Χρόνια πολλά σε όλες τις Γυναίκες του κόσμου, στη θηλυκότητα, στην ομορφιά, στην Αγάπη! Μια ξεχωριστή μέρα αφιερωμένη. Μια μέρα μνήμης και γιορτής!
Μα, πώς ξεκίνησαν όλα; Οι Γυναίκες δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα όπως σήμερα, δεν είχαν φωνή στον δημόσιο βίο. Τι έγινε όμως, πώς άλλαξαν οι συνθήκες; Τι έγραψε η ιστορία; Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν για να κατανοήσουμε τη μεγάλη σημασία της σημερινής ημέρας!
Σαν σήμερα, 8 Μαρτίου του 1910, ήταν η μέρα που η Διεθνής Διάσκεψη Γυναικών καθιέρωσε ως η “Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας“. Αρχικά, ίσχυσε ως αργία στη Σοβιετική Ένωση το 1917, όπου οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου με διαδηλώσεις για ψωμί και ειρήνη στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώθηκαν και διεκδίκησαν μια καλύτερη θέση στην κοινωνία και, με κοινό λόγο και θάρρος, ζήτησαν ισότητα. Αργότερα, το 1975 υιοθετήθηκε ως ημέρα αργίας από τα Ηνωμένα Έθνη και ανακηρύχθηκε ως ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και την παγκόσμια ειρήνη.
Βέβαια, η 8η Μαρτίου εορτάζεται ευρέως σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν είναι για όλες τις χώρες αργία (π.χ. Ρουμανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Χιλή κ.ά.). Γενικά, τη μέρα αυτή οι άντρες συνηθίζουν να δίνουν δώρα στις γυναίκες τους (λουλούδια, κοσμήματα), ιδιαίτερα μάλιστα στην Ιταλία προτιμούνται οι κίτρινες μιμόζες ως σύμβολο της αργίας.
Κατ’ επέκταση, λοιπόν, ας σκεφτούμε τον ρόλο της γυναίκας στον κόσμο, στην κοινωνία, στη ζωή γενικότερα. Η γυναίκα είναι φίλη, αδελφή, εργαζόμενη, κόρη, σύντροφος, ερωμένη, σύζυγος, μητέρα, γιαγιά. Τόσοι πολλοί οι ρόλοι, τόσο μεγάλος ο σκοπός της. Ο Οδυσσέας Ελύτης γράφει στο ποίημά του “Με την Πρώτη Σταγόνα της Βροχής”(1940):
Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως
Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας
Κι όταν σε πήρε το φιλί
Γυναίκα
Η Γυναίκα εδώ παρουσιάζεται ως έρωτας, φιλί, φως, είναι η μορφή έμπνευσης των ποιητών, η Μούσα των Αρχαίων και η Σειρήνες των Ναυτικών. Το σύμβολό της είναι αυτό της Αφροδίτης, της θεάς του Έρωτα, του Πάθους και της Ομορφιάς (ένας στρόγγυλος καθρέφτης με ένα σταυρό από κάτω).
Γεννά και εμπνέει ζωή, είναι δυνατή και πολεμά. Ο Διονύσιος Σολωμός στο ποίημα “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” την υμνεί ως αγωνίστρια και άξια θαυμασμού:
…μπορούμε να μάθουμε απ’ αυτές
και να τες λατρεύουμε έως
την ύστερην ώρα…
Αγωνίστρια του εαυτού της, των αγαπημένων της, των παιδιών της, παίζει κεντρικό ρόλο στην κοινωνία και ομορφαίνει τη ζωή. Είναι το δημιούργημα της φύσης που αξίζει αγάπη και σεβασμό. Κάθε γυναίκα διαφορετική, νεαρή ή ηλικιωμένη, ερωτευμένη ή ανέραστη, σοφή ή αυθόρμητη, ενάρετη ή ζηλιάρα, είναι μοναδική!
Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική αυτή η μέρα, αφιερωμένη σε όλες εκείνες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, που άλλαξαν το ρου της ιστορίας και έδωσαν άλλη εξέλιξη στα πράγματα. Χρόνια πολλά!