Las Fallas 2022: Άρματα, παρελάσεις και πολλά πυροτεχνήματα στην ωραιότερη γιορτή της Βαλένθια!

Picture of Ελισάβετ Χρυσανθάκη

Ελισάβετ Χρυσανθάκη

Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι από εμάς, όταν σκεφτόμαστε την Ισπανία, οι πρώτες πόλεις που μας έρχονται στο μυαλό είναι κυρίως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη. Λιγότερο συχνά, μας έρχεται πρώτη στο μυαλό η τρίτη κατά σειρά πόλη της Ισπανίας, η Βαλένθια η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της. Εκτός από την περίφημη paella και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, η Βαλένθια είναι ευρέως γνωστή για το φεστιβάλ Fallas, για το οποίο η πόλη δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Παρόλο που οι περισσότεροι- όπως και εμείς στην αρχή- πιστεύουν ότι είναι κάτι παρόμοιο με το δικό μας καρναβάλι, στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία τελετή καλωσορίσματος της άνοιξης που ξεκινάει επίσημα την πρώτη ημέρα του Μαρτίου και διαρκεί 18 ημέρες. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές πληροφορίες για τη φαντασμαγορική αυτή γιορτή, όπως εμείς τη βιώσαμε  για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά ως φοιτητές στη Βαλένθια.

 

Τα Fallas, έχουν τις ρίζες τους στην εποχή του Μεσαίωνα, όταν πολλοί τεχνίτες συνήθιζαν να καίνε σπασμένα αντικείμενα και κομμάτια ξύλου που είχαν περισσέψει από το χειμώνα ούτως ώστε να γιορτάσουν τον ερχομό της άνοιξης. Αργότερα, διαπιστώθηκε ότι η εποχή αυτή, συμπίπτει με τους εορτασμούς για τη γιορτή του Αγίου Ιωσήφ (Sant Josep) που θεωρείται ο προστάτης των ξυλουργών. Έτσι, η παράδοση αυτή της καύσης του ξύλου  διαδόθηκε και εξελίχθηκε στη δημιουργία και στην καύση ξύλινων φιγούρων με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Η τελετή, είναι, επίσης, συνδεδεμένη με τον παγανισμό, σύμφωνα με τις αρχές του οποίου η καύση είναι ο προάγγελος της άνοιξης, μίας νέας αρχής.

 

Σήμερα, στο φεστιβάλ των Fallas, οι επισκέπτες συναντούν εντυπωσιακά, πολύχρωμα άρματα σε διάφορα μεγέθη τα οποία κοσμούν κάθε γειτονιά της Βαλένθια με  φιγούρες (ninots), τα οποία έχουν κυρίως σατιρικό ή κοινωνικό περιεχόμενο. Συνήθως, αφορούν πρόσωπα της επικαιρότητας ή διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Η κλιματική αλλαγή και η διάφορες μορφές εθισμού ήταν δύο από τα θέματα που αναπαραστάθηκαν από άρματα τη φετινή χρονιά, σε δύο από τα 500 διαφορετικά spots που υπήρχαν στην πόλη.

las fallas

Καθ’ όλη τη διάρκεια των Fallas, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το λεγόμενο Mascletá, ένα σόου πυροτεχνημάτων που γίνεται καθημερινά στις 2μ.μ. στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό και έντονο θέαμα  καθώς παρακολουθείς μαζί με πλήθος κόσμου εκατοντάδες πυροτεχνήματα να  “σκάνε” ταυτόχρονα, δημιουργώντας την αίσθηση ενός σεισμού. Ωστόσο, το Mascletá δεν είναι το μόνο event στο οποίο βλέπεις πυροτεχνήματα καθώς πραγματικά σε κάθε γωνιά της πόλης οι κάτοικοι -ακόμα και μικρά παιδιά- πετάνε πυροτεχνήματα και  δυναμιτάκια σε ανύποπτο χρόνο!

las fallas

Άλλα σημαντικά events που αξίζει να δει κανείς κατά τη διάρκεια των Fallas είναι το Ofrenda de Flores, το οποίο πραγματοποιείται συνήθως 17 ή 18 Μαρτίου. Εκεί, παρακολουθήσαμε μία παρέλαση από άτομα από κάθε γωνιά της πόλης, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσίες ( Falleros-as, όπως ονομάζονται ) και συνοδευόμενα από μπάντες , τα οποία κατευθύνονται προς την πλατεία του Καθεδρικού Ναού προκειμένου να προσφέρουν λουλούδια στο μεγάλο ομοίωμα της Παναγίας, που τοποθετείται κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο.

las fallas

Επίσης, ιδιαίτερα φαντασμαγορικό είναι και το λεγόμενο Nit del Foc (Η Νύχτα της Φωτιάς), που είναι το πιο εντυπωσιακό και μεγαλύτερο σε διάρκεια σόου πυροτεχνημάτων του φεστιβάλ.

las fallas

Η τελευταία μέρα των Fallas, είναι γνωστή ως Cremá night (Νύχτα της Καύσης), κατά την οποία παρακολουθούμε όλα τα άρματα της πόλης να καίγονται, προσφέροντας στους θεατές που βρίσκονται εκεί ένα μοναδικό θέαμα που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη τους.las fallas

Μέσα από τα δικά μας μάτια και τις εμπειρίες, η γιορτή των Fallas με τις ξεχωριστές εκδηλώσεις της και τα καθημερινά ξέφρενα πάρτι που γίνονται την τελευταία εβδομάδα, αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα που, δικαίως, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο έντονα φεστιβάλ όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου. Πρόκειται για μία εμπειρία που αξίζει να τη ζήσει κανείς έστω και μία φορά στη ζωή του για να μπορέσει να ανακαλύψει μία διαφορετική πλευρά της Ισπανίας και να νιώσει ολοκληρωτικά τον παλμό της πόλης της Βαλένθια σε όλα τα στάδια του φεστιβάλ των Fallas.

Fallas de Valencia: historia y principales fiestas en honor de la pólvora y el fuego

 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...