Η δύναμη του να αφήνεις κάτι πίσω

Picture of Σταυρούλα Παπαδημητρίου

Σταυρούλα Παπαδημητρίου

– Μερικές φορές το να αφήνεις κάτι να φεύγει είναι μια πιο δυνατή πράξη από το να το υπερασπίζεσαι ή να προσκολλάσαι πάνω του, είπε κάποτε ο πνευματικός Έκχαρτ Τόλε.

Μια αρκετά εύστοχη τοποθέτηση όταν αφορά γεγονότα, απόψεις και ιδεολογίες που συχνά οδηγούν τον άνθρωπο σε μεροληπτικές αντιδράσεις, μονόπλευρη οπτική.

Μια ακόμη βαθύτερη σκέψη όταν αφορά ανθρώπινα συναισθήματα. Τίποτα πιο σημαντικό από αυτά -για τους περισσότερους- αλλά έχεις αναρωτηθεί εν τέλει, αν εκείνη η εμμονή σου με έναν άνθρωπο, η επιμονή σου να βρίσκεσαι κοντά του και η αλόγιστη προσπάθεια που καταβάλεις για να το κυνηγήσεις είναι αποδοτικό τόσο για την σχέση σας, όποια κι αν είναι αυτή, όσο και για την δίκη σου ψυχική ευημερία; 

Σωστά ή λάθη και άλλες τέτοιες διλληματικές καταστάσεις απορρίπτονται όταν η συζήτηση φτάνει σε συναισθηματισμούς. Εντούτοις, η αγάπη σου για ένα πρόσωπο ίσως φανεί πιο ξεκάθαρα όταν πάψεις να αγαπάς αυτό που σε δένει μαζί του, τα κοινά σας βιώματα και αρχίζεις να τον στηρίζεις στις δικές του επιλογές, στην προσωπική του εξέλιξη, ακόμη κι αν αυτή δεν σε εμπεριέχει.

Κι’ από την άλλη, σε περιπτώσεις που δεδομένες καταστάσεις σε επηρεάζουν αρνητικά, μήπως θα ήταν προτιμότερο να απαλλάξεις τον εαυτό σου από αυτές; Γιατί στο τέλος, θα ήταν και αναγκαίο να προσέξεις και τον ίδιο σου τον εαυτό, να τον προστατέψεις, είτε σε συνδυασμό με την προστασία του απέναντι σου είτε -γιατί όχι- μόνο την δίκη σου. Οι προβληματικές καταστάσεις σχεδόν πάντα οδηγούν σε προβληματικά αποτελέσματα. Κάνε το βήμα και άφησε τες να ημερέψουν.

Μην πιέζεις καταστάσεις, ανθρώπους και συναισθήματα. Άσε για μία φορά το χρόνο να κυλήσει και να σου δείξει με τον τρόπο του το μάθημά σου. Τελικά, ό,τι είναι να μείνει θα μείνει και ό,τι φύγει ίσως έπρεπε να φύγει για κάποιο λόγο. 

Για να προχωρήσεις μπροστά κάτι πάντα πρέπει να αφήσεις πίσω σου…

- Μερικές φορές το να αφήνεις κάτι να φεύγει είναι μια πιο δυνατή πράξη από το να το υπερασπίζεσαι ή να προσκολλάσαι πάνω του, είπε κάποτε ο πνευματικός Έκχαρτ Τόλε.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...