Από τη μία μέρα στην άλλη η ζωή μας πήρε πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Μας φάνηκε παράξενο. Μπορεί να διαμαρτυρηθήκαμε, να ζητήσαμε την παλιά μας ροή στην καθημερινότητα. Άλλοτε οι ώρες μιας ημέρας έμοιαζαν λίγες. Είτε για να προλάβουμε τις υποχρεώσεις μας, είτε για να δώσουμε χρόνο σε αυτά που μας ευχαριστούν. Τώρα οι ώρες μοιάζουν να περισσεύουν. Μήπως επρόκειτο για μαζική δυσλειτουργία των ρολογιών; Αφού απορρίψαμε αυτή την ύποπτη θεωρία συμπεράναμε ότι απλά δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Όμως, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αργά ή γρήγορα, κατάφερε να προσαρμοσθεί.
Όταν το καταφέραμε αυτό είδαμε λίγο πιο προσεκτικά τους εαυτούς μας μέσα από καθρέφτες. Καθρέφτες κυριολεκτικούς και μεταφορικούς, όπως είναι τα βιβλία ή οι δημιουργικές μας ασχολίες. Ίσως να μας γνωρίσαμε καλύτερα και να καταφέραμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Είχαμε όμως σίγουρα τον χρόνο να μας φροντίσουμε καλύτερα. Ας φτιάξουμε λοιπόν έναν μικρό οδηγό με συνήθειες που αποκτήσαμε ή καλλιεργήσαμε περαιτέρω κατά τον εγκλεισμό, οι οποίες θα μας μάθουν να μας παρέχουμε την επαρκή «αυτοφροντίδα».
Είσαι ο,τι τρως
Παρ’όλο που αυτή η φράση θεωρείται αυτονόητη και επανειλημμένα ειπωμένη είναι αμφιλεγόμενο το πόσο την έχουμε υιοθετήσει σαν τρόπο ζωής. Ίσως από φόβο μην ισχύει κυριολεκτικά και μετατραπούμε σταδιακά σε γιγάντια καρότα; Μάλλον όχι. Σε έντονους ρυθμούς καθημερινότητας δεν προτιμούμε να αφιερώσουμε χρόνο στο να σκεφτούμε την επίδραση της διατροφής στη συμπεριφορά μας. Πόσο μάλλον να μπούμε στη διαδικασία να προετοιμάζουμε υγιεινά γεύματα σε μόνιμη βάση. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάτι τέτοιο επηρεάζει θετικά την υγεία μας, προκαλώντας σωματική ευεξία και έχοντας άμεση επίδραση και στη διάθεση μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει στέρηση, αλλά σωστοί συνδυασμοί σε σωστές ποσότητες. Και καμιά ατασθαλία πού και πού επιτρέπεται, οκέικ.
Πόσες ώρες κοιμήθηκες;
Έλα παραδέξου το. Το πρόγραμμα ύπνου σου, σε σωστή μορφή, έχει θαφτεί επ’ αόριστον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο καφές και τα energy drinks είναι οι καλύτεροι σου φίλοι. Το πόσο κοιμόμαστε όμως έχει μεγάλη επίδραση στο πως αισθανόμαστε σωματικά και ψυχικά, όπως και στην υγεία μας. Το στρες και η υπερένταση της καθημερινότητας, καθώς και άλλοι παράγοντες, μας αποτρέπουν από το να κοιμόμαστε φυσιολογικά. Τα αρνητικά αποτελέσματα φαίνονται άμεσα από την επόμενη κιόλας μέρα ενώ πολλαπλασιάζονται όσο αυτό συμβαίνει συνεχόμενα. Είναι σημαντικό, επομένως, να μεριμνήσουμε γι’ αυτό παρέχοντας στους εαυτούς μας τις κατάλληλες συνθήκες για επαρκή ξεκούραση.
