Λίγο κρασί, λίγο μπαλκόνι και το βιβλίο μου

      Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι… ή εντάξει και κρασί αν θέλετε, το σηκώνει η περίσταση! Αλλά σίγουρα να έχετε μαζί και το βιβλίο σας.      

      Τα βιβλία αποτελούσαν ανέκαθεν έναν πολύ καλό “φίλο” του ανθρώπου. Έχουν μάλιστα την ικανότητα να σε συντροφεύουν σε διαφορετικά στάδια και φάσεις της ζωής σου. Αυτό οφείλεται στην ευρύτατη γκάμα από την οποία μπορείς να επιλέξεις κάθε φορά. Είτε νιώθεις την ανάγκη να βελτιωθείς σε κάτι, είτε  να ταξιδέψεις σε έναν κόσμο φαντασίας ή να περιηγηθείς σε ιστορικά γεγονότα… Πάντοτε υπάρχει κάτι για σένα!  Έρχονται εκείνες οι στιγμές, όμως, που απλώς θέλεις να κουλουριαστείς στον καναπέ σου, να βάλεις τις πολύχρωμες πιτζάμες σου, τις χνουδωτές σου κάλτσες… Κάτι που απλά θα σε κάνει να αισθανθείς πιο όμορφα και να χαλαρώσεις.

Σε πιάσαμε σε μία αντίστοιχη κατάσταση; Μάντεψε τι έχουμε για εσένα! Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα βιβλία που λειτουργούν έτσι ακριβώς. Ναι, ναι… Σαν τότε που αισθανόσουν άσχημα και πήρες αγκαλιά τα αγαπημένα σου σνακ και είδες σερί τους 2 κύκλους της αγαπημένης σου σειράς. Για τέτοια βιβλία μιλάμε και εμείς. Επομένως, ετοίμασε μία κούπα με το αγαπημένο σου ρόφημα, βολέψου και ξεκινάμε.

      Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι... ή εντάξει και κρασί αν θέλετε, το σηκώνει η περίσταση! Αλλά σίγουρα να έχετε μαζί και το βιβλίο σας.      

«Το δώρο»:

      Πρόκειται για ένα εύληπτο και ξεκούραστο βιβλίο, από τον Στέφανο Ξενάκη. Απώτερος σκοπός του; Να μας εστιάσει την προσοχή στην αξία που έχουν οι μικρές στιγμές! Ο συγγραφέας, μέσα από τις σελίδες του έργου του, προσπαθεί να μας υπενθυμίσει ότι η ζωή είναι ωραία τελικά, αρκεί να ξέρεις πώς να τη ζήσεις. Δεν είναι ανάγκη να κάνεις «τρελά» πράγματα για να βρεις την ευτυχία. Πολλές φορές βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας. Απλά εμείς την αγνοούμε, προσμένοντας πιο «μεγαλειώδη» και «φανταχτερά» πράγματα και καταστάσεις, που ίσως, τελικά, δεν έχουν και κάποια ουσιαστική αξία.      Δεν χρειάζεται να ψάξεις την ευτυχία στα υλικά αγαθά και στις επιτυχίες. Ούτε μια αποτυχία πρέπει να γίνει η αιτία για να «βυθιστείς στο βούρκο της απογοήτευσης και της απελπισίας». Ένα χαμόγελο, ένα «καλημέρα» από κάποιο άγνωστο, ο ήλιος που λάμπει, είναι αρκετά για να δώσουν «φως» στην φουρτουνιασμένη και ταλαιπωρημένη σου ψυχή. Άσε τον Ξενάκη, λοιπόν, να σε ταξιδέψει με το βιβλίο του σε όλες ευτυχισμένες στιγμές της ζωής που, ενδεχομένως, δεν έχεις αντιληφθεί!

«Ιστορίες να Σκεφτείς»

      Πρόκειται για ένα αρκετά ευανάγνωστο και ευχάριστο βιβλίο, από τον Αργεντίνο ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Χόρχε Μπουκάι. Είναι μικρό σε έκταση και θα το αναγνώριζε κανείς απευθείας σε κάποιο βιβλιοπωλείο ή βιβλιοθήκη από το πολύχρωμο του εξώφυλλο. Φυσικά, δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο με αυτό το κριτήριο. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι κοιτάζοντας το και μόνο κανείς προϊδεάζεται θετικά! Αποτελείται από μικρές και αυτοτελείς ιστορίες που έχουν όμως ένα βαθύτερο νόημα. Η αυτοτέλεια των ιστοριών είναι που σε κάνει να μη βαρεθείς ούτε λεπτό, καθώς βρίσκεσαι σε μια ευχάριστη εγρήγορση. Και, όντως, σε βάζουν στη διαδικασία να σκεφτείς, να στοχαστείς για τον κόσμο και τον εαυτό σου, να ονειροπολήσεις και ίσως να υιοθετήσεις θετικότερο τρόπο θεώρησης. Στη σημερινή εποχή έχουμε συνηθίσει καταστάσεις τόσο περίπλοκες πού αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε για να γίνει το “κλικ” μέσα μας, είναι η αφοπλιστική απλότητα που διακατέχει αυτές τις ιστορίες. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας: “Το εργαλείο που χρησιμοποιεί αυτό εδώ το βιβλίο είναι η μαγική τέχνη της αφήγησης μιας ιστορίας που σου ανοίγει πόρτες αγνοημένες, δυνατότητες που δεν τις είχες φανταστεί, δρόμους που δεν βάδισες ακόμα.”

      Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι... ή εντάξει και κρασί αν θέλετε, το σηκώνει η περίσταση! Αλλά σίγουρα να έχετε μαζί και το βιβλίο σας.      

