Το Πάσχα πλησιάζει και είμαστε για άλλη μια χρονιά έτοιμοι να ζήσουμε αυτή την τόσο σημαντική περίοδο του Χριστιανισμού. Η Πασχαλιά, λοιπόν, είναι κινητή γιορτή, δηλαδή γιορτάζεται μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία.της 21ης Μαρτίου. Τα λαϊκά έθιμα ποικίλουν ανά τις περιοχές της Ελλάδας και το κάθε ένα έχει έναν ξεχωριστό και ιερό συμβολισμό.Για πάμε να δούμε κάποια από αυτά!
1.Θράκη
Στην Θράκη, ένα από τα έθιμα είναι και το «κάψιμο του Ιούδα». Οι νεότεροι φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν στα σπίτια και ζητούν κλαδιά. Έπειτα, την Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου, βάζουν φωτιά στα κλαδιά αυτά για να κάψουν τον Ιούδα. Επίσης, μέρος της στάχτης αυτής το ρίχνουν στα μνήματα.
2. Μακεδονία
Στην Μακεδονία, διατηρείται ακόμα και στις μέρες μας, το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ’ Απρίλη μου». Το έθιμο αυτό γιορτάζεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα και συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα.
3. Καλαμάτα
Στην Καλαμάτα την Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει ένα ιδιαίτερο τοπικό έθιμο, ο «σαϊτοπόλεμος», του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των 10-15 ατόμων, οι οποίες διαθέτουν λάβαρο, σαλπιγκτή και επικεφαλή. Πολλοί από αυτούς φορούν παραδοσιακές στολές.
4. Κρήτη
Πριν την ανάσταση, στις Γκαγκάλες Ηρακλείου, τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα τοποθετούν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα όπου στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό κουστούμι. Αυτό υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο παπάς λέει το Χριστός Ανέστη βάζουν φωτιά και τον καίνε. Οι παλιότεροι λένε ότι παλαιότερα δεν άφηναν 3 μερόνυχτα την καμπάνα να σταματήσει.
5. Κέρκυρα
Οι παραδόσεις στην Κέρκυρα είναι επηρεασμένες από τη μακρά κατοχή των Ιταλών. Ξεκινάν την Κυριακή των Βαΐων, με τη μεγάλη λιτανεία του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα και συνοδεία όλων των Φιλαρμονικών.Επιπλέον, γίνεται το έθιμο του τεχνητού σεισμού που αποτελεί παράδοση για τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων και αναπαριστά τον σεισμό που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, ως επακόλουθο της Αναστάσεως του Κυρίου. Ταυτόχρονα, άλλο έθιμο που αναβιώνει είναι το «Μαστέλο» (βαρέλι). Οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν νομίσματα για ευχές στο νερό στο ξύλινο βαρέλι στο παλιό εμπορικό κέντρο, την«Πίνια». Όταν πλησιάζει η ώρα της πρώτης Ανάστασης, κάποιος πέφτει στο βαρέλι και παίρνει τα λεφτά, υπό τους ήχους της μπάντας. Τέλος, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην Άνω Πλατεία και τα παράθυρα των μεγάλων σπιτιών είναι στολισμένα με χιλιάδες κεριά και από κάτω οι πιστοί παρακολουθούν την τελετή της Ανάστασης.
6. Σαντορίνη
Το Σάββατο του Λαζάρου στις πλατείες των χωριών οι κάτοικοι στήνουν τον Λάζαρο, έναν πελώριο ξύλινο σταυρό τυλιγμένο με αλισμαρί και λουλούδια. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής οι κοπέλες των χωριών στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια. Την Κυριακή του Πάσχα σε αρκετά χωριά του νησιού γίνεται το λαϊκό δικαστήριο του «Οβραίου» (πάνινο ομοίωμα ανθρώπου) ο οποίος καταδικάζεται σε θάνατο, κρεμιέται και καίγεται από τους κατοίκους. Έτσι, διώχνουν το κακό.
7. Ρόδος
Στην Ρόδο, τα παιδιά το Μεγάλο Σάββατο γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το παραδοσιακό τραγούδι «Λάζαρο», όπως γίνεται και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Έτσι, κερδίζουν χρήματα ή γλυκά. Ένα άλλο έθιμο, επίσης, είναι «Λαζαράκια», δηλαδή πασχαλινά κουλούρια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές του νησιού σε στριφτό σχήμα. Τα «Λαζαράκια» συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο σε σάβανο.
Μπορεί, λοιπόν η κάθε περιοχή να έχει τα διαφορετικά έθιμά της, μα κουβαλάει μέρος της ιστορίας όλης της Ελλάδας. Άλλα έθιμα κοινά, άλλα μοναδικά, άλλα παρόμοια δίνουν ταυτότητα στον τόπο και σίγουρα μας ενώνουν! Καλό Πάσχα σε όλους!