Η θετική εξέλιξη για την ανακύκλωση

Picture of Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Το πλαστικό είναι καθημερινά στην ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο τα τελευταία έχουν γίνει προσπάθειες μείωσης της χρήσης του, με επαναχρησιμοποιούμενες εναλλακτικές λύσεις. Συνεχώς ακούμε για τους τόνους πλαστικών που συγκεντρώνονται από τις ακτές και τους δρόμους. Και δεν είναι ψέματα. Το πλαστικό, παρά τις ευκολίες που προσφέρει στη χρήση του, έχει καταστεί μάστιγα.

Photo by Brian Yurasits on Unsplash
Photo by Brian Yurasits on Unsplash

 

Υπάρχουν όμως και καλά νέα, τα οποία δεν ακούμε συχνά. Για παράδειγμα, τα ποσοστά ανακύκλωσης στις ΗΠΑ, μία από τις χώρες με τα περισσότερα σκουπίδια παγκοσμίως, έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2010 και μετά. Στην Νορβηγία το 97% των πλαστικών μπουκαλιών, πλέον, καταλήγει στην ανακύκλωση. Μία από τις πιο ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες εντοπίζεται στην Ρώμη, όπου μπορείς να κερδίσεις μία δωρεάν διαδρομή με το μετρό, ανακυκλώνοντας 30 πλαστικά μπουκάλια.

Για να μην ξεχνάμε και την δική μας χώρα, αξίζει να αναφέρουμε πως το 48% των πλαστικών συσκευασιών μετατρέπονται σε άλλα βιομηχανικά προϊόντα, όπως μονώσεις τοίχων, υλικά οικοδομών, λιπαντικά κ.α. Ο μέσος όρος της Ε.Ε, για τα ποσοστά μετατροπής πλαστικών, μιας διαδικασίας που διαφέρει από την ανακύκλωση, ανέρχονται στο 75%. Αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό. Σημαίνει ότι όλο και λιγότερα σκουπίδια καταλήγουν σε χωματερές. Επίσης, για την Ε.Ε συνολικά, η ανακύκλωση χαρτιού έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.

 

Photo by Michael Jin on Unsplash
Photo by Michael Jin on Unsplash

 

Θετικές αλλαγές που ίσως να έχεις παρατηρήσει και μόνος/μόνη σου, ειδικά στην πόλη μας, Θεσσαλονίκη, είναι οι ειδικοί κάδοι ρούχων, που αξιοποιούν τα παλιά υφάσματα με παρόμοιο τρόπο (γεμίσματα καθισμάτων για οχήματα, γέμισμα νέων μαξιλαριών κλπ) αλλά και η σταδιακή αύξηση των καταστημάτων με ρούχα από δεύτερο χέρι. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αξιοποιούν τις εναλλακτικές πολλαπλών χρήσεων.

Αν και σπουδαία, όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Δεν φτάνει μόνο να ανακυκλώνουμε και να μην ρυπαίνουμε. Πρέπει να λάβουμε ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες, ώστε να μειώσουμε τόσο την παραγωγή των προσωπικών μας απορριμάτων, όσο και, ιδανικά, την αθρόα παραγωγή πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης. Ωστόσο, έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα, ειδικά στον τομέα της ανακύκλωσης και της ενημέρωσης σχετικά με το θέμα.

Πηγές
https://ec.europa.eu/eurostat

https://informationisbeautiful.net/beautifulnews

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...