«Ο Μικρός Πρίγκιπας»

      Βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Σίγουρα το γνωρίζεις ήδη… Επειδή το έχεις διαβάσει ως παιδί; Επειδή το έχεις παρακολουθήσει ως θεατρική παράσταση; Έχεις μία κούπα με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου; Είτε ίσως απλά βρίσκεται στη βιβλιοθήκη σου παραπονεμένο. Όπως και να έχει, είναι η κατάλληλη στιγμή να το διαβάσεις τώρα (ή ξανά) και σαν ενήλικας. Το θέμα του είναι το εξής: “Ο αφηγητής είναι ένας πιλότος που –λόγω βλάβης του αεροπλάνου του- βρίσκεται στην έρημο. Εκεί συναντά τον Μικρό Πρίγκιπα, ένα ασυνήθιστο παιδί. Σταδιακά γίνονται φίλοι και του διηγείται τις επισκέψεις του σε άλλους πλανήτες, όπου γνώρισε πολλά είδη ανθρώπων. Άνθρωποι ματαιόδοξοι και άλλοι πιο ζεστοί”. Μικρό σε έκταση και ιδιαίτερα ευανάγνωστο. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι είναι εικονογραφημένο. Έτσι σε βοηθά να ταξιδέψεις μαζί με τον Μικρό Πρίγκιπα στις περιπέτειες του, με τρόπο παιδικό και οικείο. Αυτό είναι που του προσδίδει μία μελαγχολία και μία ζεστασιά ταυτόχρονα. Αν και το βιβλίο είναι παιδικό απευθύνεται σε όλους, καθώς ο ήρωας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις για τον κόσμο και τον άνθρωπο. Η όλη αισθητική του αναγνώσματος σου θυμίζει ότι “Όλοι οι μεγάλοι ήταν κάποτε παιδιά (όμως λίγοι τους το θυμούνται)” όπως αναφέρει ο συγγραφέας σε αφιέρωση του.      

«Τι είναι αγάπη;»

      Ίσως ο τίτλος αυτού του βιβλίου να σου φαίνεται πολύ cliche, αλλά το περιεχόμενο του μπορεί να σε καταπλήξει ευχάριστα. Ο Ινδός φιλόσοφος, Jiddu Krishnamourti, μας καλεί να ερευνήσουμε μαζί του ένα απλό ερώτημα, «Τι είναι αγάπη;». Με αφορμή την αγάπη, αναφέρεται στο πόσο διαφορετικά δομημένες θα μπορούσαν να είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και πόσο διαφορετικά διαμορφωμένος θα μπορούσε να είναι ο κόσμος μας. Ένας κόσμος γεμάτος από αγάπη, ειρήνη, αλληλοσεβασμό και κατανόηση. Μήπως ακούγεται πολύ ουτοπικό; Και όμως, ο Ινδός φιλόσοφος ισχυρίζεται ότι είναι εφικτό! Πώς; Μα φυσικά, μέσω μιας εσωτερικής αλλαγής….! Μιας στροφής του εαυτού μας προς τη βαθύτερη ουσία του, μακριά από τους κανόνες που μας επιβάλλουν οι άλλοι. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, ο στοχαστής μας, θέλει να μας φέρει σε μια ύψιστη επαφή με τον πραγματικό εαυτό μας. Ενόραση το ονομάζει και είναι το βαθύτερο «φως» που μας φωτίζει και διώχνει μακριά το σκοτάδι από τις ψυχές. Μήπως σου ακούγονται πολύ φιλοσοφικά όλα αυτά; Κι όμως, όλα αφορούν εσένα, ναι εσένα που το διαβάζεις τώρα αυτό! Πρόκειται για μια προσπάθεια να βρεις επιτέλους αυτή την εσωτερική γαλήνη, που τόσο θες, και αυτή η άτιμη η καθημερινότητα σου «τρώει» τα σωθικά δια μέσω του άγχους!

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2019/10/1-21.jpg      Σε γενικά πλαίσια, υπάρχουν αμέτρητα βιβλία που θα μπορούσαμε να σας προτείνουμε. Η λίστα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει τελειωμό! Όπως και να έχει, όμως, το βιβλίο είναι ο καλύτερος σύντροφος για να χαλαρώσεις και να καθαρίσεις το μυαλό σου! Άρπαξε, λοιπόν, ένα και σκέψου ότι ζεις μια από εκείνες τις σκηνές στις ταινίες του Χόλιγουντ, όπου ο/η πρωταγωνιστής/τρια κουρνιάζει μπροστά από το τζάκι με κουβερτούλα και «ρουφάει» όσο περισσότερη γνώση μπορεί από το βιβλίο του, ενώ έξω χιονίζει. Καλά τώρα θα μας πεις «Έχουμε άνοιξη. Έχει ήλιο». Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο. Ωραία ας αλλάξουμε το σκηνικό τότε. Φαντάσου, ότι είναι μια από εκείνες τι ημέρες που κάθεσαι στο μπαλκόνι και πίνεις το καφεδάκι σου αγκαλιά με το βιβλίο σου, ο ήλιος καίει το δέρμα σου και σε «λούζει» με τις ηλιαχτίδες του και το κελάηδισμα των πουλιών σε συντροφεύει. Τι καλύτερο από λίγη ηρεμία απολαμβάνοντας τη φύση και ένα καλό βιβλίο;
Αν και έχουμε παραγκωνισμένα τα βιβλία, ας μη ξεχνάμε ότι είναι η καλύτερη παρέα… Είναι μια διέξοδος από την ίδια μας τη ζωή. Όταν δεν μπορούμε να πάμε πουθενά, αυτά είναι εκεί για να μας ταξιδέψουν… Καμία απαγόρευση δεν τα αγγίζει! Εσύ; Ακόμα να διαλέξεις το βιβλίο που θα διαβάσεις

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...