Γνωρίστε την iGEM Θεσσαλονίκης μέσα από τα μάτια ενός μέλους!

Ευαγγελία Περγαντή

Ευαγγελία Περγαντή

Η ομάδα της iGEM Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Βοστώνη σε 20 μέρες για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό της iGEM. Φυσικά, τα αισθήματα είναι έντονα και το άγχος μεγάλο.

Η Αλίκη Αθανασιάδου είναι τεταρτοετής φοιτήτρια Φυσικής και τους τελευταίους μήνες είναι μέλος της iGEM Θεσσαλονίκης, της μοναδικής ομάδας συνθετικής βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η αγάπη της για την βιολογία την ώθησε να δηλώσει συμμετοχή και στη συνέχεια να δώσει την ενέργεια της στην δημιουργία του project της iGEM Θεσσαλονίκης για το 2019.

Η Αλίκη μιλώντας στο “Infititis” έδωσε πληροφορίες για την ομάδα και την εσωτερική της οργάνωση, τον διαγωνισμό καθώς επίσης και για το πρότζεκτ που ετοιμάζουν. Μοιράστηκε το πάθος της για το πείραμα, καθώς επίσης και για την συνολική της εμπειρία. Προτρέπει τα νέα παιδιά να δηλώσουν συμμετοχή για την ομάδα της iGEM Θεσσαλονίκης 2020.

Πως ξεκίνησε η iGEM Θεσσαλονίκης και με τι ακριβώς ασχολείται;

Η iGEM Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2017 από πρωτοβουλία φοιτητών, με στόχο να πάρει μέρος στο διαγωνισμό της iGEM , που είναι ο μεγαλύτερος συνθετικής βιολογίας παγκοσμίως. Ουσιαστικά, συνδυάζει την επιστήμη της μηχανικής με την βιολογία και ασχολείται με τον σχεδιασμό ή την επανασχεδίαση οργανισμών για χρηστικούς σκοπούς στον άνθρωπο.

Τι σημαίνει iGEM και πώς ξεκίνησε;

iGEM σημαίνει international Genetic Engineered Machine. Είναι ένας διαγωνισμός, ο οποίος ξεκίνησε το 2003 από το MIT και πλέον τελεί υπό την αιγίδα του iGEM Foundation με μία από τις δράσεις του να είναι ο διαγωνισμός. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βοστώνη και συμμετέχουν πάνω από 350 ομάδες από όλο τον κόσμο.

Με ποιo πρότζεκτ θα πάρετε μέρος φέτος στον διαγωνισμό;

Διαγωνιζόμαστε στην κατηγορία foundation advance στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζουμε  ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα για χρηστικούς σκοπούς. Φέτος επικεντρωνόμαστε στην δημιουργία ενός DNA υπολογιστή. Πρακτικά είναι ένα κύκλωμα DNA το οποίο βασίζεται στις αλληλεπιδράσεις των κλώνων με βάση τη συμπληρωματικότητα. Συγκεκριμένα οι αλληλεπιδράσεις βασίζονται στο DNA Strand Displacement, που είναι μια ιδιότητα του DNA.  Εκμεταλλευόμαστε αυτή την ιδιότητα για να φτιάξουμε ένα κύκλωμα, το οποίο θα μελετάει την σύνδεση πρωτεϊνών (μεταγραφικοί παράγοντες) που έχουμε στον οργανισμό μας και ρυθμίζουν τη γονιδιακή έκφραση. Με απλά λόγια, μελετάμε πρωτεΐνες που συνδέονται στο DNA και η σύνδεση τους ρυθμίζει τη γονιδιακή έκφραση.

Που θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός;

Ο διαγωνισμός γίνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη της Αμερικής. Διαρκεί πέντε μέρες. Φέτος, θα γίνει από τις 31 Οκτώβρη μέχρι τις τέσσερις Νοέμβρη.

Igem Θεσσαλονίκης

Πόσα μέλη έχετε;

Φέτος η ομάδα έχει εννέα μέλη. Πέντε στο κομμάτι του wet lab και τέσσερις στο κομμάτι του dry lab. Στην ομάδα μπορεί να γίνουν μέλη φοιτητές από όλους τους κλάδους κυρίως όμως των θετικών επιστημών.

Τι προσόντα χρειάζεται να έχει κάποιος για να γίνει μέλος;

Το κυριότερο είναι το ενδιαφέρον και η όρεξη. Δεν έχει σημασία σε ποιά σχολή ανήκει αλλά το κατά πόσο θέλει να έχει ενεργό ρόλο στην ομάδα. Φυσικά, σημαντικό είναι και ένα ανάλογο background στις θετικές επιστήμες και με κάποιες γνώσεις.

Τι θα κερδίσει κάποιος αν ασχοληθεί με την iGEM Θεσσαλονίκης;

Είναι μία τρελή εμπειρία για να μάθει κάποιος, έχει άγχος αλλά μπορεί να ασχοληθεί με κάτι δημιουργικό ταυτόχρονα και να δει μία ιδέα του να υλοποιείται. Αποκτά πολλές νέες γνώσεις τόσο γιατί είναι η αφορμή για να κάνει έρευνα σε προπτυχιακό επίπεδο αλλά και για να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα πέρα από τη σχολή. Έχει την ελευθερία να χτίσει το δικό του πρότζεκτ από το μηδέν. Δένεται με τα υπόλοιπα παιδιά και γενικά είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία που αξίζει να την ζήσει.

Υπάρχει κάποια καθοδήγηση;

Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από τις προηγούμενες ομάδες. Οι καθηγητές βοηθούν όσο μπορούν. Επίσης υπάρχει βοήθεια από μεταπτυχιακούς φοιτητές που βρίσκονται στο εργαστήριο, αλλά κυρίως στηριζόμαστε σε δικές μας δυνάμεις.

Τώρα που σε λίγες μέρες ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε για να παρουσιάσετε την δουλειά σας τι συναισθήματα έχετε;

Άγχος για να προλάβουμε τα deadlines, ενθουσιασμό αλλά και κούραση. Υπάρχει αρκετή υπερένταση άλλα πιστεύω ότι θα καταλάβουμε πιο πολλά όσο πλησιάζουν οι μέρες.

Φυσικά, το φετινό πείραμα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την προσπάθεια όλων των παιδιών της ομάδας. Μαζί με την Αλίκη Αθανασιάδου στο dry lab εργάζονται ο Χαράλαμπος Μαλαθούνης από το τμήμα Χημικών Μηχανικών, ο Κωνσταντίνος Κοζαλάκης από το τμήμα φυσικής και ο Ιωάννης Μαλιούρης από το τμήμα πληροφορικής. Στο wet lab εργάζονται η Κυριακή Καραβά από το τμήμα Βιολογίας, η Σοφία Μωυσιάδου από το τμήμα Βιολογίας, η Χριστίνα Χανανγκιάν από το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων, ο Απόστολος Στέφανος Ιωαννίδης από το τμήμα Φαρμακευτικής και ο Πλάτων Μεγαγιάννης από το τμήμα Ιατρικής.

Το “Infititis” εύχεται στην ομάδα της iGEM  Θεσσαλονίκης καλή επιτυχία!

 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...