Μια φορά κι ένα καιρό, τα παραμύθια μου άντεχαν. Τώρα δεν αντέχω εγώ.

Οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τα παραμύθια. Τα έχουν γνωρίσει από την πιο τρυφερή ηλικία τους και συνεχίζουν να ζουν με αυτά. Είναι σχεδόν αδύνατο να μην σε επηρεάσουν . Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι τα παραμύθια είναι αληθινά. Υπάρχουν. Ξεφυτρώνουν στη ζωή μας, τα ζούμε, έχουν happy end (βλέπε Χιονάτη) ή εντελώς φρικτό end (θυμήσου «το κοριτσάκι με τα σπίρτα»). Μπορεί να μοιάζουν εξωπραγματικά κάποιες φορές, αλλά τι; Νομίζεις ότι δεν έχεις συναντήσει ή δεν θα συναντήσεις κακούς λύκους και μάγισσες που θα σου βάζουν εμπόδια, τα οποία θα πρέπει να προσπεράσεις, ή ότι δεν θα βρεθεί μπροστά σου μία καλή νεράιδα, ένας καλός οιωνός να σε βοηθήσει και να σου δώσει αγάπη; Υπάρχουν και βρίσκονται παντού κι εσύ δεν τα ξεχνάς ποτέ.

Η Γερμανίδα φωτογράφος Laura Zalenga, που γνωρίζει καλά από παραμύθια και πιστεύει ότι είναι αληθινά, δίνει σε αυτά μία μινιμαλιστική πινελιά. Η 26χρονη φωτογράφος δημιούργησε ένα project ονομαζόμενο Grimm Compact το οποίο έρχεται για να σου θυμίσει τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές από τα αγαπημένα σου παραμύθια. Με αφορμή, λοιπόν, μία συλλογή από παιδικά και οικογενειακά παραμύθια του Βίλχελμ Γκρίμ, που είχε πάντα δίπλα στο κρεβάτι της, προσπάθησε μέσα από το φακό της να αποθανατίσει τις ιστορίες, με τις οποίες όλοι μεγαλώσαμε, και να τις παρουσιάσει με τέτοιο τρόπο που να παραμένουν αναλλοίωτες

Τι εννοώ με αυτό; Η Laura είχε στόχο να διαλέξει από κάθε ιστορία το στοιχείο εκείνο που θα σε οδηγήσει στην αναγνώριση του παραμυθιού. Μέσα από τη συλλογή αυτή, τη Grimm Compact, η φωτογράφος θέλει να διευρύνει λίγο τη φαντασία των ανθρώπων και να τους κάνει να θυμηθούν μόνοι τους το παραμύθι που βρίσκεται στην εικόνα. Με έναν τελείως μινιμαλιστικό τρόπο αγκαλιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τις ιστορίες να ξεχωρίζουν και τα αποτυπώνει σε φωτογραφίες. Βλέποντας, λοιπόν ένα γοβάκι μόνο του δεν μπορεί παρά να είναι της Σταχτοπούτας και φυσικά το κορίτσι που φοράει ένα κόκκινο παλτό θα είναι η Κοκκινοσκουφίτσα. Συνεπώς, η φωτογράφος σου δίνει το κλειδί του παραμυθιού κι εσύ καλείσαι να το επαναφέρεις στην μνήμη σου και να το ξαναζήσεις.

ΥΓ: Μπορείς να μπεις στο site της φωτογράφου (www.laurazalenga.com) για να παρακολουθείς την δουλειά της

by Ραφαέλα Ανδριώτη

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...