Απελευθέρωση από την σκιά της ηττοπάθειας
Είμαστε σε μία εποχή που ξυπνάμε από πολλά πράγματα, απορρίπτουμε παλιές νοοτροπίες και ξεπερασμένες αντιλήψεις και αρχίζουμε να μαχόμαστε για αυτά που έχουν πραγματικά αξία. Ακόμη και σήμερα όμως υπάρχει καταπίεση της εικόνας μας από πρότυπα, media και γνώμες της κοινωνίας, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την δύναμή μας. Μας δημιουργείται η εντύπωση ότι κάτι πάει λάθος με εμάς, ότι δεν είμαστε αρκετοί, και πασχίζουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που οι άλλοι αναμένουν από εμάς. Ποιος άνθρωπος άλλωστε δεν θέλει να αγαπηθεί και να γίνει αποδεκτός;
Όταν γεννιόμαστε, γεννιόμαστε ολόκληροι, γεννιόμαστε ο εαυτός μας, ανεπεξέργαστος και ατόφιος. Δεν έχουμε ανασφάλειες ως μωρά. Οι μόνες μας ανησυχίες είναι μήπως χτυπήσουμε ή δεν φάμε. Στον πυρήνα μας είμαστε ολόκληροι άνθρωποι, με αυτοπεποίθηση. Αυτό που συμβαίνει όμως στην πορεία της ζωής μας είναι ότι επηρεαζόμαστε από τους γονείς μας, το σχολείο, από αρνητικές εμπειρίες και κακές σχέσεις και ξεκινάμε να αποκόπτουμε τον συνειδητό εαυτό μας από τον υψηλότερο υποσυνείδητο και αληθινό. Μας λένε ‘Δεν είσαι αρκετά καλός’ και το πιστεύουμε, κάνουμε βήματα μακριά από αυτό που είμαστε. Μας λένε ‘Πρέπει να δείχνεις έτσι’ και απομακρυνόμαστε πιο πολύ από τον ανεπεξέργαστο εαυτό μας, καταλήγοντας με ένα μεγάλο κενό ανάμεσα στην αλήθεια μας και σε αυτό που οι άλλοι θέλουν από εμάς. Αυτό το κενό δημιουργεί άγχος, πίεση, αίσθηση ότι δεν αρκούμε, ότι κάτι πάει λάθος με εμάς.
Πώς να γίνουμε αυτό που πραγματικά είμαστε;
Όλα ξεκινούν από μια απλή συνειδητοποίηση: είμαστε πλασμένοι από τη φύση μας τέλειοι. Στον πυρήνα μας είμαστε ολόκληροι και ακέραιοι, έχοντας όλα τα εφόδια να αξιοποιήσουμε το δώρο της ζωής που μας δίνεται καθημερινά. Δεν έχουμε παρά να προφυλάξουμε και να εξελίξουμε τον εαυτό μας, όλα όσα μας χαρακτηρίζουν και μας κάνουν ιδιαίτερους. Κι αν δεν είμαστε σίγουροι ποιοι εν τέλει είμαστε, τι είναι αληθινό και τι όχι, καλό είναι να αναζητήσουμε βαθιά μέσα μας, να ζήσουμε για λίγο τη ζωή με τους δικούς μας όρους, να βγούμε έξω από το comfort zone και να κάνουμε πράγματα που φοβόμαστε, να αποκτήσουμε εμπειρίες και στο τέλος να διαλέξουμε τι θα κρατήσουμε και τι όχι στη ζωή μας. Μεγάλο μέρος του ποιοι είμαστε το δημιουργούμε και εμείς οι ίδιοι, ειδικά όσο μεγαλώνουμε και αλλάζουμε μέσα από τη ζωή. Το σημαντικό είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εκφραστεί, να αποβάλλουμε τη ψευδαίσθηση ότι δεν αξίζουμε έτσι ακριβώς όπως είμαστε. Γιατί η αξία μας ως άνθρωποι, δεν βρίσκεται στα ρούχα μας, στο σπίτι που έχουμε, στον κύκλο γνωριμιών μας, στο χρώμα του δέρματος μας, στο εισόδημά μας. Η πραγματική μας αξία είναι υπερφυσικής διάστασης και βρίσκεται μέσα μας από τη δημιουργία μας.
