Εσύ πόσα σκουπίδια παράγεις;

Picture of Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

             

 

         Πολύ συχνά, ακούμε πλέον γύρω μας, βλέπουμε στα social media πως πρέπει να είμαστε αρκετά πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τα σκουπίδια που παράγουμε. Με αφορμή την φορολόγηση και (σύντομα) απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης από την Ε.Ε., το ζήτημα αυτό αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και διασημότητα.

Πώς μπορεί, όμως, ο καθένας από εμάς να μειώσει τα σκουπίδια που πετάει καθημερινά, χωρίς να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του και χωρίς, φυσικά, να χρειαστεί να πληρώσει υπέρογκα ποσά στις πιο οικολογικές εναλλακτικές;

https://www.thenotepasser.com/read/2016/10/21/zero-waste-challenge
Photo from www.thenotepasser.com

Αρχικά, μείωσε τις αγορές σου. Αυτό, βέβαια, δεν θα πει να μην αγοράσεις τον καφέ που χρειάζεσαι για να βγει η μέρα σου. Μπορείς, όμως, να προετοιμάζεις κάποιες μέρες της εβδομάδας τον καφέ και τα γεύματά σου από το σπίτι, ώστε να γλιτώσεις τόσο τα επιπλέον έξοδα, όσο και τα (κατά πάσα πιθανότητα) μη ανακυκλώσιμα ή μη επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, που θα είχαν αυτά τα προϊόντα ως συσκευασία. Προσοχή! Χρησιμοποίησε  τάπερ αντί για αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη.

Αντικατάστησε τις πλαστικές σακούλες με μία υφασμάτινη.  Τέτοιου είδους τσάντες είναι εύκολο να τις βρεις, διαρκούν πολύ περισσότερο από τις πλαστικές κι έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Σκέψου πόσες σακούλες χρησιμοποιείς κάθε χρόνο. Μπορείς να γλιτώσεις τουλάχιστον τις μισές από αυτές με μία υφασμάτινη. Είπαμε, επίσης, ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να έχεις πάντα μία τέτοια τσάντα μέσα στα πράγματά σου; Όλα τα πλάσματα της θάλασσας θα σου είναι ευγνώμονα για την βοήθειά σου!

https://unsplash.com/photos/ILR5ikYmXDE
Photo by Sylvie Tittel on Unsplash

 

 

 

    Χρησιμοποίησε και τις δύο πλευρές του χαρτιού πριν το πετάξεις.  Αν το καλοσκεφτείς, έτσι, θα έχεις πάντα διπλάσιο απόθεμα σε σελίδες! Μην ξεχάσεις βέβαια, μετά να ανακυκλώσεις όχι μόνο τα χαρτιά που χρησιμοποιείς, αλλά και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά, στους κάδους ανακύκλωσης με τις ειδικές σημάνσεις!

   Αντί να πετάξεις όλα εκείνα τα παλιά σου ρούχα, παπούτσια και βιβλία, έχεις σκεφτεί ποτέ να τα δωρίσεις; Πέρα από τους ειδικούς κάδους που υπάρχουν  παντού πλέον στην πόλη μας, μπορείς να αφήσεις τα παλιά είδη ένδυσής σου σε thrift stores ή οργανισμούς που οργανώνουν τέτοιες δράσεις. Μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και τα μικρότερά σου αδέλφια, αν έχεις. Τέλος, οι βιβλιοθήκες πάντα έχουν χώρο για μερικά επιπλέον βιβλία. Και γιατί να μην απολαύσει  κάποιος άλλος το βιβλίο που δεν άρεσε σε σένα;

   Τέλος, είναι μια καλή ιδέα να αντικαταστήσεις το κρεμοσάπουνο για τα χέρια με σκληρό σαπούνι σε πλάκα.
Κερδίσεις την πλαστική συσκευασία που θα είχε το κρεμοσάπουνο. Επίσης, τα σαπούνια σε πλάκα είτε έχουν μια πολύ μικρότερη χάρτινη συσκευασία (που ανακυκλώνεται) είτε δεν έχουν καθόλου.

Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις τρόπους σχετικά με το πώς να περιορίσεις τα σκουπίδια που παράγεις, μπορείς να ελέγξεις τους παρακάτω λογαριασμούς στο Instagram.
@awastefreeworld  @trashisfortossers @packagefreeshop  @doitfordavidofficial

Για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες: The World Counts

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...