Πώς μπορείς να βοηθήσεις τα αδέσποτα της γειτονιάς σου;

Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Οι περισσότεροι από εμάς, ζούμε σε γειτονιές στις οποίες υπάρχουν αδέσποτα ζώα. Αν είμαστε αρκετά τυχεροί, εμείς και οι γύρω μας είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι. Συνεπώς, φροντίζουμε τα ζώα αυτά, να μην πεθάνουν από το κρύο και την ασιτία.

Δεν μπορούμε όλοι, όμως, να συμβάλλουμε στην επίλυση του προβλήματος στον ίδιο βαθμό. Ειδικά με την αδιαφορία που επιδεικνύει μια πληθώρα δήμων, είναι δύσκολο οι απλοί πολίτες να πάρουν το ζήτημα στα χέρια τους και να το λύσουν με αποτελεσματικότητα. Πώς μπορείς, λοιπόν, κι εσύ να βοηθήσεις με τον τρόπο σου;

 

Photo by Evan Clark on Unsplash
Photo by Evan Clark on Unsplash

Στη γειτονιά σου

 1. Το πιο απλό. Τοποθέτησε ένα τάπερ με νερό σε κάποιο σημείο, όπου ξέρεις ότι πηγαίνουν αδέσποτα. Φρόντισε το σημείο αυτό να είναι εύκολα προσβάσιμο (π.χ. προτίμησε να το αφήσεις στην άκρη ενός πάρκου κι όχι στην αυλή της πολυκατοικίας σου). Διαφορετικά, ίσως φοβηθούν να το πλησιάσουν.
 2. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείς να τους αφήσεις τροφή. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις ειδική τροφή, εκτός εάν έχεις την δυνατότητα. Βάλε σε ένα αλουμινόχαρτο υπολείμματα από κρέας ή ψάρι. Δεν θα πάνε χαμένα. 
  Photo by Ryan Christodoulou on Unsplash
  Photo by Ryan Christodoulou on Unsplash

   

 3. Έχει κρύο. Όπως κρυώνεις εσύ, κρυώνουν κι αυτά. Χτύπα μερικές φορές το καπό του αυτοκινήτου σου και περίμενε πριν ξεκινήσεις. Δεν ξέρεις τί μπορεί να έχει κουρνιάσει στη μηχανή.
 4. Σου αρέσουν οι κατασκευές; Έχεις κουτιά και παλιά ρούχα για πέταμα; Μήπως να τα συνδυάσεις; Τοποθέτησε τα ρούχα που θα πετούσες μέσα σε ένα κουτί, ώστε να δημιουργήσεις ένα στρώμα. Τοποθέτησέ το σε σημείο προφυλαγμένο από τη βροχή. Συγχαρητήρια! Μόλις χάρισες καταφύγιο σε ένα ζωάκι! 

  Photo by Dan Gold on Unsplash
  Photo by Dan Gold on Unsplash

Ανάλαβε δράση!

 1. Κάποιος ασυνείδητος εγκατέλειψε ένα ζωάκι στη γειτονιά σου; Έλεγξε αν φοράει λουράκι με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Αν ναι, επικοινώνησε άμεσα μαζί του/της. Διαφορετικά, έλα σε επαφή με κάποια φιλοζωική οργάνωση. Μπορείς, σε περίπτωση που θέλεις να δώσεις το ζωάκι για υιοθεσία, να ανεβάσεις ένα story στο Instagram.
 2. Ενδιαφέρεσαι εσύ ο ίδιος να βάλεις ένα ζωάκι στη ζωή σου; Υιοθέτησε από καταφύγιο ζώων κι όχι από pet shop. Ένα ζώο χωρίς οικογένεια σε χρειάζεται! 
  Photo by Lily Banse on Unsplash
  Photo by Lily Banse on Unsplash

   

 3. Πάντα (and I can’t stress this enough) υπάρχει ένας κτηνίατρος που είναι πρόθυμος να περιθάλψει αδέσποτα χωρίς ή με πολύ μικρό κόστος. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις.
 4. Τελευταίο και σημαντικότερο. Στείρωσε το κατοικίδιό σου! Τα πολλαπλά τέκνα που προκύπτουν όταν δεν στειρώνουμε το κατοικίδιό μας, έχουν οδηγήσει στον τεράστιο αριθμό αδέσποτων που βλέπουμε γύρω μας. Θέλεις κι εσύ να συμβάλλεις στην αύξηση αυτού του αριθμού; Εγώ σίγουρα όχι.

Το πρόβλημα των αδέσποτων στη χώρα μας είναι μεγάλο και οφείλεται πρωτίστως σε μας, τους πολίτες. Οι παραπάνω ιδέες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των ζώων χωρίς σπίτι ή στην απάλυνση των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στις οποίες υπόκειται αυτά τα ζώα. Τί λες; Θα βοηθήσεις κι εσύ;

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...