Η Διεθνής Ημέρα Δασών καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνου και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αξία των δασικών οικοσυστημάτων. Η απόφαση για τον εορτασμό, πάρθηκε έπειτα από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 28 Νοεμβρίου 2012. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης.

Η παραπάνω φωτογραφία, όπως και αυτή του εξωφύλλου, ανήκουν στον Μαρίνο Γιάννη, ο οποίος είναι μέλος της φωτογραφίας του infititis.gr
Γιατί να γιορτάζουμε τη συγκεκριμένη μέρα;
Με αφορμή λοιπόν τη παγκόσμια ημέρα δασοπονίας, αδράξαμε την ευκαιρία και πήραμε συνέντευξη από τη Μαριάννα Χατζηγεωργίου, η οποία είναι αντιπρόεδρος της IFSA LC Thessaloniki.
Καλησπέρα Μαριάννα! Αρχικά, πες μας λίγα πράγματα για σένα.
Καλησπέρα! Είμαι 23 ετών και ζω μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Έχω σπουδάσει Δασολογία, στο Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πλέον, είμαι φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος: “Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη” του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τις σπουδές, ασχολούμαι και με τον εθελοντισμό. Πιο συγκεκριμένα, είμαι αντιπρόεδρος της Greek Forestry Students’ Association (GFSA) – IFSA LC Thessaloniki, η οποία είναι τοπική κοινότητα και μέλος του παγκόσμιου δικτύου του οργανισμού «International Forestry Students’ Association (IFSA)».
Με τι ασχολείται η εθελοντική ομάδα της IFSA;
Η IFSA είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο φοιτητών Δασολογίας και Δασικών Επιστημών, που έχει ως απώτερο σκοπό την περαιτέρω εκπαίδευση, ενδυνάμωση και διασύνδεση της νέας γενιάς επιστημόνων του κλάδου, τόσο μεταξύ τους, όσο και με αντίστοιχους οργανισμούς, αλλά και με policy makers του τομέα. Λαμβάνοντας υπόψιν πως η IFSA λειτουργεί σε διεθνές αλλά και τοπικό επίπεδο, η GFSA αποτελεί το ελληνικό παράρτημα του οργανισμού. Το όραμα της IFSA για «έναν κόσμο που εκτιμά τα δάση» περιγράφει το όνειρο, προκειμένου να αναγνωρίσουν όλοι οι άνθρωποι και γενικότερα οι κοινωνίες, την αξία των δασών και να καταλάβουν πλήρως τα δάση, κατανοώντας τις επιπτώσεις τους και εκτιμώντας τις πολλαπλές συνεισφορές τους στην ανθρωπότητα.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας του ελληνικού παραρτήματος της IFSΑ; Πώς φτάσαμε στο σήμερα;
Η ιδέα ήρθε πριν από περίπου 4 χρόνια, από το Νικόλα Θεοφάνους, τότε φοιτητή του Τιμήματος Δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Η ομάδα ξεκίνησε με μόλις 5 άτομα! Η πρώτη επαφή με τα γενόμενα της IFSA ήρθε μέσα από τη συμμετοχή σε κάποιες από τις διεθνείς δραστηριότητες του οργανισμού, μερικές από τις οποίες ήταν:
- Το Southern European Regional Meeting ή αλλιώς, SERM, μία από τις περιφερειακές και πιο εμβληματικές επίσημες εκδηλώσεις της IFSA.
- Το Διεθνές Συμπόσιο Φοιτητών Δασολογίας (International Forestry Student’s Symposium_IFSS) είναι η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση της IFSA, που γίνεται κάθε χρόνο, με διάρκεια δύο εβδομάδες και παρακολουθείται από πάνω από εκατό φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το συμπόσιο δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να ανταλλάξουν γνώσεις και να μοιραστούν ενδιαφέροντα, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν σε μια σειρά δασοκομικών δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, λαμβάνει χώρα η γενική συνέλευση της IFSA και συζητά όλες τις διαφορετικές προτάσεις που συγκεντρώθηκαν μέσω διαφόρων επιτροπών και ομάδων εργασίας. Επιπλέον, τίθενται σε ψηφοφορία. όλες οι θέσεις της IFSA για το επόμενο έτος.
Η κύρια σημασία αυτών των εκδηλώσεων βασίζεται στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των φοιτητών και την προώθηση της ανάπτυξης νέων έργων. Επίσης, αποτελούν μία από τις ιδανικότερες ευκαιρίες για τα μέλη της IFSA να γνωριστούν μεταξύ τους και να μοιραστούν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη δασική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα μαθαίνουν για την ιστορία, τον πολιτισμό και τις δασικές πρακτικές της χώρας υποδοχής.