Αν θέλεις να ανέβεις σκαλοπάτι στη ζωή σου, είναι σημαντικό να βάλεις τον εαυτό σου μπροστά και τις ανάγκες σου πρώτες
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την υπέροχη μοναδικότητά μας ως άνθρωποι. 8 δισεκατομμύρια ζουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη και πολλοί ακόμη έζησαν πριν από εμάς. Κι όμως αν αναστήσουμε έναν έναν όλους αυτούς που έφυγαν, αθροιστικά με όσους ζουν σήμερα, δεν θα βρούμε ούτε έναν άνθρωπο να έχει το ίδιο αποτύπωμα με κάποιον άλλον. Αν ζητήσουμε από όλους αυτούς να γράψουν μια δική τους ιστορία, θα έχουμε πολλά δισεκατομμύρια μοναδικών, ξεχωριστών ιστοριών. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μονοπάτι στη ζωή, το οποίο είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ο δρόμος που χαράζουμε δεν χρειάζεται να μοιάζει με κανενός άλλου. Αρκεί μόνο να βγάζει νόημα για εμάς. Καθένας μας έχει μοναδικά ταλέντα και ικανότητες. Η δουλειά μας στη γη είναι να ανακαλύψουμε αυτά τα ταλέντα και να τα αξιοποιήσουμε. Ένα από τα χειρότερα πράγματα είναι το χαμένο ταλέντο, γιατί είναι χαμένη δύναμη, χαμένη ενέργεια. Ας αναρωτηθούμε ‘Με οδηγούν οι αποφάσεις μου στο ποιος θέλω να γίνω και τι θέλω να δημιουργήσω στη ζωή μου;’. Αν όχι, ας αλλάξω κάτι.
Στη ζωή έχουμε την σχέση μας με τον εαυτό μας και τις σχέσεις που δομούμε με τους γύρω μας. Οι τελευταίες δεν μπορούν να υπάρξουν και να διατηρηθούν, αν δεν είναι η πρώτη υγιής.
Όλα πηγάζουν από τη συνειδητοποίηση ότι είμαστε εξουσιοδοτημένοι για τις ζωές μας
Το να είσαι άνθρωπος δυνατός σημαίνει να είσαι άνθρωπος που αγκαλιάζει την μοναδικότητά του, δεν φοβάται να υποστηρίξει αυτά που πιστεύει και είναι και δεν δέχεται τίποτα λιγότερο από αυτό που αξίζει. Άνθρωπος περήφανος για τον εαυτό του, που δεν έχει την ανάγκη να μοιάσει σε κανέναν, γιατί αναγνωρίζει ότι είναι ξεχωριστός. Άνθρωπος ξεκάθαρος στο τι θέλει, που πιστεύει ότι αυτό που θέλει είναι εκεί έξω. Όλοι μας έχουμε πράγματα στο παρελθόν για τα οποία δεν είμαστε περήφανοι, κάναμε λάθη, επαναπαυτήκαμε για πολύ λιγότερα από όσα αξίζουμε. Το σημαντικό είναι να σταθούμε στο ύψος μας και να συνεχίσουμε με λαχτάρα την πορεία μας, γιατί το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να κάνεις λάθη και αυτό δίνει την αλμύρα της ζωής.
Η αληθινή ομορφιά, η αληθινή αξία και η αληθινή δύναμη έρχονται από μέσα μας. Αγάπα τον εαυτό σου και και πάρε τη δύναμη να καθορίζεις τη ζωή σου στα χέρια σου.