Generation Z: Η γενιά που τα έχει ζήσει όλα

Ιφιγένεια Μαρία Μανώλη

Ιφιγένεια Μαρία Μανώλη

Η generation Ζ ή αλλιώς αποκαλούμενοι ως “zoomers” και “quaranteens” δεν είναι μια γενιά σαν όλες τις άλλες. Κι αυτό, γιατί πριν καλά καλά κλείσουν τα 30 τους χρόνια, έχουν έρθει αντιμέτωποι με συνθήκες πρωτόγνωρες, που ακόμη και οι μεγαλύτεροι συνωμοσιολόγοι (που είναι και της μόδας τώρα τελευταία) δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν.

Ως generation Z, σύμφωνα με τους ερευνητές, χαρακτηρίζονται όσοι είναι γεννημένοι από το 1995 έως το 2012. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι γεννημένοι από την λεγόμενη generation X. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της γενιάς είναι η εξοικείωση με την τεχνολογία, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς είναι η ζωή προ των social media και, σύμφωνα με έρευνες, θα περάσουν κατά μέσο όρο, 6 χρόνια της ζωής τους μπροστά στις κοινωνικές πλατφόρμες.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι zoomers έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις στην ενήλικη ζωή τους, εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα με αποτέλεσμα να είναι η γενιά με το περισσότερο άγχος. Και όχι άδικα.

Οικονομική αβεβαιότητα

Από πολύ νωρίς η γενιά Z ήρθε αντιμέτωπη με οικονομικές δυσκολίες, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, που επηρέασε για αρκετά χρόνια και την Ελλάδα, άλλαξαν τις ισορροπίες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η αγορά εργασίας. Επομένως, πολλοί είδαν τους γονείς τους να χάνουν την δουλειά τους και να μένουν άνεργοι εν μια νυκτί, με πολλές οικογένειες να αντιμετωπίζουν και δυσκολίες επιβίωσης. Έτσι η γενιά Z έμαθε να διαχειρίζεται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα τα οικονομικά της ζητήματα, αποφεύγοντας τις άσκοπες αγορές.

generation z strike

Κλιματική αλλαγή 

Πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η γενιά, η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή που πρέπει να διαχειριστούν, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι καταστροφικές αλλαγές του κλίματος, που φαντάζουν πιο απειλητικές από ποτέ, ανάγκασαν τους νέους να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Προσπαθούν να καταναλώσουν σε μικρότερο βαθμό κρέας, αμφισβητούν έντονα το φαινόμενο fast fashion και στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως πρότυπο αυτής της γενιάς αποτελεί η Greta Thunberg, ακτιβίστρια που πραγματοποίησε ομιλία στον ΟΗΕ απέναντι στους ηγέτες των μεγάλων χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

mona lisa

Πανδημία COVID-19

Ήταν το 2020, όπου όλη η ανθρωπότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπου η απειλή του κορονοϊού ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να κλειστούν στα σπίτια τους, να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές τους επαφές και να κυκλοφορούν παντού με μάσκα και αντισηπτικά. Αναμφισβήτητα, η πανδημία επηρέασε όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, όμως, σύμφωνα με έρευνες οι νέοι είναι αυτοί που πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα. Κλείστηκαν μέσα στους τέσσερις τοίχους, απουσίαζαν από τις σχολικές και πανεπιστημιακές τους αίθουσες για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχασαν την επαφή με τον κοινωνικό τους περίγυρο. Έτσι, ο μόνος τρόπος διαφυγής τους ήταν τα social media,το Zoom (εξού και ο όρος Zoomers) και, κυρίως, το TikTok, που ένωσε τους νέους από κάθε άκρη της γης. Παρόλα αυτά, η εικονική επαφή δεν συγκρίνεται με την φυσική, πράγμα που είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία των νέων. Το άγχος τους αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και απομονώθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό, που παρουσίασαν έντονη κοινωνική φοβία.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, και η αδιαφορία της Δύσης για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα σταματούσε την πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες, κάνει το μέλλον ακόμη πιο δυσοίωνο για την generation Z.

Εν ολίγοις, για πολλούς εκεί έξω η generation Z, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια γενιά που τα βρήκε όλα έτοιμα και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να σκρολάρει στο internet (okay boomer) και, για άλλους, είναι η γενιά που θα αλλάξει τον κόσμο.

Προσωπικά, δεν ξέρω αν η generation Z θα μπορέσει να αλλάξει τον κόσμο, αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι δεν θα χάσει την φωνή της και δεν θα πάψει να παλεύει συνεχώς για το καλύτερο.

 ‘ Generation Z, they cleaned up their own mess.’

– Max Brooks

Πηγές: Η ώρα των Zoomers

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...