Δυστυχώς, στη περίοδο της πανδημίας η δραστηριότητα του οργανισμού περιορίστηκε αρκετά. Παρόλα αυτά, η ομάδα μας κατάφερε να φιλοξενήσει διαδικτυακά και με επιτυχία το θεσμό του SERM, ενώ συνέχισε να έχει παρουσία διαδικτυακά στα αντίστοιχα/υπόλοιπα event. Ενδιάμεσα, έγινε μία προσπάθεια δημιουργίας συνεργασιών με άλλες τοπικές κοινότητες (σεμινάριο δασικών Πυρκαγιών με την LC του Μπρασόβ στη Ρουμανία), όπου μίλησαν ειδικοί του τομέα από την κάθε χώρα, αλλά και τοπικών διαλέξεων (συνεργασία με το ΕΚΒΥ: Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων-Υγρoτόπων).
Μπορείς να μας αναφέρεις ενδεικτικά κάποιες από τις δράσεις της ομάδας;
Ενδεικτικά, παραθέτω τρεις από τις πιο πρόσφατες δράσεις, στις οποίες είτε συμμετείχε, είτε πραγματοποίησε η ομάδα.
- SERM 2021. Διεξήχθη εικονικά, μεταξύ 6 και 9 Μαΐου 2021. Επικεντρώθηκε στην «Ανάκτηση μέσω της Βιοποικιλότητας» που οδηγείται από την πανδημία του κορωνοϊού. Ήταν 4 ημέρες γεμάτες με ομιλίες, workshops, icebreakers, game night events και πολλά άλλα. Βέβαια, εξαιτίας της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο…
- Ημερίδα : «Κλιματική Αλλαγή – Δασικές Πυρκαγιές – Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας». Διοργανώθηκε από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, σε σύμπραξη με την ομάδα μας. Η πρόθεση της ημερίδας μας ήταν η ανάδειξη της οικολογικής διάστασης των δασικών πυρκαγιών και του ρόλου της κλιματικής αλλαγής στην αύξηση της συχνότητας και της έντασής τους. Επιπρόσθετα, είχε ως αντικείμενο τη παρουσίαση των μεθόδων της οικολογικής αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν, αλλά και καινοτόμων προσεγγίσεων για την προστασία πυρο-απειλούμενων περιοχών.
- Επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης, του Δήμου Παύλου Μελά. Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης, είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και ευρύτερα, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 Βοτανικοί Κήποι (ολοκληρωμένοι). Περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Έχοντας σαν αφετηρία την ευαισθητοποίηση και την συνειδητοποίηση των μελών μας σε θέματα πρασίνου και περιβάλλοντος, θέλαμε να επιτύχουμε τους εξής στόχους: παροχή γνώσης πάνω στον κόσμο των φυτών και φυσικά περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Ποιο είναι οι στόχοι της ομάδας για το μέλλον;
Θεμελιώδες κίνητρο για το κοντινό μέλλον, αποτελεί η δια ζώσης επαφή μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών και μη, δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση θέλουμε να δοθεί στην επιμόρφωση εκτός πανεπιστημιακού προγράμματος σπουδών και την επαφή με την ελληνική φύση και τα ελληνικά δάση. Επιπρόσθετα, στοχεύουμε στην ενίσχυση της θέσης και της παρουσίας των δασολόγων φοιτητών στα δρώμενα της σχολής, καθώς και στη λήψη αποφάσεων, ακόμα και εκτός των συνόρων του ΑΠΘ. Στο πιο μακρινό και δίχως covid μέλλον, στοχεύουμε στην επανεκκίνηση των μετακινήσεων εκτός Ελλάδος, μέσα από τα event της IFSA και στη διοργάνωση και φιλοξενία άλλων αντίστοιχων δρώμενων από την ομάδα μας.
Τι θα κερδίσει ένας εθελοντής με τη συμμετοχή του στον οργανισμό;
Με την ενεργό συμμετοχή του στην ομάδα, ένας/μια Δασολόγος φοιτητής/τρια μπορεί να συμμετέχει σε συνεδρία, εκπαιδευτικά προγράμματα τοπικής και παγκόσμιας εμβέλειας. Με αυτό το τρόπο, του δίνεται η ευκαιρία να εξωτερικεύει τις ανησυχίες του σε σχέση με τον τομέα και να φτιάξει ο ίδιος τις συνθήκες (όπως σεμινάρια), οι οποίες θα απευθύνονται και θα ανταποκρίνονται στους προβληματισμούς του. Όλα αυτά, φυσικά, δημιουργούν ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για γνωριμίες με άλλες κουλτούρες, δημιουργία δυνατών σχέσεων και networking με τους συναδέλφους. Ακόμη, δίνουν τη δυνατότητα ο εθελοντής να εμβαθύνει στο αντικείμενο σπουδών του, να αποκτήσει επαφή με τις παρούσες συνθήκες σε πραγματικό χρόνο και να διεκδικήσει πιθανές ευκαιρίες, δίχως σύνορα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα της ομάδας, μπορείτε να βρείτε μέσω:
Υ.Γ. Μην ξεχνάς ότι σήμερα εκτός από παγκόσμια ημέρα δασοπονίας είναι και παγκόσμια ημέρα ποίησης, αλλά και παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Και εννοείται πως το infititis.gr έχει μεριμνήσει για αυτό!