Να δεις τι πα’να πει γυμναστική
Το διάβασες τραγουδιστά; Τότε είμαστε σε καλό δρόμο! Σίγουρα γνωρίζουμε το πόσο ευεργετική είναι η τακτική άσκηση για τη σωματική μας υγεία. Εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και στην ψυχική μας υγεία, βελτιώνοντας τη διάθεση και μειώνοντας το άγχος μας. Οι επιλογές σε αθλήματα είναι πολυάριθμες και μπορούν να καλύψουν μεγάλο εύρος προτιμήσεων. Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να προσαρμόσουμε κάτι τόσο χρονοβόρο στο πρόγραμμα μας. Το ίδιο ισχύει και για το γυμναστήριο. Το καθημερινό περπάτημα, η γιόγκα ή οι ασκήσεις στο σπίτι μέσω βίντεο είναι πολύ καλές εναλλακτικές! Ακόμα και αν θεωρείς ότι δεν είσαι λάτρης της γυμναστικής ή τη βαριέσαι η ευεξία που θα σου προσφέρει θα σε ανταμείψει άμεσα.
Κάποιες φορές το όχι είναι ok!
Είμαστε συνηθισμένοι σε πιεστικά προγράμματα με υποχρεώσεις που μας αφήνουν συχνά ελάχιστο χρόνο για να δούμε τους ανθρώπους που θέλουμε. Ωστόσο το να λέμε όχι καμιά φορά σε σχέδια για εξόδους ή συναντήσεις λειτουργεί προς όφελος μας. Ο χρόνος που θα αφιερώσουμε σε εμάς είναι εξίσου σημαντικός και θα μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά στις δραστηριότητες μας. Μπορεί να είναι χρόνος που θα ασχοληθούμε με τα χόμπι μας. Ίσως πάλι να κοιτάζουμε το κενό έχοντας εφαρμόσει κάποια μάσκα ομορφιάς και απολαμβάνοντας το αγαπημένο μας φαγητό. Πάντοτε όμως θα είναι ευεργετικός. Μάλιστα είναι πολύ εύχρηστο να δημιουργούμε (στο περίπου) ένα νοητό ή και γραπτό πρόγραμμα της εβδομάδας μας. Και σε αυτό φυσικά να μην παραλείπουμε να συμπεριλάβουμε και τα “ραντεβού” με τον εαυτό μας, γιατί ακριβώς είναι όσο σημαντικός όσο οι υποχρεώσεις και οι αγαπημένοι μας.
Μοιάζει κάπως με κήρυγμα; Ίσως θα έπρεπε να είναι… Από εμάς για εμάς. Όσο παραπάνω δώσει κανείς προσοχή στη φροντίδα του εαυτού του, τόσο θα είναι ικανός να επιμηκύνει αυτό το εγχειρίδιο. Προσαρμοσμένο στις δικές του ανάγκες και επιθυμίες. Αυτός όμως είναι ένας βασικός άξονας με τον οποίο μπορεί κανείς να ξεκινήσει και να βοηθηθεί. Αν κατανοήσουμε τη σημασία της αυτοφροντίδας το πιθανότερο είναι ότι η “παράξενη” τροπή που πήρε η καθημερινότητα μας, στις συνθήκες εγκλεισμού, θα έχει πάντοτε μια θέση και στην έντονη καθημερινότητα, η οποία σύντομα θα μας συναντήσει ξανά. Η θέση αυτή μπορεί να είναι μεγάλη ή μια μικρή γωνίτσα. Όμως θα υπάρχει και αυτό είναι ένα πολύ όμορφο μάθημα.
Συνειδητοποιείς ότι η πορεία στην οποία γνωρίζεις και μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου δεν είναι μια ευθεία. Υπάρχουν ανηφόρες, κατηφόρες, στροφές και άλλα απρόοπτα. Αξίζει όμως τον κόπο να συνεχίσεις να τη διανύεις με θάρρος. Και όσο τη διανύεις και μαθαίνεις να σε αγαπάς… Μαθαίνεις όλο και πιο καλά να αγαπάς και τους γύρω σου.