Η Γη φωνάζει “Βοήθεια”. Την ακούς;

  Μία  από τις βασικότερες ανάγκες μας σαν άνθρωποι είναι να ζούμε σε ένα σπίτι, το οποίο θα πληρεί τις εκάστοτε για τον καθένα μας προϋποθέσεις . Αδιαμφισβήτητα όμως όλοι μας θέλουμε να ζούμε σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, που θα μας δίνει την αίσθηση του ” σπιτικού ”  και της θαλπωρής. Τι γίνεται όμως με το ευρύτερο σπίτι μας την Γη; Γιατί εκφράσεις  όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, φαινόμενο του θερμοκηπίου , τρύπα του όζοντος και πολλές άλλες είναι συνδεδεμένες με την σημερινή κατάσταση του πλανήτη μας;

  Σαν άνθρωποι έχουμε αναπτύξει την τεχνολογία ώστε να προσεγγίσουμε στατιστικά το θέμα και να ξέρουμε για παράδειγμα το πόσοι άνθρωποι χάνονται καθημερινά εξαιτίας της μόλυνσης του πλανήτη  ,  δεδομένα και πληροφορίες που ίσως  συζητήσουμε με τους φίλους και συναδέλφους μας για να δείξουμε το τόσο ενημερωμένοι και συνάμα ευαισθητοποιημένοι είμαστε πάνω στο ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Και θα συνεχίσουμε την άνετη ζωή μας , καταναλώνοντας όσα περισσότερα πλαστικά μιας χρήσης γίνεται, σπαταλώντας άσκοπα νερό στο μπάνιο και χρησιμοποιώντας ασύστολα το κλιματιστικό.

Η ευαισθητοποίηση μας  έχει οδηγήσει να θεσπίσουμε μέρες , σαν την 22α Απριλίου ή την 5η Ιουνίου αφιερωμένες στην Γη και στο περιβάλλον αντίστοιχα, κατά την διάρκεια των οποίων κάθε άλλο παρά λίγα είναι τα δρώμενα και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με αφορμή το πρόβλημα της μόλυνσης του πλανήτη μας. Είναι όμως αρκετό να δρούμε μία η δύο φορές το χρόνο για κάτι τόσο σημαντικό; Εσύ καθαρίζεις και προσέχεις το σπίτι σου μόνο δύο φορές το χρόνο;

Βαθιά μέσα μας, μας προβληματίζει το εξής :

  Τι θα αλλάξει αν μόνο εγώ αλλάξω; Ο  καθένας  μας ανήκει σε υποσύνολα και σε ομάδες από τις οποίες επηρεάζεται ,και μπορεί να επηρεάζει. Το σχολείο , η οικογένεια , η εργασία , ακόμη και οι αθλητικές ομάδες μπορούν να διαμορφώσουν φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σ ‘ ένα σημαντικό αριθμό ατόμων και να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Πάντα όμως οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η κινητοποίηση και η αλλαγή ξεκινά από μέσα μας.

  Ωστόσο πάντα υπάρχει και η άποψη ότι αν κάτι δεν μας επηρεάζει άμεσα, δεν χρειάζεται να αναλάβουμε δράση για αυτό. Γιατί η Ινδία , στην οποία καταναλώνεται κυρίως μολυσμένο νερό είναι πολύ μακριά. Ή γιατί τα διάφορα είδη ζώων και φυτών που εξαφανίζονται σιγά σιγά , δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα μας, καθώς σε γενικές γραμμές παραμένει η ίδια. Η ίδια σε σχέση με τι; Σίγουρα όχι με πενήντα χρόνια πριν που τα ποσοστά μόλυνσης ήταν πολύ μικρότερα , και οι παππούδες μας ζούσαν σ’ένα καθαρότερο και πιο υγιές περιβάλλον. Και σίγουρα όχι ίδια με το μέλλον , που προβλέπεται πολύ δυσκολότερο,  και το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Γιατί όταν η Γη θα σβήσει, θα σβήσει για όλους μας!

https://culturacolectiva.com/diseno/25-ilustraciones-que-demuestran-que-el-mundo-se-esta-yendo-al-carajo

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...