Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Μαρία Βαγδούτη

Μαρία Βαγδούτη

  Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου, από το 2000 καθιερώθηκε η 4η Φεβρουαρίου, ως Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου. Συγκεκριμένα, καθιερώθηκε στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής κατά του Καρκίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Από τότε, αυτή η ημέρα αφιερώθηκε στη συνολική προσπάθεια πρόληψης, ενημέρωσης και καταπολέμησης του καρκίνου.

  20 χρόνια  μετά την καθιέρωση της ημέρας αυτής και μετά από εκατοντάδες εκστρατείες, που έχουν υπάρξει για την ενημέρωση σχετικά με την ασθένεια, στη χώρα μας ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου, ξεπερνώντας και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου, με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες κάτω των 65 ετών. 

  Παρά τις εξελίξεις της ιατρικής, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου σε πολλές χώρες και τις προσπάθειες ενημέρωσης, τα περιστατικά καρκίνου διαρκώς αυξάνονται. Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 υπολογίζονται σε 18 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός θα αγγίζει τα 19,3 εκατομμύρια.  Στη χώρα μας εκτιμάται ότι εμφανίζονται 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως.

κορδέλες καρκίνου

*Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου, για την Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας εδώ

  Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, οι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση νεοπλασιών μπορεί να είναι τόσο κληρονομικοί όσο και περιβαλλοντικοί. Αρκετοί θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με την υιοθέτηση ενός πιο υγιούς τρόπους ζωής. Για παράδειγμα, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, αλλά και οι χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C  και ορισμένα είδη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι κύριοι παράγοντες για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

 

Πρόληψη

 

  • Διακοπή του καπνίσματος

  Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κάπνισμα αποτελεί τη βασικότερη αιτία καρκίνου.Το κάπνισμα είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί. Εκτιμάται ότι 25-30% των περιστατικών καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες σχετίζονται με το κάπνισμα. Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι εμφανή σε 5 χρόνια και γίνονται ακόμη πιο ισχυρά με το πέρασμα του χρόνου.

  • Αποφυγή της παχυσαρκίας

  Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες νόσους στις δυτικές κοινωνίες και παρουσιάζει σαφή σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου. Διεθνώς, το 30% περίπου των περιστατικών καρκίνου οφείλεται στο αυξημένο σωματικό βάρος.

  • Υγιεινή διατροφή

  Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η  κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φρούτων και λαχανικών έχει προστατευτική δράση, έναντι του κινδύνου για διάφορους τύπους καρκίνου και ιδίως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος. Γενικότερα, η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής σε καθημερινή βάση μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και την εμφάνιση νεοπλασιών σε ποσοστό που αγγίζει και το 32%. Αυτό προϋποθέτει και μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών και κρέατος και αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου και δημητριακών.

 

Παγκόσμια ημέρα καρκίνου

  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

  Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση, ακόμη και ενός ποτηριού αλκοόλ την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του λάρυγγα, ενώ έχει παρατηρηθεί συσχετισμός του και με τον καρκίνο του μαστού. Το αλκοόλ σχετίζεται επίσης ισχυρά με τον κίνδυνο για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος. Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι άνδρες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20g αλκοόλ την ημέρα και οι γυναίκες τα 10g την ημέρα.

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο

  Ο ήλιος και ιδίως οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του αποτελούν το κύριο αίτιο καρκίνου του δέρματος. Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτού του είδους καρκίνο είναι τα άτομα με ανοιχτόχρωμα δέρμα και άτομα με φακίδες, καθώς και όσοι παρατηρούν ότι καίγονται εύκολα. Ιδίως κατά  τους θερινούς μήνες πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο από 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., οπότε και  οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο έντονες, ενώ κατά τη διάρκεια της όποιας έκθεσης είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού, χωρίς η χρήση του να οδηγεί σε διαρκή έκθεση. 

 Ημέρες όπως η Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν ότι η υγεία είναι το  σημαντικότερο αγαθό για κάθε άνθρωπο. Οι προληπτικές εξετάσεις αλλά και  ο υγιής τρόπος διαβίωσης μπορούν να μειώσουν ραγδαία τα ποσοστά εμφάνισης αλλά και θανάτου από τον καρκίνο. Προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, κυρίως σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Μην αμελείς ορισμένες μικρές αλλαγές στη ζωή σου που μπορούν να σε προφυλάξουν όχι μόνο από τη συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά και γενικότερα να βελτιώσουν την υγεία σου.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...