Multitasking και ψηφιακά μέσα

Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Αν ρωτήσεις κάποιον αν διαθέτει ικανότητες multitasking, μάλλον θα σου απαντήσει περήφανα «Nαι». Θα σου μιλήσει, μάλιστα, για εκείνη τη φορά που έτρωγε αστακομακαρονάδα με το ένα χέρι, σφουγγάριζε το πάτωμα με το άλλο, ενώ έκανε διπλό τόλουπ στο αστραφτερό δάπεδο. Το multitasking, όμως, έχει και πιο απλές μορφές, τις οποίες έχουμε αναπτύξει οι περισσότεροι.

Δεν περνάει εύκολα από το μυαλό μας, αλλά η τεχνολογία μας έχει ωθήσει στο να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Ποιος δεν ακούει μουσική ενώ ετοιμάζει ένα story στο instagram; Ποιος παρακολουθεί τηλεόραση χωρίς να κοιτάζει την αρχική του σελίδα σε κάποια εφαρμογή; Περίεργο ή όχι, τα προηγούμενα θεωρούνται multitasking.

Photo by Marvin Meyer on Unsplash
Photo by Marvin Meyer on Unsplash

 

Σε έρευνα υπό την αιγίδα του International Community Αssociation, οι μελετητές ανέδειξαν μια συσχέτιση ανάμεσα στο multitasking και το κατά πόσο καταφέρνουν τα τηλεοπτικά μηνύματα να γίνουν αντιληπτά και να πείσουν τον τηλεθεατή. Εννοείται, φυσικά, πως ο τηλεθεατής ασχολείτο και με κάποια ακόμη δραστηριότητα, κατά τη διάρκεια προβολής των εν λόγω μηνυμάτων.

Photo by The Creative Exchange on Unsplash
Photo by The Creative Exchange on Unsplash

 

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Οι πρώτοι παρακολουθούσαν τα τηλεοπτικά μηνύματα, χωρίς επιπλέον δραστηριότητα. Οι δεύτεροι παρακολουθούσαν πρωτίστως το μήνυμα, ενώ έκαναν μια ακόμη δραστηριότητα. Η τελευταία ομάδα ασχολείτο με τη δεύτερη δραστηριότητα, μη δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο προβαλλόμενο μήνυμα.

Τα πορίσματα; Τα εξής: Το multitasking μειώνει τα επίπεδα της ουσιαστικής κατανόησης ενός μηνύματος, ενώ δυσχεραίνει και την προβολή αντιλόγου προς τα μηνύματα αυτά.

Photo by Samuel Bourke on Unsplash
Photo by Samuel Bourke on Unsplash

 

Γιατί μας ενδιαφέρει; Πλέον, η παραπλάνηση του (τηλε)θεατή για μια αγορά, ένα πολιτικό μήνυμα, you name it, δείχνει να είναι ένα από τα βασικά περιεχόμενα των ψηφιακών και ηλεκτρονικών μέσων. Η απόσπαση της προσοχής μας, πιθανόν να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Photo by Andrew Neel on Unsplash
Photo by Andrew Neel on Unsplash

 

Για να το δούμε πιο χειροπιαστά. Πόσο συχνά ελέγχεις την πρόγνωση του καιρού ενώ ακούς μουσική ή βλέπεις ένα βιντεάκι; Ίσως εκείνη τη στιγμή να κάνεις μία νοητή σημείωση να πάρεις ομπρέλα την επόμενη μέρα. Αν, όμως, τελικά τη ξεχάσεις, θα πει ότι δεν έγινε πραγματικά κατανοητό το μήνυμα.

Γι’αυτό, όταν θες να ενημερωθείς για ζητήματα ουσιαστικής σημασίας για σένα, φρόντισε να δώσεις το 100% της προσοχής σου! Εστίασε στην πληροφορία που σε ενδιαφέρει κι άφησε τις δευτερεύουσες ασχολίες στην άκρη! Ίσως να μπερδέψεις κι εσύ τα λόγια σου, όπως πολλές τηλεπαρουσιάστριες!

 

Βρες το πλήρες κείμενο της μελέτης εδώ: Jeong, S, H., Hwang, Y. (2012). Does Multitasking Increase or Decrease
Persuasion? Effects of Multitasking on Comprehension and Counterarguing. Journal of Communication 62, pp. 571–587

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...