Προστάτευσε το περιβάλλον ΜΑΣ με καθημερινή φροντίδα!

 

[Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει ο πλανήτης για σένα, ρώτα τι μπορείς εσύ να κάνεις για τον πλανήτη!] 

  Το περιβάλλον όπου ζούμε έχει τα χαρακτηριστικά ανθρώπου: είναι ζωντανός οργανισμός. Αν μπορούσαμε να το παραλληλίσουμε με κάποιον θα λέγαμε ότι μοιάζει με τη μαμά μας που όμως φιλοξενεί μέσα του όχι μόνο εμάς αλλά ολάκερη την ανθρωπότητα, τα ζώα, τα φυτά και καθετί υπάρχει ολόγυρα. Με την πάροδο του χρόνου ανθίζει και ωριμάζει. Βέβαια, το περιβάλλον θεωρείται αθάνατο. Και αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει από όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο, η “αθανασία” του έγκειται στην ανθρώπινη βούληση και μέριμνα. Έχει ανάγκη από στήριξη και προστασία. Η περιποίησή του δεν προϋποθέτει τίποτα παραπάνω παρά τη συμβολή μας σε μόνιμη βάση. Υπάρχουν τόσα και τόσα μικρά και απλά πράγματα που μπορούμε να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας για να το προστατεύσουμε. 

[Για τσέκαρε μερικά tips!] 

 

1. Ανακύκλωση και διαχωρισμός σκουπιδιών

  Ξέρω σας ακούγεται τόσο κλισέ αυτή η ιδέα. Είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν η συζήτηση αφορά το περιβάλλον. Και όμως, η συγκεκριμένη ενέργεια αν και φαινόταν τόσο απλή όταν πρωτοξεκίνησε να διαδίδεται, άργησε να γίνει συνήθεια. Το να πετάξεις τα σκουπίδια που δημιουργείς μέρα με τη μέρα είναι πλέον αυτονόητο. Πρωτίστως είναι θέμα υγιεινής. Κανείς δεν θέλει να φυλάει τα απορρίμματα μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Ωστόσο, το να τα διαχωρίσεις και να τα ξεδιαλέξεις έχει απίστευτη οικολογική σημασία. Χωρίς κόστος και πολύ εύκολα προτιμήστε να πετάτε τα ‘καθαρά’ σκουπίδια όπως το χαρτί, το πλαστικό, το γυαλί και το αλουμίνιο σε διαφορετική σακούλα από τα ‘βρώμικα’ όπως το χαρτί της τουαλέτας και τα υπολείμματα φαγητού.

  [Συμβουλή: Ξεπλύνετε καλά τις συσκευασίες φαγητού και αδειάστε το παραμικρό περιεχόμενό τους προτού τις βάλετε στα ανακυκλώσιμα!] Ύστερα, γίνετε προσεκτικοί με τα ‘άχρηστα’ ή ‘χαλασμένα’ σκουπίδια όπως κατεστραμμένα υφάσματα, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. καθώς υπάρχουν ειδικοί κάδοι που παρέχουν ο εκάστοτε δήμος, καταστήματα και τοπικά σουπερμάρκετ για τη συλλογή τους. Για τη σωστή απομάκρυνση των σκουπιδιών κοιτάτε το χρώμα του κάδου. Πράσινος για τα βρώμικα και μπλε για τα καθαρά σκουπίδια.

 

2. Εξοικονόμηση ενέργειας

  Όπως γκαρίζει κάθε Ελληνίδα μάνα και με το δίκιο της, σβήστε το ρημάδι το διακόπτη πριν φύγετε από το δωμάτιο του σπιτιού σας!! Όπως θυμάστε να τον ανοίγετε όταν μπαίνετε καλό κάνει να θυμάστε και να τον κλείνετε. Είτε πρόκειται για τη λάμπα του δωματίου, είτε για κάποιο δευτερεύον φωτιστικό ή τα αγαπημένα σας λαμπάκια που κοσμούν το χώρο σας, φροντίστε να παραμένουν σβησμένα κατά τη διάρκεια της απουσίας σας και από την άλλη όσο παρευρίσκεστε επιλέξτε να μην είναι όλα τα φώτα σε λειτουργία! Εκτός από ενέργεια εξοικονομείτε και χρήματα καθώς κοντεύει ο καιρός που θα πληρώσετε τον λογαριασμό ρεύματος. Eπιπλέον, πριν απο κάθε αγορά λαμπτήρα θυμηθείτε να επιλέγετε τις λάμπες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον όπως είναι οι led.

3. Εξοικονόμηση νερού 

  Το ίδιο σκεπτικό ακολουθήστε σε ό,τι έχει να κάνει με την κατανάλωση του νερού. Είναι κρίμα να αφήνετε τις βρύσες ανοιχτές από βαρεμάρα και μόνο. Ή πάλι να χύνετε λίτρα ολόκληρα από μπουκαλάκια στον νιπτήρα ενώ μπορείτε απλά να τα χρησιμοποιήσετε για πότισμα ή ακόμη και για το σφουγγάρισμα στο σπίτι σας. [ Χρήσιμο είναι να έχετε επίγνωση της κατάστασης σε χώρες του Τρίτου Κόσμου όπου επικρατεί μόνιμη λειψυδρία= έλλειψη νερού].

 

4. Φύτευση και κομποστοποίηση

  Είναι τρομερό να ζεις σε πόλη και να μη συμβάλλεις στην βιωσιμότητά της εσύ ο ίδιος που αναπνέεις μέσα στα καυσαέρια που την κατακλύζουν ολημερίς και ολονυχτίς. Πάρε την πρωτοβουλία και φύτεψε κάτι, από λουλούδι μέχρι και λαχανικό στο μπαλκόνι ή στο περβάζι. Γιατί να μην αλλάξεις την αισθητική του δικού σου χώρου διαμορφώνοντας ταυτόχρονα μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα; Επιπλέον, σημαντικό και όχι και πολύ γνωστό για τα ελληνικά δεδομένα είναι η διαδικασία της κομποστοποίησης. Η φυσική της δράση προκύπτει από το γεγονός ότι βοηθά στην δημιουργία του λεγόμενου ‘κομπόστ ’ που δεν είναι άλλο από την γεωργική κοπριά ή αλλιώς το φυτικό λίπασμα. Ιδιαίτερα εύκολη και γρήγορη μέθοδος για την παραγωγή της η συγκέντρωση από φλούδες φρούτων, τσόφλια από αυγά, υπολείμματα καφέ και τσαγιού κ.α.

 

  Είναι ευθύνη όλων μας να παρέχουμε φροντίδα φιλική για την διατήρηση του. Το ίδιο μας ανταμείβει με οφέλη υγείας, καλής ζωής και ευεξίας. Δεν χαρίζεται, όμως. Ό,τι κάνουμε μας το επιστρέφει πίσω. Και η πιθανή αμέλειά μας είναι βασικός λόγος για να μας τιμωρήσει αναλόγως. Γιατί εκτός των άλλων, θα λέγαμε ότι εκδικείται. Όπως και να ‘χει, κάντε και εσείς το βήμα για να κρατήσουμε μια παντοτινά όμορφη σχέση με το περιβάλλον.

Μην ξεχνάτε. Είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε!

 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...