Ήθελες ποτέ να φύγεις;

Picture of Μαρία Στόϊκου

Μαρία Στόϊκου

Δεν είναι λίγες οι καταστάσεις στη ζωή του ανθρώπου, οι οποίες τού προκαλούν έξαρση της σκέψης πως κάπου αλλού , κάπου μακριά, θα ήταν όλα καλύτερα.

Οι καταστάσεις που ίσως να οδηγήσουν τον καθένα μας στην ιδέα αυτή, στην ανάγκη φυγής, σίγουρα μπορούν να είναι υπερβολικά πολλές. Από την άλλη πλευρά, υπερβολικά πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι δύναμη είναι να μένεις, να προσπαθείς, να ξεπερνάς… Μήπως έχουν δίκιο; Γιατί να έχουν δίκιο; Δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι δύναμη είναι να ξεκινάς κάτι από το μηδέν, αφήνοντάς τα όλα πίσω;
Μπορεί και όχι…

Δύναμη, λοιπόν , είναι να μάθεις να ξεπερνάς τα όρια σου,  τον εαυτό σου και τους φόβους που σε περικλείουν.
Δύναμη είναι να πέφτεις και να μην μένεις εκεί , να σηκώνεσαι. Γι’ αυτό, μην ξεγελιέσαι. Δεν υπάρχει καμία δύναμη στο να τα παρατάς όλα και να φεύγεις, δεν σβήνεται τίποτα με αυτόν τον τρόπο. Η φυγή είναι η εύκολη λύση. Ωστόσο, στα δύσκολα υπάρχει και χτίζεται η ζωή. Η ζωή σου είναι όλες εκείνες οι καταστάσεις που σε βγάζουν εκτός… προγράμματος, εκτός τελειότητας και ασφαλών ζωνών, καθώς και το πώς εσύ τις διαχειρίζεσαι.

Σε μια ουτοπική ζωή, με σύννεφα ποικίλων χρωμάτων, όλα είναι ρόδινα, φωτεινά και όμορφα. Στην πραγματική ζω το κάθε σου βήμα σού επιφέρει μια δυσκολία, ένα εμπόδιο και ένα λάθος. Η επιλογή είναι δική σου: ή θα πάθεις και θα μάθεις, ή θα ξεπεράσεις και θα συνεχίσεις, ή, απλώς, θα μείνεις στάσιμος με την απορία “Τι θα γινόταν αν..”

Οι δυσκολίες είναι για να τις ξεπερνάμε, τα λάθη για να μαθαίνουμε από αυτά και η ζωή για να μην της επιτρέπουμε να μας αφήνει. Έτσι, δεν την αφήνουμε ούτε εμείς. Άλλωστε, είναι γνωστό πως ό,τι αφήνεις, σε αφήνει κι εκείνο.

Επομένως, είναι σημαντικό το να μην παρατάς τη ζωή σου, να μη φεύγεις ώστε να ξεκινήσεις πάλι από το μηδέν για να αποφύγεις οποιαδήποτε κατάσταση σού προκαλεί αρνητικά ερεθίσματα. Το σπουδαίο είναι να μένεις, να προχωράς, να ξεπερνάς και με αυτόν τον τρόπο να αυξάνεις δυναμική και χαρακτήρα. 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...