Τα παπούτσια που φορώ

Κυριάκος Σαρόγλου

Κυριάκος Σαρόγλου

Ένα σύνηθες ανθρώπινο ατόπημα, είναι η συναισθηματική εξάρτηση που δημιουργούμε με κάποια αντικείμενα. Ναι δυστυχώς δεν πρόκειται για κείμενο προώθησης παπουτσιών, αλλά για κάτι που το γνωρίζεις και σίγουρα είσαι ομοιοπαθής ή και όχι. Απευθύνομαι όμως σε ‘σένα γιατί σίγουρα θα καταλάβεις όταν το διαβάσεις.

Μπαίνεις αποφασισμένος στο μαγαζί υποδημάτων και τρία χρόνια μετά, εδώ ακόμα σε συντροφεύουν προσφέροντάς σου το ελαφρύ πάτημα που ποθείς. Ήταν εκεί στο ταξίδι της μεγάλης Ευρωπαϊκής χώρας όπου γύρισες κάθε αξιοθέατο με τα πόδια και ταίριαξαν με κάθε outfit που στρίμωξες στην χειραποσκευή του ταξιδιού. Φυσικά θυμάσαι και τον πρώτο τους μεγάλο λεκέ αναμεσά από τις ενώσεις των κορδονιών, όταν προσπαθούσες να μάθεις την παρασκευή ροφημάτων σε εκείνο το μικρό καφέ. Το πρώτο ανεπιθύμητο «πλύσιμο» τους, που ήρθε μετά από την προσγείωση σου στην λακούβα των νερών όταν έτρεχες να ξεφύγεις -σχεδόν χορευτικά-  από την καλοκαιρινή μπόρα, αλλά αποσυντονίστηκες όταν σου χαμογέλασε το «πρόσωπο» στην τυχαία συνάντησή σας. Τόσες φορές φορεμένα-δεμένα για να προλάβεις το λεωφορείο της γραμμής, για το γραφείο ή τη σχολή. Ακόμη όμως μετά από τόσο καιρό επιλέγεις αυτά, για την βραδινή έξοδο με τους φίλους και ας «λάμπουν» από δίπλα τα καινούργια ζευγάρια, γιατί για όλα τα παραπάνω, εκείνα είναι που εκπέμπουν την δική τους ομορφιά.

 

ta-papoutsia-pou-forw-tou-saroglou-kyriakou-synaisuhmatikhs-axias-infititis-infinitygreece-blog

 

Οι σχέσεις που δημιουργούνται με τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας, ή μιας καθημερινότητας που πλέον απωλέσαμε, είναι πολυδιάστατες και χάνονται στον λαβύρινθο του υποσυνειδήτου. Φυσικά δεν πρόκειται για μια τοξική εξάρτηση η οποία φθείρει την εξέλιξη μας και την μεταβίβαση σε μια νέα κατάσταση. Πρόκειται για μια σχέση όπου ανατρέχουμε για σιγουριά αλλά και ασφάλεια. Μια συντροφιά που σε συνόδευσε σε όλα εκείνα που μετέπειτα κατηγοριοποίησες ως περιπέτειες.

Για κάποιους τα αντικείμενα είναι ένα παράθυρο στις αναμνήσεις τους, που τους υπενθυμίζουν πως κατέληξαν στο σήμερα. Ειδικότερα τα δώρα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πρόσωπο που τα πρόσφερε. Η συναισθηματική πληροφορία για τον άνθρωπο λειτουργεί ως οδηγός σκέψης και συμπεριφοράς. Επομένως την επόμενη φορά αναρωτήσου γιατί κρατάς εκείνο το μπρελόκ ακόμα στα κλειδιά, ή την πολυφορεμένη ζακέτα, ή τα παλιά φθαρμένα πάνινα, ενώ έχεις τα καινούργια στην παπουτσοθήκη.

Θεωρείς πως άμα τα αντικαταστήσεις, θα αντικαταστήσεις το αντικείμενο ή την προϊστορία τους;

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...