Το καλεντάρι έγραφε 4 Νοέμβρη…
Ήταν η ημέρα κυκλοφορίας του Football Manager 2017…
Το άρθρο αυτό, όπως προϊδεάζω από τον τίτλο, δεν είναι ακριβώς ένα review για το νέο Football Manager, αλλά ένα αφιέρωμα στο παιχνίδι που έχει κλέψει την καρδία, το μυαλό και το 5% της όρασής μου . Είναι ένα παιχνίδι-σταθμός για εμένα, καθώς συμπληρώνεται μία δεκαετία του FM στη ζωή μου (συνολικής διάρκειας 20 χρόνων, 5 μηνών 4 ημερών και κάτι ωρών).
Πραγματικά το θυμάμαι σαν χθες. Η πρώτη επαφή μου με το Fooball Manager έγινε στο μακρινό 2006, όταν το πάλαι ποτέ νεανικό μαγκαζίνο που ονομάζεται SPORTY είχε σαν δώρο το demo του μυθικού FM 2007., που σου έδινε τη δυνατότητα τα είσαι προπονητής της ομάδας της αρεσκείας σου για έξι μήνες. Ε, 10 χρονών παιδαρέλι κι εγώ, ανέλαβα με τυχαία επιλογή την άλλοτε αυτοκράτειρα του Πρωταθλήματος Δανίας FC Kobenhavn. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε το κεντρικό δίδυμο των “Λιονταριών” ήταν ο ογκόλιθος Michael Gravgaard και ο πιτσιρικάς τότε Brede Hangeland, γνωστός και από το πέρασμα του στα γήπεδα της Αγγλίας με τις φανέλες των Crystal Palace και Fulham, ενώ την επιθετική γραμμή της ομαδάρας αυτής κοσμούσε ο βετεράνος Marcus Allback, ο killer που πλαισίωνε τον μύθο που άκουει στο όνομα Henrik Larsson στην Εθνική Σουηδίας. Το demo το είχα τερματίσει μέσα σε 4 ημέρες(!) και την αμέσως επόμενη η πλήρης έκδοση του FM 2007 κοσμούσε την επιφάνεια εργασίας μου.
Έκτοτε, με μία εξαίρεση το 2013, το FΜ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Τα “καπάκια” πλέον έδωσαν τη θέση τους στην 3D απεικόνιση, πολλά πρωταθλήματα προστέθηκαν στην ευρεία γκάμα που ούτως ή άλλως παρείχε το παιχνίδι, ομάδες που τότε δεν υπήρχαν στον ποδοσφαιρικό χάρτη, όπως η τιμωρός του Παναθηναϊκού Gabala (χαχαχαχα) -fun fact: το 2007 η Γκαμπάλα ήταν 2 ετών- μας κάνουν πλέον τον βίο αβίωτο με το 10-0-0 σύστημα στα ευρωπαϊκά ματς ενώ γίγαντες όπως η Mallorca βρίσκονται στο “πουθενά”. Πολλά έχουν αλλάξει, ένα όμως πράγμα μένει σταθερό: Η κάψα για αυτό το έπος που ονομάζεται Football Manager
Το παιχνίδι αυτό προφανώς δεν αφορά τους πάντες. Αφορά αυτούς που ονειροπολούν την ώρα και τη στιγμή που θα κάτσουν στον πάγκο μιας ομάδας την οποία και θα οδηγήσουν στη δόξα. Αφορά αυτούς που όταν φτάσουν τη Δόξα Δράμας στον τελικό του Champions League, θα καθίσουν μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή με κοστούμι. Αφορά εκείνους που θέλουν να καταστήσουν το Steel Park, έδρα της Corby Town, που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στην 6η κατηγορία Αγγλίας, ένα απόρθητο οχυρό που ακόμα και η Liverpool ή η Chelsea θα τρομάζει και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του. Αφορά αυτούς που κάθονται ώρες ψάχνοντας στις Ρεζέρβες των μεγάλων ομάδων ή στις Κ-20 μικρότερων ομάδων, ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στα αζήτητα αλλά στην ομάδα τους θα μεγαλουργήσουν ( βλέπε Gavin Hoyte, στο παράδειγμα της Corby. Από free agent και πρώην παίκτης της Άρσεναλ στα 23 του ήρθε στους “Σιδεράδες”, όπου και έκλεισε την καριέρα του στα 38 του, έχοντας κατακτήσει 2 κύπελλα Αγγλίας και ένα πρωτάθλημα στην Championship. Λίγα χρόνια αργότερα, το νέο γήπεδο των Steelmen θα ονομαζόταν “Gavin Hoyte Arena”…)
Το Football Manager, εν τέλει, αφορά όλους εμάς που θέλουμε να ασχοληθούμε με το ποδόσφαιρο ως σύνολο παραγόντων, εκτός των 22 “ένστολων” που κυνηγάνε ένα τόπι περιορισμένοι στις 4 γραμμές του γηπέδου.
