Ο Γιώργος Φιλτσόγλου και η Ελπίδα Παπαπαναγιώτου μίλησαν με την Ζαφειρούλα Σέβα, μία από της συντονίστριες της εθελοντικής ομάδας Greenpeace, Θεσσαλονίκης.
[Γιώργος, Ελπίδα] Όλοι γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα για την Greenpeace. Οι πιο πολλοί την έχουν γνωρίσει λόγω των δράσεων της για θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Να πούμε ότι ξεκίνησε το πρώτο παράρτημα το 1991 και είστε γνωστοί για τις εκστρατείες και τις ειρηνικές σας δράσεις. Δεν χρησιμοποιείτε ποτέ όπλα ή παρόμοια μέσα για τις διεκδικήσεις σας.
[Ζαφειρούλα] Αυτή είναι άλλωστε και η βάση της οργάνωσης: η μη βία.
[Γ- Ε] Ως οργάνωση που στηρίζεστε ποια είναι τα ιδανικά σας;
Η αξία που έχουμε, σε οποιαδήποτε δράση μας είναι αυτό που ανέφερα, η μη βία. Σε αυτή στηρίζονται και οι ακτιβιστικές δράσεις που βλέπετε. Υπάρχει εκπαίδευση στην Greenpeace και θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι, την οποία εκπαίδευση πρέπει να έχουν περάσει όλοι πριν να θεωρηθούν ακτιβιστές.
[Γ- Ε] Η διαφορά του ακτιβιστή από τον εθελοντή ποια είναι;
[Ζ] Εθελοντής θα βγει στον δρόμο για να ενημερώσει. Αρχικά, να σας πω ότι δεν θέλουμε να βάζουμε αφίσες και φυλλάδια, για οικολογικούς λόγους, η ενημέρωση γίνεται μέσω socical media. Όταν πρόκειται να γίνει μία εκδήλωση, μία δράση μία πορεία ή οτιδήποτε σχετικό, ενημερώνουμε τον κόσμο μέσω Facebook και Instagram. Ακτιβιστές είναι όσοι συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις. Είναι πολύ τετριμμένο που δείχνουν συνέχεια ως ακτιβιστές μόνο αυτούς που δένονται σε δέντρα. Μπορεί να κάνουν και αυτό αλλά είναι και να κάνει π.χ. μία κατάληψή. Τη διαμαρτυρία για παράδειγμα που έγινε στον Ασπρόπυργο, την κάνανε ακτιβιστές. Πρέπει να έχεις περάσει την εκπαίδευση ώστε να γίνεις ακτιβιστής.
[Γ- Ε] Πες μας λίγα λόγια για την οργάνωση της ομάδας
[Ζ] Αρχικά, είμαστε όλοι εθελοντές. Εγώ, ο Αποστόλης Kούρος και η Έλλη Πασολλάρη, είμαστε συντονιστές, μαζί με τον Μανώλη Σαββάκη, που είναι υπεύθυνος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης. Η μόνη διαφορά μας, ως συντονιστές, είναι ότι εμείς έχουμε την άμεση επαφή με το γραφείο, το οποίο, δυστυχώς, υπάρχει μόνο στην Αθήνα. Δεν χωριζόμαστε και είμαστε όλοι μία ομάδα. Η Greenpeace είναι γενικότερα μία ΜΚΟ και όλα τα παραρτήματα της Ελλάδας ανήκουν στο Ελληνικό γραφείο. Επίσης, ο καθένας αφιερώνει όσο χρόνο μπορεί και θέλει. Δεν πιέζουμε κανέναν να έρχεται στις συναντήσεις ή να συμμετάσχει στις δράσεις, βασική προϋπόθεση για συμμετοχή είναι ο ελεύθερος χρόνος. Αυτή τη στιγμή έχουμε 20-25 σταθερούς και ενεργούς εθελοντές. Πρέπει κάποιος να θέλει να βρίσκεται εκεί και να βοηθάει. Να ενημερώσω ότι δεχόμαστε νέους εθελοντές, ανάλογα με τη ζήτηση, κάθε δύο μήνες.
[Γ- Ε] Πως ξεκινάει η ιδέα για μία δράση;
[Ζ] Συνήθως προέρχεται από εθελοντές. Αλλά μπορεί να έρθει και από συντονιστές, από το γραφείο της Αθήνας ή και από κάποια άλλη ομάδα. Το πρότζεκτ που τρέχουμε τώρα ειπώθηκε σε μια εθελόντρια και αυτή την παρουσίασε σε εμάς. Λέγεται «Το ποτήρι μου» και η ιδέα ήταν να πηγαίνει κανείς με το δικό του ποτήρι και να παίρνει καφέ από μία καφετέρια. Τώρα συνεργαζόμαστε με 430 καφετέριες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες προσφέρουν μία μικρή έκπτωση σε όποιον έρθει με το δικό του ποτήρι.
