχθεί ενάντια στην απειλή της ατομικής βόμβας, γεννήθηκε το Folk Rock, που έδωσε ένα άρωμα με κοινωνικά προοδευτικό μήνυμα, με κορυφαία ονόματα των Neil Young, Simon & Garfunkel, The Byrds, The Mamas & the Papas, Joni Mitchell και The Band. Οι καλλιτέχνες της Folk Rock είχαν να πουν πολλά, όχι μόνο για τον έρωτα και την αγάπη που πρωταγωνιστούσε σε άλλα είδη, αλλά έθιγαν κοινωνικά και επίκαιρα θέματα. Μια μουσική της κοινής γνώμης.

Έτσι άρχισαν να γεννιούνται τα μεγάλα Rock φεστιβάλ στα τέλη της δεκαετίας του 1960, με πιο γνωστό του Woodstock στη Νέα Υόρκη, που ξεκίνησε ως μουσικό και καλλιτεχνικό τριήμερο φεστιβάλ, όπου συγκεντρώθηκαν υπερδιπλάσιοι του προβλεπόμενου θεατές (άνω των 400.000 ατόμων). Για πρώτη φορά, ο κόσμος ενωνόταν ξανά και παθιαζόταν με τους ρυθμούς ποιας άλλης μουσικής; Μα φυσικά, της Rock! 

Οι συναυλίες άρχισαν να ορίζονται ως μέρη όπου οι funs μπορούσαν να γίνουν ένα, να συναισθανθούν τραγουδώντας δυνατά με τους μουσικούς τις αγωνίες, τα αισθήματα, τις ανησυχίες τους. Αυτό γίνεται φανερό και από γνωστές συναυλίες, όπως: 

Παράλληλα, γεννιέται το Blues Rock, το οποίο έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην ηλεκτρική κιθάρα και τα blues στοιχεία, δηλαδή πεντατονική κλίμακα, επαναλαμβανόμενα μοτίβα κ.α. Ακολουθεί το Psychedelic Rock, με μουσικό υπόβαθρο που περιλάμβανε στοιχεία Folk αλλά και Jug Βand (μπάντας παραδοσιακών και αυτοσχέδιων οργάνων), όπου οι Grateful Dead μπήκαν στην ίδια γραμμή με τους Merry Pranksters, των οποίων η μουσική δημιουργία τροφοδοτούνταν από τη χρήση LSD.

Στη δεκαετία του 1970, το Rock υποσκελίστηκε από την επικράτηση της Disco που αποτελούσε ένα μείγμα Soul, Fank και Latin μουσικής και δέχτηκε επιρροές από τα είδη αυτά. Παράλληλα, δημιουργούνται τα υποείδη Soft Rock, Progressive Rock που συσχετίστηκε με το κίνημα των Χίπις (Pink Floyd, Moody Blues) Punk Rock και Hevy Metal με πρωταγωνιστές τους Judas Priest και Iron Maiden. Τη δεκαετία του 1980, γίνεται δημοφιλές το Hard Rock (Metallica, Guns N’ Roses, Bon Jovi, Aerosmith, Scorpions, Deep Purple) και το Alternative Rock κάνει τα πρώτα του βήματα, με τους κορυφαίους μέχρι και σήμερα Coldplay, Cranberries, Madrugada, Muse, Linkin Park, Arctic Monkeys, Oasis κ.α. 

Στην Ελλάδα η  Rock μουσική άνθισε κυρίως τη δεκαετία του ’90, με κύριους διεκδικητές της πρωτοκαθεδρίας τις μπάντες: Διάφανα Κρίνα (“Κάτι Σαράβαλες καρδιές”, “Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές”, “Έγινε η απώλεια συνήθειά μας”), Ενδελέχεια (“Βουτιά από ψηλά”, “Χάρτινες Σαΐτες”, “Καθρέφτης”), Υπόγεια Ρεύματα (“Ο Μάγος κοιτάζει την πόλη”, “Live στο Θέατρο Βράχων”), Σπυριδούλα (“Φλου”, “Νάυλον ντέφια και ψόφια κέφια”), Τρύπες (“Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια”), Ξύλινα Σπαθιά (“Ξεσσαλονίκη”, “Πέρα απ’ τις πόλεις τις ασφάλτου”, “Μια ματιά σα βροχή”) κ.α.

Όπως και να έχει, η μουσική και γενικότερα η καλλιτεχνική έκφραση είναι η ευκαιρία για τον κόσμο να εκφραστεί και να ταξιδέψει, πολλές φορές να βρει παρηγοριά και να ξεφύγει από τα γεγονότα της σκληρής πραγματικότητας. Κάθε εποχή και κάθε δυσκολία οδηγεί σε κάτι επαναστατικό που γεννά Τέχνη. Η Rock ήταν και παραμένει μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής και αποτελεί ψυχεδέλεια, μια ονειρώδη κατάσταση, μια ψυχική ανάγκη!

Πηγή: 1) Penna.gr 2)Art Lab

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...