Η πρώτη μεγάλη ανάπαυλα της φοιτητικής σεζόν αρχίζει να πλησιάζει. Ήδη βλέπουμε τα πρώτα σπίτια να γεμίζουν Χριστουγεννιάτικα Δέντρα και πολύχρωμα λαμπάκια. Για τους περισσότερους φοιτητές τα Χριστούγεννα συνδέονται με την επιστροφή στο πατρικό ή με μία εκδρομή στο χωριό ή σε κάποιο χειμερινό Θέρετρο. Σε αυτές τις περιστάσεις πολύ συχνά οι γονείς μας ακούν την εξής ερώτηση: “Μπαμπά, Μαμά, να πάρω το αυτοκίνητο;”. Ως επί το πλείστον η ερώτηση αυτή συνδυάζεται με καταφατική απάντηση.
Παρόλα αυτά, τόσο οι φοιτητές-νέοι όσο και οι γονείς αγνοούν τον κίνδυνο που κρύβει η θετική αυτή απάντηση. Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι φοιτητές και νέοι δεν κατέχουν δικό τους όχημα. Αντιθέτως, συνηθίζουν να οδηγούν το όχημα των γονέων τους, το οποίο είναι ασφαλισμένο στο όνομα κάποιου γονέα. Ενώ αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα σε περίπτωση που το όχημα οδηγεί κάποιος νέος, άνω των 23 ετών, ενδέχεται να επιφέρει συνέπειες, όταν νέοι κάτω των 23 “πιάνουν τιμόνι”. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτω των 23 θεωρείται ότι δεν έχουν ακόμα την απαιτούμενη ωριμότητα για ασφαλή οδήγηση, επομένως οι γονείς πρέπει να καταβάλουν το λεγόμενο “επασφάλιστρο”. Το επασφάλιστρο είναι ένα επιπλέον χρηματικό ποσό, που πρέπει να καταβληθεί, όταν το όχημα οδηγεί πρόσωπο, που ανήκει σε κάποια “επικίνδυνη” κατηγορία.
Τι συμβαίνει ωστόσο όταν κάποιος δεν καταβάλει το επασφάλιστρο; Πρακτικά οι συνέπειες αυτής της παραβίασης εμφανίζονται σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από το νέο-φοιτητή. Ο Νόμος τιμωρεί την παραβίαση ενημέρωσης εκ μέρους του ασφαλισμένου σχετικά με επικίνδυνο γεγονός. Αν λοιπόν κάποιος νέος, κάτω των 23, προκαλέσει ατύχημα, η ασφαλιστική αποζημίωση μπορεί να είναι από πολύ μειωμένη έως μηδενική! Σύμφωνα με τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανένας πως η παράλειψη σωστής ασφάλισης ζημιώνει τόσο την οικογένεια του φοιτητή, όσο και τα θύματα του πιθανού ατυχήματος. Επομένως, πριν αναλάβετε το ρίσκο της μη καταβολής επασφαλίστρου φανταστείτε τον εαυτό σας στη θέση των πιθανών παθόντων ενός ατυχήματος. Όχι μόνο θα έχετε υποστεί κάποιο ατύχημα, ενδεχομένως και σοβαρό, αλλά και δεν θα αποζημιωθείτε επαρκώς, εάν ο υπαίτιος του ατυχήματος δεν έχει ικανή περιουσία να σας καλύψει.
Σκεπτόμενοι αναλογικά, το να οδηγεί κανείς ανασφάλιστος μοιάζει με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ως προς τις συνέπειες πρόκλησης ατυχήματος, τουλάχιστον. Φυσικά η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ χαρακτηρίζεται και θεωρείται πολύ περισσότερο “εγκληματική” και επιφέρει δυσμενείς κυρώσεις, όπως η αφαίρεση άδειας οδήγησης και η κατάσχεση πινακίδων οχήματος, ακόμη και αν δεν προκληθεί κάποιο ατύχημα.
Όλοι γνωρίζουμε πως οι φοιτητές είναι επιρρεπείς προς τις κυκλοφοριακές παραβάσεις. Υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι οι πιο συνηθισμένες από αυτές. Ας μην προσθέτουμε λοιπόν σε αυτές τις παραβάσεις και την οδήγηση χωρίς επαρκή ασφάλιση, ας προστατέψουμε τους γύρω μας, την οικογένειά μας και κυρίως τον εαυτό μας. Ας συνδυάσουμε τη διασκέδαση και τη χαλάρωση με την υπευθυνότητα, ώστε να μην θρηνήσουμε και αυτές τις εορτές νεαρά θύματα στους δρόμους…