Φωτογραφία εν μέσω εγκλεισμού

Picture of Κυριάκος Σαρόγλου

Κυριάκος Σαρόγλου

Ανέκαθεν οι φωτογραφίες αποτελούσαν το παράθυρο σε στιγμές μας και σε αναμνήσεις του παρελθόντος. Φωτογραφικές λήψεις που περιλαμβάνουν ταξίδια μας, ανθρώπους που μοιραστήκαμε καταστάσεις και φυσικά, τοπία και αντικείμενα.

Άλλοτε η λήψη και η επεξεργασία μιας καλής φωτογραφίας ήταν μια ζόρικη διαδικασία και περιοριζόταν από την γνώση πάνω στο φιλμ και την οικονομική δυσκολία όσον αφορά την χρήση αυτού. Πλέον ο υπολογιστής μας και μια απλή DSLR αποτελούν τα κύρια εργαλεία μας για την εξάσκηση μας και για να αποτυπώσουμε το δικό μας φωτογραφικό καμβά. Ειδικότερα τώρα, κατά την περίοδο της καραντίνας δύναται η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που έχουμε εξασκώντας τις ικανότητες μας, μένοντας σπίτι.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως το σπίτι μας μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους χώρους αποτύπωσης πολλών διαφορετικών τεχνικών φωτογραφίας ή γωνιών που δεν είχες «ανακαλύψει» ήδη. Επέτρεψε στο φως να μπει μέσα και παίξε μαζί του. Παρατήρησε τις ακτίνες του ήλιου πως διαπερνούν τις κουρτίνες ή πως αγκαλιάζουν το θέμα σου στον χώρο. Είτε με φυσικό φως, είτε με τεχνητό από τον λαμπτήρα γραφείου που μπορεί να έχεις, διασκέδασε δημιουργώντας τις σκιές που κάνουν το θέμα σου πιο ενδιαφέρον και δημιούργησε την σκηνή που προτιμάς.

Χρήσιμο σε αυτό το κομμάτι εννοείται πως είναι και η εξοικείωση με το ISO της συσκευής σου. Εάν αποφασίσεις να απαθανατίσεις το τοπίο βγαίνοντας στο μπαλκόνι την ημέρα, ένας χαμηλότερος δείκτης στο ISO είναι η κατάλληλη επιλογή. Βέβαια η εικόνα σου θα είναι πολύ καλύτερη με υψηλότερο δείκτη όταν υπάρχει συννεφιά ή όταν θες να δείξεις την θέα της πόλης κατά την διάρκεια της νύχτας, διότι σου δίνεται το κατάλληλο «βοηθητικό» φως για να καταγράψεις με μεγαλύτερο φωτισμό την σκηνή σου.

Φωτογραφία στο σπίτι

Ακόμη, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις τα παλιά βιβλία στην βιβλιοθήκη. Όχι μόνο για να τα ξαναδιαβάσεις αλλά για να χρησιμοποιηθούν ως άλλο τρίποδο. Δημιούργησε δυναμικές εικόνες και θεματολογίες με time-lapse, πειραματιζόμενος με νέες γωνίες και αντικείμενα που προκαλούν ενδιαφέρον δίνοντας τους την ευκαιρία να πουν την ιστορία που θες. Φυσικά, η σταθερότητα που προσδίδει ένα τρίποδο είναι ιδανική. Ωστόσο πολλοί μπορεί να μην έχουμε σπίτι μας, γεγονός που δεν αποτελεί πρόβλημα αλλά ευκαιρία για να χρησιμοποιηθούν άλλα αντικείμενα όπως τα βιβλία, για τον σκοπό σου.

Ενδυνάμωσε τις δυνατότητες σου. Δημιούργησε τα δικά σου «σημεία φυγής», παίξε με το “focus” και όρισε τον «αρνητικό χώρο» όπως εσύ θέλεις. Ενώ άμα είσαι από τους τυχερούς και απομονώθηκες μαζί με την οικογένεια ή το αμόρε εκμεταλλεύσου τους. Συγκεντρώσου στις κινήσεις, στο χαμόγελο, δημιούργησε το πορτραίτο τους ή επικεντρωσου στα χαρακτηριστικά που σου αρέσουν πάνω τους.

Όλα αυτά είναι σίγουρο πως θα εμπλουτίσουν τον λογαριασμό σου στο Instagram. Ωστόσο, άμα θέλεις να δώσεις πραγματική ζωή στις εικόνες σου από τον καναπέ του σπιτιού σου, ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι μέσω διάφορων εφαρμογών ή διαδικτυακά site φωτογραφιών όπου μπορείς να στείλεις άμεσα, όπου κι αν βρίσκεσαι με το κινητό ή το tablet, τις φωτογραφίες για εκτύπωση στολίζοντας εκτός από τον τοίχο σου στα social media, τον τοίχο και του δωματίου σου. Άρπαξε λοιπόν την ευκαιρία, εκμεταλλεύσου τον χρόνο στο σπίτι και δώσε ζωή στις φωτογραφίες σου.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...