Περπατάς στον δρόμο. Βιτρίνες παντού κούκλες-μανεκέν πιο αδύνατες από μια οδοντογλυφίδα. Αφίσες διαφημιστικές με αγόρια και κοπέλες να γελάν λες και έχουν την πιο ευτυχισμένη ζωή στον κόσμο. Δεν έχει σημασία τι διαφημίζουν, αρκεί να είναι-ή μάλλον να φαίνονται– χαρούμενοι. Γυρνάς σπίτι, ανοίγεις το κινητό σου. Πέντε λεπτά στα social media θα είναι αρκετά για να δεις δημοσιεύσεις, φωτογραφίες ή οτιδήποτε, με ανθρώπους τρισευτυχισμένους, αυτοαποκαλλούμενους “influencers” με κάποια ακόμα συμβουλή για να γίνει η ζωή σου σαν και τη δική τους, να γίνει “καλύτερη”. Στον αντίποδα βέβαια, στρατιές ανθρώπων που θέλουν να “πάνε κόντρα” στα στερεότυπα που προβάλλουν τα media να βροντοφωνάζουν να αγαπάς τον εαυτό σου ακριβώς όπως είναι, ότι οι ατέλειές σου είναι η ομορφιά σου. Και επιπλέον, πόσες φορές που γκρινιάζεις για το ότι πάλι έβαλες κιλά και θέλεις να κάνεις κάποια δίαιτα ή να ξεκινήσεις γυμναστήριο, θα πέσουν οι περισσότεροι πάνω σου για να σε πλημμυρίσουν με “συμβουλές” και “κοπλιμέντα” του στυλ “ΜΑ ΤΙ ΛΕΣ; ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ! ΑΓΑΠΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ!” και δεν συμμαζεύται.
Αφενός λοιπόν τα πρότυπα που προβάλλονται είναι άνθρωποι πανέμορφοι (φαινομενικά) χωρίς ατέλειες, οπότε μία φωνούλα μέσα στο κεφάλι σου κατά βάθος εύχεται να έμοιαζε έστω και λίγο κάπως έτσι. Αφετέρου, η άλλη φωνούλα στο κεφάλι σου φωνάζει αγάπα τον εαυτό σου, αγάπα το σώμα σου, είσαι ένας τέλειος άνθρωπος ότι και να κάνεις, αρκεί να σε αγαπάς. Κι εδώ είναι που θα έρθω εγώ σαν μια τρίτη φωνούλα και θα πω στις άλλες δύο φωνούλες να σωπάσουν και να συμφιλιωθούν.
Επικρατεί αυτή η άποψη που πηγαίνει “κόντρα” στα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς και θέλει ντε και καλά να πείσει τους πάντες να αγαπάνε τις ατέλειές τους. Εφόσον δεν σου αρέσει κάτι πάνω σου και σε κάνει να αισθάνεσαι ακόμα και σαν σκουπίδι πολλές φορές, γιατί να πρέπει να το αγαπήσεις ενώ μπορείς να το αλλάξεις; Ναι, θα μου πει κάποιος “Δεν σου αρέσει επειδή η κοινωνία/η πατριαρχία/οι εταιρείες/κλπ κλπ σε αναγκάζουν να μην σου αρέσει“, ή κάτι παρόμοιο. Η απάντησή μου είναι όχι. Είμαι ένας άνθρωπος με κριτική σκέψη και μπορώ να διακρίνω την διαφορά ανάμεσα σε δύο τόσο βασικά πράγματα. Όταν από μικρή κοιτιέμαι στον καθρέπτη και κοιτάζοντας το χ, ψ μέρος του σώματός μου δεν νιώθω καλά, καμία κοινωνία και καμία κοινωνία δεν με ανάγκασε να νιώθω έτσι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή η εν λόγω πίεση δεν υπάρχει, πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις φορές που κάποιος/κάποια ενεργεί κάτω από αυτήν ή όχι.
Ναι, τα πρότυπα ομορφιάς που κυβερνούν την σημερινή κοινωνία δεν είναι καθόλου ρεαλιστικά και ναι πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως λοιπόν μία φορά στο τόσο θα πας να κουρευτείς επειδή έτσι θα σου αρέσουν τα μαλλιά σου περισσότερο, έτσι κι εγώ –και κάθε εγώ, θα κάνω την δίαιτά μου, γιατί έτσι θα μου αρέσει το σώμα μου περισσότερο. Ή θα βάλω σιδεράκια. Ή χίλια δύο άλλα πράγματα. Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές μπορεί να υπάρχει κάποια συμβουλή (αν όχι εντολή) γιατρού που σου επιβάλλει να αλλάξεις κάτι πάνω σου. Τι θα πεις σε κάποιον που του είπε ο γιατρός του να χάσει/πάρει κιλά; Να αγαπάει τον εαυτό του έτσι ακριβώς όπως είναι; Δεν νομίζω.
Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτό το θέμα είναι να μπορούμε να αντιληφθούμε την διαφορά ανάμεσα στην αυτοβελτίωση και στοpeer pressure. Όχι μόνο εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε, αλλά κι εμείς που θα βιαστούμε να πούμε το σχόλιό μας περί body-positivity. Δεν αμφιβάλλω στιγμή ότι όλα αυτά τα σχόλια είναι καλοπροαίρετα, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που φτάνουμε στο άλλο άκρο.
Είναι οκέυ να μην αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι και να θες να αλλάξεις. Είναι οκέυ να βλέπεις πάνω σου ατέλειες τις οποίες έχεις όλη την καλή πρόθεση να αλλάξεις, ώστε να νιώθεις πιο καλά. Ακριβώς όπως είναι φυσιολογικό να σου αρέσει το σώμα σου, το δέρμα σου, τα μαλλιά σου, οτιδήποτε, είναι φυσιολογικό και να μην σου αρέσει με το στανιό βρε παιδάκι μου. Αν το να κάνεις κάποια αλλαγή σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, δεν χρειάζεται να νιώθεις τύψεις που “δεν αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι”. Κλείνω αυτό το άρθρο επαναλαμβάνοντας το εξής: η πρόθεση για αυτοβελτίωση διαφέρει από την τυφλή υπακοή στο peer pressure. Αγαπάτε τον εαυτό σας και αγαπάτε την βελτίωσή του!