Πράσινα Χριστούγεννα

Picture of Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Κάθε Χριστούγεννα (αλλά και γενικά σε κάθε είδους γιορτές) ξοδεύουμε ΠΟΛΛΆ. Όχι (απαραίτητα) από οικονομικής άποψης, όσο υπό την έννοια πόρων. Τα λαμπάκια παραμένουν αναμμένα 24/7. Καταναλώνουμε χιλιόμετρα χριστουγεννιάτικου περιτυλίγματος για τα δώρα μας, κιλά απορριμάτων κουζίνας, αμέτρητα κουτιά από γλυκά, άπειρες χριστουγεννιάτικες κάρτες κι ένα σωρό μη φιλικά προς το περιβάλλον στολίδια. Όλα αυτά, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη φύση, άρα και σε μας! Εδώ θα βρεις μερικούς εύκολους τρόπους για να αλλάξεις τις συνήθειές σου!

Χειροποίητα στολίδια. Για πολύ ιδιαίτερο στυλ διακόσμησης. Σκέψου, για παράδειγμα, ένα στεφάνι φτιαγμένο από έλατο και αποξηραμένους καρπούς (συνήθως χρησιμοποιούνται το ρόδι και το κουκουνάρι). Αλλά ακόμη κι αν δεν σου αρέσει η πιο «ρουστίκ» διάθεση των συγκεκριμένων στολιδιών, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να φτιάξεις τα δικά σου στολίδια, αξιοποιώντας το προσωπικό στυλ και τη φαντασία σου. Ας δώσουμε ένα τέλος στα πλαστικά στολίδια!

Christmas ornament Photo by Jez Timms on Unsplash
Photo by Jez Timms on Unsplash

 

Απορρίματα κουζίνας. Ίσως το γνωρίζεις ήδη ως food waste. Όλοι ξέρουμε τι ποσότητες από τα γιορτινά μας φαγητά και λιχουδιές καταλήγουν στους πράσινους κάδους. Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε; Χρησιμοποίησε την μέθοδο της κομποστοποίησης, εάν παρέχεται αυτή η δυνατότητα στη γειτονιά σου. Φτιάξε μόνος σου τις λιχουδιές που θες να δεις στο εορταστικό τραπέζι, αντί να τις αγοράσεις. Έτσι, θα ξέρεις ποιες είναι οι πραγματικά αναγκαίες ποσότητες. Μία, επίσης, πολύ εύκολη λύση είναι προτιμήσεις είτε προϊόντα χύμα, είτε με λιγότερα υλικά συσκευασίας. Ένας τρόπος να το πετύχεις αυτό, είναι να ψωνίσεις για τις γιορτές από μια λαϊκή αγορά.

Ξέχνα το παραδοσιακό χαρτί περιτυλίγματος. Οι επιλογές μας όταν ψωνίζουμε είναι τόσες πολλές. Φέτος, αγόρασε χαρτί περιτυλίγματος από ανακυκλωμένα υλικά ή, ακόμη καλύτερα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις χαρτί εφημερίδας (εδώ σου φαίνεται περίεργο, την κουρτίνα όμως σε newspaper print την ήθελες!). Μια ακόμη πιο δραστική και οικολογική λύση είναι η χρήση του ιαπωνικού υφάσματος περιτυλίγματος, furoshiki.

Christmas presents Photo by Erica Marsland-Huynh on Unsplash
Photo by Erica Marsland-Huynh on Unsplash

 

Λαμπάκια LED, όχι πυρακτώσεως. Εκτός ότι είναι πιο ασφαλή για το σπίτι σου, ξοδεύουν πολύ λιγότερη ενέργεια για τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, τα λαμπάκια LED, χρειάζονται 80% λιγότερο ρεύμα από τα αντίστοιχα πυρακτώσεως, ενώ φέγγουν ακόμη καλύτερα! Για μια πιο οικολογική προσέγγιση, μπορείς να σβήνεις τα λαμπάκια σου κατά την διάρκεια της ημέρας και να τα ανάβεις όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει. Ας μην ξεχνάμε ότι τα λαμπάκια το βράδυ σημαίνουν Χριστούγεννα.

Christmas lights Photo by Thalia Ruiz on Unsplash
Photo by Thalia Ruiz on Unsplash

Αν και δεν μπορούμε μόνοι μας να… “σώσουμε” τα Χριστούγεννα, οι παραπάνω συμβουλές ήταν μερικές απλές κι εύκολες λύσεις, για να αναθεωρήσουμε τις βλαβερές προς το περιβάλλον συνήθειες, και σταδιακά να τις αποβάλουμε. Πριν να πραγματοποιήσεις, λοιπόν, τις φετινές σου αγορές, σκέψου λίγο (τόσο δα μόνο) πιο πράσινα.

 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...