[Γ- Ε] Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για τα πλοία της Greenpeace;
[Ζ] Τα πλοία της Greenpeace δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, είναι Διεθνή. Το καλοκαίρι είχε έρθει το ένα το πλοίο, το Rainbow Warrior, και είχε πολύ καλή ανταπόκριση και πήγε αρκετός κόσμος. Ήταν κάτι αναπάντεχο βασικά. Ενώ βλέπεις αρκετά κακεντρεχή σχόλια σε Facebook και social, σε κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που όντως υποστηρίζουν τους σκοπούς της οργάνωσης. Δυστυχώς, λόγω δουλειάς, εγώ προσωπικά δεν κατάφερα να ανέβω στο πλοίο.
[Γ- Ε] Στο Facebook δηλαδή σας θεωρούν εκτός «κλίματος»;
[Ζ] Ναι, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως. Για παράδειγμα αν δεις ένα άρθρο, που να αναφέρει 12 επιστήμονες που υποστηρίζουν και αποδεικνύουν ότι όντως ο πλανήτης κινδυνεύει θα έρθει κάποιος και θα σου γράψει «με τις σκουριές τι γίνεται». Δεν λειτουργεί έτσι, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι όντως τους αφορά. Αλλάζει όλο το κλίμα, αλλάζει όλη η θερμοκρασία. Αλλάζει ο καιρός και λένε «32 Αυγούστου», χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι.
[Γ- Ε] Αν μου μιλούσες για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως Greenpeace Θεσσαλονίκης, αυτό θα ήταν το βασικό; Η μία ανταπόκριση του κοινού;
[Ζ] Η μη αναγνώριση θα έλεγα καλύτερα και συγκεκριμένα η μη αναγνώριση της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Με έχουν ρωτήσει πολλές φορές αν υπάρχει αυτή η ομάδα στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο της Αθήνας. Είναι εν μέρει λογικό, καθώς δεν έχουμε κάνει τόσο «ντόρο» όσο η Greenpeace της Αθήνας. Τα δύο- τρία τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουμε πολύ μεγαλύτερη δράση, παίρνουμε πρωτοβουλίες και υπάρχει πραγματικά καταιγισμός ιδεών. Ο λόγος μη πραγματοποίησης των περισσότερων είναι οικονομικός. Είναι και αυτό ένα βασικό πρόβλημα.
[Γ- Ε] Άρα, έχετε οικονομική στήριξη; Και αν ναι, από πού;
[Ζ] Είναι το Οικονομικό Τμήμα στην Αθήνα, που στηρίζει όλες τις Ελληνικές ομάδες. Αυτό το γραφείο τροφοδοτείται μόνο από πολίτες. Ως μη κερδοσκοπικός και μη κρατικός φορέας, δεν θέλουμε να λάβουμε κάποια οικονομική στήριξη από το κράτος, παρά μόνο από πολίτες. Έχει ακουστεί πολλές φορές ότι υπάρχουν συμφέροντα, μεταξύ κράτους και Greenpeace, κάτι, το οποίο δεν ισχύει.
[Γ- Ε] Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως Greenpeace Θεσσαλονίκης, ποια τα άμεσα πλάνα σας για να βελτιώσετε την αναγνωρισιμότητα και τη δράση σας;
[Ζ] Θέλουμε να κάνουμε όσες περισσότερες δράσεις μπορούμε για να μας μάθει ο κόσμος. Όχι για να μας μάθει για λόγους δημοσιότητας. Καθαρά με σκοπό την ευαισθητοποίηση. Επιθυμούμε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι μπορούν να βοηθήσουν, εμείς προσπαθούμε και μπορεί και ο καθένας να γίνει μέρος της προσπάθειας.
Η Greenpeace ονειρεύεται έναν κόσμο που βασίζεται στην καθαρή ενέργεια, με θάλασσες καθαρές και γεμάτες ζωή. Όπου έχουμε καθαρή τροφή, ασφάλεια και ισότητα. Η αλλαγή μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά ο καθένας από εμάς μπορεί να την επηρεάσει. Άμα σε απασχολούν περιβαλλοντικά ζητήματα και έχεις τον χρόνο και τη διάθεση να ενεργοποιηθείς μπορείς πάντα να ενημερώνεσαι για τις μελλοντικές δράσεις στην σελίδα της Greenpeace: https://www.greenpeace.org/greece/