Εσύ χρησιμοποιείς ποδήλατο;

Σπυριδούλα Παυλίδου

Σπυριδούλα Παυλίδου

Ξέρεις τι σημαίνει η λέξη ποδήλατο; Προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά ποδ- (< πούς) + -ήλατο (<ελαύνω: προχωρώ), δηλαδή δίνω ώθηση με τα πόδια. Είναι ένα ξεχωριστό μέσο μεταφοράς, φιλικό προς το περιβάλλον. Στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι το προτιμούν, ενώ οι πιο πολλοί το θυμούνται από τα παιδικά τους χρόνια.

Η σημερινή ημέρα, 3 Ιουνίου, έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day). Ξεκίνησε από το 2018, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, με πρωταγωνιστή τον Πολωνό κοινωνιολόγο και ακτιβιστή δρ Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

https://www.google.com/search?q=%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1+%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1+%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85+&tbm=isch&ved=2ahUKEwjTrZqM1rXpAhUE_RoKHTeECZkQ2-cCegQIABAA#imgrc=saASUmEmzSIO9M

Γιατί, όμως να χρησιμοποιούμε ποδήλατο; Ποια τα οφέλη; Πάμε να τα ανακαλύψουμε!

1.Ασφαλές μέσο

Είναι ένα ασφαλές μέσο μετακίνησης που δεν χρειάζεται περίπλοκες γνώσεις ή δεξιότητες. Επίσης, έχει εύκολο “πάρκινγκ” και σίγουρα υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, στις περισσότερες πόλεις.  Στον ευρωπαϊκό χώρο, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και η Βαρκελώνη, ενώ στην Ελλάδα παράδειγμα εκτεταμένης χρήσης του ποδηλάτου αποτελεί η πόλη της Καρδίτσας.

2. Γυμναστική

Ξέρεις πόσες θερμίδες καις κάνοντας ποδήλατο; Περισσότερες από 500 θερμίδες την ώρα! Επιπλέον, ασκούνται φυσικά τα πόδια και ο κορμός, ενώ το μυαλό δουλεύει συνεχώς και τα αντανακλαστικά ωριμάζουν.

3. Σεβασμός στο περιβάλλον

Είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο, γιατί δεν το μολύνει με καυσαέρια, ούτε καταναλώνει κάποια μορφή ενέργειας για να κινηθεί. Αντιθέτως, βοηθά στο να ανακαλύψεις και να απολαύσεις τη φύση γύρω σου.

4. Δημοφιλές άθλημα

Η αγωνιστική ποδηλασία περιλαμβάνει αρκετά αγωνίσματα, αρκετά εκ των οποίων είναι ή υπήρξαν αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Ελλάδα, η ποδηλασία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ σημαντικότερος σύγχρονος, έλληνας ποδηλάτης είναι ο Κανέλλος Κανελλόπουλος.

5. Εύκολο στη χρήση και οικονομικό

Όλοι μπορούν να μάθουν και οι περισσότεροι ξέρουν ήδη από πολύ μικροί. “Άμα το μάθεις μια φορά, δεν το ξεχνάς ποτέ” μας έλεγαν και είναι αλήθεια. Κάποιος που μαθαίνει να κάνει ποδήλατο, ξέρει για πάντα. Όλοι έχουμε ένα, σε κάποια παλιά αποθήκη ή αν όχι είναι πολύ εύκολο να το αποκτήσουμε. Υπάρχουν πολλές επιλογές τιμών και εξοπλισμών, κάτι που διευκολύνει όποιον θέλει να αγοράσει είτε από κάποιο κατάστημα της πόλης του είτε από το διαδίκτυο. Είναι μια επένδυση που αξίζει τον κόπο! 

https://www.google.com/search?q=%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1+%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1+%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85+&tbm=isch&ved=2ahUKEwjTrZqM1rXpAhUE_RoKHTeECZkQ2-cCegQIABAA#imgrc=saASUmEmzSIO9M

Για όλους αυτούς τους λόγους και ιδιαίτερα στην εποχή μας, καθώς κάνουμε, κυρίως, καθιστική ζωή και η μόλυνση του περιβάλλοντος διογκώνεται, το ποδήλατο είναι ιδανικό μέσο μεταφοράς. Γυμνάζεσαι, ψυχαγωγείσαι, απολαμβάνεις τη φύση, σέβεσαι το περιβάλλον! Κάνε ποδήλατο μόνος, με παρέα, με την οικογένειά σου. Αφουγκράσου γύρω και ζήσε μια περιπέτεια, το ποδήλατο σε μεταφέρει πίσω στα ανέμελα παιδικά χρόνια! Βάλ’ το στη ζωή σου! Εξάλλου, το λέει και ο Κώστας Μακεδόνας στο τραγούδι “Το Ποδήλατο”:

“Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ’ αδύνατο…
Είχα τ’ όνειρό μου, το ποδήλατό μου. Και όλα έμοιαζαν σωστά…”

Εσύ ακόμα να το χρησιμοποιήσεις;

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...