5+1 live covers που πρέπει να ακούσεις!

Picture of Χρυσάνα Αβραμίδου

Χρυσάνα Αβραμίδου

Για να είμαστε ειλικρινείς… Πάντα είναι ρίσκο το να επιλέγεις να ερμηνεύσεις (πόσο μάλλον Live) το τραγούδι ενός άλλου καλλιτέχνη. Γιατί απλούστατα έρχεσαι αντιμέτωπος με το πιο σκληρό κοινό: τους fans της original version! Ε, και όπως είναι φυσικό, πολλές φορές το όλο εγχείρημα δεν πάει και τόσο καλά (θα έβαζα ένα αντιπροσωπευτικό Link κάπου εδώ, αλλά ακόμα προσπαθώ να το ξεπεράσω).

Για να είμαστε ειλικρινείς... Πάντα είναι ρίσκο το να επιλέγεις να ερμηνεύσεις (πόσο μάλλον Live) το τραγούδι ενός άλλου καλλιτέχνη. Γιατί απλούστατα έρχεσαι αντιμέτωπος με το πιο σκληρό κοινό: τους fans της original version! Ε, και όπως είναι φυσικό, πολλές φορές το όλο εγχείρημα δεν πάει και τόσο καλά (θα έβαζα ένα αντιπροσωπευτικό Link κάπου εδώ, αλλά ακόμα προσπαθώ να το ξεπεράσω).

Αυτό το άρθρο όμως δεν αφορά αυτές τις φορές. Προσπάθησα να φτιάξω μια λίστα με τα προσωπικά αγαπημένα μου (αλλά και αναγνωρισμένα από κριτικούς) live covers διάσημων τραγουδιών. Ρίξτε μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί και πείτε μου αν κάποια από αυτά σας άφησαν με το στόμα ανοιχτό (όπως και εμένα).

1. The Weeknd- Dirty Diana (Michael Jackson)

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Weeknd έχει συγκριθεί με τον βασιλιά της pop. Και πράγματι, όπως γίνεται φανερό και σε αυτό το live η χροιά του θυμίζει αρκετά τον MJ. Ο λόγος που αυτό το cover συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, είναι απλά ότι μου φάνηκε απίστευτα ενδιαφέρουσα η πιο dark προσέγγιση του weeknd. Έχει αυτά ακριβώς που χρειάζεται ένα σωστό cover: σεβασμό στον original καλλιτέχνη και την προσωπική υπογραφή αυτού που κάνει το cover.

2. Miley Cyrus- Zombie (The Cranberries)

Εντάξει, το παραδέχομαι! Αυτο το cover ήταν ο λόγος που διαβάζεις αυτό το άρθρο τώρα. Η αγάπη μου για τη Miley Cyrus ξεκίνησε όταν άκουσα πρώτη φορά τη διασκευή του Jolene, και έκτοτε δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ (φωνητικά τουλάχιστον). Η Miley δίνει μια υπέροχη ροκ χροιά στο τραγούδι, μένοντας πάντα αυθεντική στο στυλ της.

3. Ariana Grande- I Have Nothing (Whitney Huston)

Δεν είναι μυστικό ότι η φωνή της Ariana Grande είναι από τις καλύτερες της γενιάς της. Η Ariana ήταν ακριβώς αυτό το παιδάκι που άκουγε όλες τις- επιπέδου star πια- τραγουδίστριες και έλεγε ότι αυτό θέλει να κάνει στη ζωή της. Πράγματι το κατάφερε. Η Whitney Houston, μια από τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις της, έδωσε μια συγκλονιστική πρώτη ερμηνεία του τραγουδιού και είναι σίγουρο ότι δεν θα απογοητευόταν αν άκουγε και η ίδια το cover της Ariana.

4. Lady Gaga- Imagine (John Lennon)

Αν σε καλούσαν να τραγουδήσεις στην έναρξη των Ευρωπαϊκών αγώνων, μπροστά σε όλους τους ηγέτες της Ευρώπης, τι τραγούδι θα επέλεγες; Το 2015 η Lady Gaga, θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, επέλεξε το Imagine. Έχοντας ακούσει ίσως όλα (και δεν υπερβάλλω) τα live της, μπορώ να πω ότι το συγκεκριμένο είναι αυτό που με συγκινεί περισσότερο. Πάντα μου προκαλεί έναν ειλικρινή θαυμασμό τόσο για την φωνή της, όσο και για την ίδια ως καλλιτέχνη.

5. Chris Cornell- Billie Jean (Michael Jackson)

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά για το συγκεκριμένο. Μια από τις καλύτερες φωνές και μια καταπληκτική εκτέλεση. Η χροιά δεν θυμίζει σε τίποτα Michael Jackson, αλλά είναι εκατό τοις εκατό Chriss Cornell. Κάπως έτσι, ο Conell μεταμόρφωσε ένα dance-pop τραγούδι σε κάτι πολύ διαφορετικό (το ως προς τι, διαφέρει στον καθένα).

+1 Miley Cyrus – Heart of glass (Blondie)

Δεύτερη φορά που βλέπεις τη Miley Cyrus σε αυτή τη λίστα… (είπα να το κάνω διακριτικά, αλλά ποιον κοροϊδεύω;). Όποιος έχει ακούσει την αρχική εκδοχή μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι το cover της Miley, απλά ΦΩΝΑΖΕΙ Miley Cyrus. Η φωνή της έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ροκ χροιά, την όποια απ’ ο,τι φαίνεται θα δούμε σε όλο της το μεγαλείο στο νέο ροκ άλμπουμ που βγαίνει στις 27.11! (ναι, αυτό ήταν promo)

Κάπου εδώ τελειώνει αυτό το άρθρο! Μην ξεχνάμε ότι ένα cover πρέπει να αποτελεί πάντα φόρο τιμής στον αρχικό καλλιτέχνη. Να γίνεται με σεβασμό και να μην στοχεύει στην αντιγραφή, αλλά να έχει πάντα κάτι νέο να δώσει!

Αυτά ήταν κάποια μόνο, από τα αγαπημένα μου Live covers και ελπίζω να σας άρεσαν! Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα;

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...