Σίγουρα το έχεις ζωγραφίσει μικρός, ξέρεις όμως τι σημαίνει;

Picture of Ελευθερία Πηγή

Ελευθερία Πηγή

Δύο σειρές από τρεις κάθετες παράλληλες γραμμές, ενωμένες με μικρότερες διαγώνιες. Το περίεργο αυτό σύμβολο “S”. Όλοι το έχουμε δει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή μας, για να μην πω το έχουμε σχεδιάσει. Χαρακτηριστικά θυμάμαι να είναι η αρχή της λέξης “smile”, όπου το m ήταν φουσκωτό και το l ήταν φοίνικας. Ένα σύμβολο που έχει στιγματίσει την παιδική και εφηβική μας ηλικία –ειδικά αν το όνομά σου άρχιζε από σίγμα. Από που προέκυψε όμως; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας πει την αλήθεια;

 

Ξεκινώντας την έρευνα του βρήκε μια εταιρεία ρούχων με το όνομα Stussy, της οποίας το λογότυπο θα μπορούσε να θυμίζει το "S". Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα ρούχο ή έστω φωτογραφία που να απεικονίζει ακριβώς το ίδιο σύμβολο. Επιπλέον, πληθώρα ανθρώπων δήλωσε ότι το σχεδίαζαν πολύ πριν καν υπάρξει αυτή η εταιρεία. Και κάπως έτσι απορρίφθηκε η πρώτη του θεωρία.

 

Η απάντηση είναι ναι. Ο σουηδός youtuber, David Wångstedt , ιδιοκτήτης του καναλιού LEMMiNO (https://www.lemmi.no/about) έκανε την έρευνα που όλοι μας θα θέλαμε αλλά δεν καταφέραμε. Και μέσα σε 5 (!) χρόνια μπορούμε να πούμε ότι ίσως να βρήκε μία άκρη.

Ξεκινώντας την έρευνα του βρήκε μια εταιρεία ρούχων με το όνομα Stussy, της οποίας το λογότυπο θα μπορούσε να θυμίζει το “S”. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα ρούχο ή έστω φωτογραφία που να απεικονίζει ακριβώς το ίδιο σύμβολο. Επιπλέον, πληθώρα ανθρώπων δήλωσε ότι το σχεδίαζαν πολύ πριν καν υπάρξει αυτή η εταιρεία. Και κάπως έτσι απορρίφθηκε η πρώτη του θεωρία.

 

Ξεκινώντας την έρευνα του βρήκε μια εταιρεία ρούχων με το όνομα Stussy, της οποίας το λογότυπο θα μπορούσε να θυμίζει το "S". Ωστόσο δεν υπάρχει κανένα ρούχο ή έστω φωτογραφία που να απεικονίζει ακριβώς το ίδιο σύμβολο. Επιπλέον, πληθώρα ανθρώπων δήλωσε ότι το σχεδίαζαν πολύ πριν καν υπάρξει αυτή η εταιρεία. Και κάπως έτσι απορρίφθηκε η πρώτη του θεωρία.

Στο ίδιο μοτίβο, ήταν αναπόφευκτες οι συγκρίσεις με λογότυπα εταιρειών αλλά και πολλών συγκροτημάτων. Ξανά όμως, οι διαφορές ήταν περισσότερες από ότι οι ομοιότητες, και χρονολογικά δεν συμβάδιζαν. Επομένως ο David αναζήτησε αλλού την λύση του μυστηρίου. Θυμήθηκε/παρατήρησε κάτι που είμαι πολύ σίγουρη ότι κι εσείς κάνατε. Αντί για τις χαρακτηριστικές 2 σειρές τριών κάθετων γραμμών, τέσσερις και πέντε κι έξι και παραπάνω, με σκοπό την δημιουργία μία αλυσίδας ή κάτι τέτοιο. Έψαξε λοιπόν για μοτίβα σε γλυπτά, πλεκτά, αλλά δεν βρήκε κάτι που να συνδέεται εντελώς με το σύμβολο αυτό.

Για αρκετό καιρό το ενδιαφέρον του κέντρισαν διάφορες “πορείες πλεύσης”, όπως σπαζοκεφαλιές με σπίρτα και παρόμοια παζλ, μέχρι και graffiti. Ανακαλύπτοντας τίποτα παρά ένα αδιέξοδο στα σπίρτα, ασχολήθηκε περισσότερο με τα graffiti. Αυτά λοιπόν τον οδήγησαν σε δύο καλλιτέχνες του ’70 και του ’80, τους Jean-Michael Basquiat και Jon Naar, έναν ζωγράφο κι έναν φωτογράφο. Το “S” παρατηρείται στα έργα και των δύο αυτών καλλιτεχνών, όντας “κρυμμένο σε κοινή θέα” όπως αναφέρει και ο David στο βίντεό του.

 

https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=2ahUKEwjEovGVgtHkAhXO_qQKHdEbAVQQjRx6BAgBEAQ&url=http%3A%2F%2Fiartprints.com%2Fprints%2Fjean-michel_basquiat_olive_oil-43509.html&psig=AOvVaw1aYFMFYJIveOuqiLywj-E0&ust=1568574492201301

 

Συνεχίζοντας την έρευνά του, και με την βοήθεια μερικών παρατηρητικών, διαπίστωσε την εμφάνιση του συμβόλου “S” στην ταινία “Πιράνχας” του 1978, και σε πολλές φωτογραφίες με graffiti στο Los Angeles (1970).

Το τελειωτικό του όμως “εύρημα” ήταν ένα βιβλίο καλλιγραφίας, γραμμένο από τον καθηγητή Frederick Willson του Prinston University, New Jersey. Το βιβλίο αυτό ήταν από το 1890. Ναι, σωστά διαβάσατε, 1890, κάτι παραπάνω από έναν ολόκληρο αιώνα πριν!

Αξίζει να παρακολουθήσετε το βίντεο του David, με περισσότερες λεπτομέρειες και βέβαια ακολουθώντας τον συνειρμό της σκέψης του!

 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...