Πλέον το FM έχει αποκτήσει κύρος ακόμα και στην πραγματικότητα, καθώς ολοένα και περισσότερες ομάδες “συμβουλεύονται” το παιχνίδι αυτό για το μεταγραφικό τους σχεδιασμό ή τις τακτικές που θα χρησιμοποιήσουν σε ένα παιχνίδι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουμε στην Ελλάδα, με ομάδες όπως ο Αστέρας Τρίπολης και ο Παναιτωλικός να αναζητούν τους ποδοσφαιριστές που θα απαρτίζουν το ρόστερ της κάθε σεζόν μέσω του FM. Στην κατηγορία αυτή να προσθέσουμε και όλα τα μελλοντικά ταλέντα που το FM ανέδειξε ως “Next big Thing” στο χώρο του ποδοσφαίρου και πλέον αγωνίζονται σε μεγάλες ομάδες, υποσχόμενοι πως θα μας κάνουν να παραμιλάμε, όπως κάνουν οι Cristiano Ronaldo, Messi, Suarez και Αθανασιάδης(Τι; Όχι;). Χαρακτηριστικά και πρόσφατα παραδείγματα οι Andrija Zivkovic(Partizan –> Benfica), Luca Jovic (Ερυθρός Αστέρας–>Benfica), Gabriel Barbosa(Santos –> Inter), Martin Odegaard(Stromsgodset –> Real Madrid),Mateo Kovacic (Dinamo Zagreb –> Inter –> Real Madrid) και πολλοί άλλοι. Για τους παλιούς, θα αναφέρω απλά τα ονόματα των Havard Nordveit, Lauri Dalla Valle, Toto Tamuz, Breno, Kenneth Stenild, Kerlon, Tore Reginiussen και Celsinho….
Θα μπορούσα να γράφω για ώρες σχετικά με αυτό το παιχνίδι σε σημείο που πλέον το κόνσεπτ των άρθρων θα με περιόριζε και θα μεταπηδούσα σε αυτό των διατριβών. Παρόλα αυτά, με καλεί το καθήκον, καθώς η Solihull Moors αγωνίζεται με τη Millwall στους αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Premier League( καταραμένη ισοβαθμία με Fulham, μη σας τύχει).Μέχρι την επόμενη φορά, ξέρετε τι να κάνετε…
ΥΓ 1 : Όλα όσα ανέφερα ως παραδείγματα αφορούν εμένα και συνέβησαν όντως στην πραγματικότητα.
ΥΓ 2 : Στην Ελλάδα oι “καμμένοι” του Football Manager μπορούν να μοιραστούν την αρρώστια τους σε τρία μοναδικά Communities, τα link των οποίων παραθέτω εδώ
fmgreece.gr : https://www.facebook.com/fmgreece/?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf
Football Manager Greek :https://www.facebook.com/lFootballManagerGreek/?fref=ts
Football Manager the Greek Way: https://www.facebook.com/fmthegreekway/?fref=ts
by Θανάσης Σδράμπας