Πέντε στάδια για την ευτυχία

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι πραγματικά χρειάζεσαι για να νιώσεις ευτυχία;

Ίσως να κοιμηθείς μια ολόκληρη μέρα, ένα ταξίδι στο εξωτερικό, λεφτά.. Ένα πιάτο ζεστό φαΐ ή μήπως ένα σπίτι;

Ουσιαστικά για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος πρέπει να ικανοποιήσεις τις ανάγκες που έχεις σαν άνθρωπος. Αυτό είναι πόρισμα που προκύπτει από απλή λογική, καθώς άμα δεν εξασφαλίσεις τα βασικά, δε μπορείς να ενδιαφερθείς για τα πιο σύνθετα και να ολοκληρωθείς σαν άτομο.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι πραγματικά χρειάζεσαι για να νιώσεις ευτυχία;

Έχεις αναρωτηθεί τι πραγματικά χρειάζεσαι για να νιώσεις ευτυχία;

Σύμφωνα με τον Αβραάμ Μάσλοου, Αμερικανό ψυχολόγο, υπάρχουν πέντε στάδια αναγκών, στα οποία βασίζεται η ανθρώπινη συμπεριφορά.

1) Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Αυτές σχετίζονται με την επιβίωση του ατόμου και αποτελούν ουσιαστικά τα βασικά ένστικτά του. Φαγητό, νερό, ύπνος, υγεία και σεξουαλικές ανάγκες. Άμα το σκεφτείς σε περίπτωση που δεν ικανοποιείς τα προαναφερθέντα, είναι δύσκολο να επιζήσεις, πόσο μάλλον να είσαι χαρούμενος.

2) Σημαντικός παράγοντας στην ευτυχία σου, είναι και το πόσο ασφαλής αισθάνεσαι. Στη δουλειά σου, στην οικογένεια σου, στο σπίτι σου. Ακόμα και η ασφάλεια σε οικονομικό επίπεδο, δηλαδή αν μπορείς να εξασφαλίζεις τα προς το ζην αγαθά με τις χρηματικές αποδοχές σου, αποτελεί βασικό στοιχείο.

3) Και αφού έχεις εξασφαλίσει τις βασικές σου ανάγκες σειρά έχουν οι ψυχολογικές. Καθένας από εμάς θέλει να γίνει μέρος μιας ευρύτερης ομάδας, είτε αυτή ονομάζεται οικογένεια, φιλία, είτε σχέση. Όλοι έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε αγάπη και αποδοχή από τα άτομα που θεωρούμε κοντά μας.

4) Σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει και η αυτοεκτίμηση σου. Αυτή σε υποκινεί να προσπαθήσεις όσο περισσότερο μπορείς στις δράσεις της ομάδας, με διάφορους τρόπους ανταμοιβής και αναγνώρισης, όπως οικονομική ή ηθική.

5) Ακολουθώντας τα παραπάνω, με διαφορετικό τρόπο το κάθε άτομο, δημιουργεί το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του. Γιατί για να επιτύχεις στους προηγούμενους τομείς κάνεις μοναδικές κινήσεις, σαν «εγώ». Εδώ έρχεται η επιθυμία σου για προσωπική εξέλιξη και επιτυχία. Για την τελειοποίηση του εαυτού σου, έτσι ώστε να ξέρεις ότι έχεις κάνει το καλύτερο που μπορούσες και έχεις φτάσει στο ανώτερο δυνατό σημείο. Αποτέλεσμα αυτών; Να είσαι υπερήφανος για εσένα. Έτσι φτάνει στην αυτοολοκλήρωση.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω, είναι ότι η ευτυχία σου μπορεί να είναι κάτι εύκολο να γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο χρειάζονται μικρά και απλά βήματα κάθε φορά. Όχι υπερβολές και άγχος.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι πραγματικά χρειάζεσαι για να νιώσεις ευτυχία;[..] Έτσι φτάνεις στην αυτό-ολοκλήρωση.

Από: Θεοδώρα Καραδαγλή

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...