Θεσσαλονίκη: οι τοπικές επιχειρήσεις και η βιώσιμη μόδα μέσα από τα μάτια της Ευγενίας

Picture of Φωτεινή Καραμητσου

Φωτεινή Καραμητσου

Δεν μου προσφέρει κάτι καινούριο το να δείξω κάποια μεγάλη γνωστή αλυσίδα.”

Η Ευγενία (γνωστή ως Enastrh.jenny) εξερευνά -κατά βάση- μικρές τοπικές επιχειρήσεις και ξεχωριστά διαμαντάκια στην πόλη μας, φέρνοντας στο φως ιδιαίτερες χειροποίητες προτάσεις και ποικίλες άλλες δημιουργίες για τους λάτρεις της μόδας και του καλού φαγητού/ποτού.

Υπό το πρίσμα της βιωσιμότητας και των συνειδητών αγορών μας ανοίγει πόρτες για μια σύγχρονη, δημιουργική πλευρά της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο).

@enastrhjenny

Μια όμορφη οικογενειακή επιχείρηση στη θεσσαλονίκη με υπέροχα γυναικεία δερμάτινα παπούτσια φτιαγμένα απο τους ίδιους!! 6 χρονια κλείνει η @fabrica fabrica φέτος και μπορείτε στο eshop τους να βρειτε οτι ψαχνετε!! Σιγουρα θα ειναι ποιοτικο και φτιαγμενο με αγαπη! ☺️❤️ 💻 Fabricafabrica.gr #viral #fyp #viralvideo #fypシ #handmade

♬ Smooth jazz that suits a calm night(1267942) – 2strings
από τα δημοφιλέστερα βίντεο της Ευγενίας στο τικ τοκ για τοπικές επιχειρήσεις μόδας

Πώς ξεκίνησες την ενασχόληση στα social media με τις τοπικές επιχειρήσεις;

Ξεκίνησα από το ενδιαφέρον μου για το skincare από φυσικά προϊόντα και στην πορεία ανέφερα το κομμάτι της οικολογίας και της επαναχρησιμοποίησης, που μου είχε διδαχθεί από την οικογένεια μου, τη μαμά και τη γιαγιά μου. Άρχισα να τα παρατηρώ περισσότερο και σταδιακά να τα δημοσιεύω σε story και κατάλαβα πως τελικά δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Άρχισα να ενημερώνομαι κι εγώ περισσότερο, οπότε κάπου εκεί το 2019-2020, που ήδη συνεργαζόμουν με μικρότερες εταιρείες, μοιραζόμουν τα οφέλη στήριξης τέτοιων επιχειρήσεων και επεκτάθηκα έτσι στην συνειδητή μόδα.

Η ιδέα με τα βίντεο έχει κλείσει μόλις ένα χρόνο. Είναι μια μετεξέλιξη των post και των story που ήρθε με την γενικότερη ανάπτυξη των βίντεο.

Ποια είναι τα κριτήρια που σε οδηγούν στο να μοιραστείς κάποιο κατάστημα;

Προς το παρόν, έχω σαν βασικό κριτήριο να δείξω κάτι ιδιαίτερο. Τώρα το τι βρίσκει κανείς ιδιαίτερο είναι υποκειμενικό. Δεν μου προσφέρει κάτι καινούριο το να δείξω κάποια μεγάλη γνωστή αλυσίδα. Άρα βασικό κριτήριο είναι να δείξω ένα προϊόν που να θεωρώ ξεχωριστό και κατά βάση επιχειρήσεις ελληνικές, τοπικές, όσο το δυνατόν πιο μικρές.

@enastrhjenny

Ένα spot που πρέπει να βάλεις στην λίστα σου τοσο για την ιστορία του όσο και για τα γλυκά του 🤭 Αυτο λοιπόν ειναι το Isli , το οποίο βρίσκεται 📍Αγίας Σοφίας 56, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιητου Να δοκιμασεις σιγουρα αυτα που δοκιμασαμε!!! Αλλα θα βρεις και τα πιο κοινα γνωστα γλυκα! Ολα οσα θα δεις εκει ειναι χειροποίητα φτιαγμενα (περα απο τα γλυκα) αναφερομαι και πχ τραπεζάκια, πόμολα, σκαμπό, επιγραφές κτλ. Ειναι μια επιχείρηση οικογενειακή ξεκινά απο το 1985 απο παππούδες και 2017 βρίσκει τα παιδιά να κανουν αυτο το μαγαζι ❤️ Ας στηρίζουμε ολο και περισσότερες επιχειρήσεις τοπικές παιδιά! Το χρειαζόμαστε όλοι! #fy #viralvideo #food #explore #coffee #sweet #skg

♬ πρωτότυπος ήχος – EnastrhJenny
από τα δημοφιλέστερα βίντεο για φαγητό της Ευγενίας στο τικ τοκ

Καθώς ανέφερες τις αλυσίδες γρήγορης μόδας, ποιες είναι οι απόψεις σου σχετικά με την κατανάλωση fast fashion; 

Γενικά δεν υπάρχει το τέλειο. Ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί, στον βαθμό που μπορεί γιατί καλώς ή κακώς οι “ηθικές”-“βιώσιμες” πρακτικές έχουν μεγαλύτερο κόστος. Η γρήγορη μόδα σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Για εμένα, ως Ευγενία, είναι πολύ σημαντικές οι συνειδητές αγορές, δηλαδή να σκέφτομαι πρώτα τι θέλω να αγοράσω, γιατί θέλω να το αγοράσω και έπειτα να δω αν τελικά το χρειάζομαι. Εφόσον όντως το χρειάζομαι θα το ψάξω πρώτα στην ντουλάπα μου (ή στην ντουλάπα των γονιών μου) γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το έχω ήδη και να το έχω ξεχάσει. Μετά, θα το αναζητήσω σε κάποιο second hand κατάστημα ή σε κάποιο μικρότερο μαγαζάκι ελληνικό. 

Δεν δαιμονοποιείς, δηλαδή, την κατανάλωση γρήγορης μόδας, χωρίς όμως και να τη στηρίζεις…

Κοίτα, εγώ βάζω μέσα και το κομμάτι του fast fashion. Δεν είμαι άνθρωπος της ακρότητας, οπότε αν κάνω την αναζήτηση μου για κάτι και δεν το βρω σε κανένα κατάστημα, το βλέπω ως τελευταία επιλογή. Ας πούμε, έψαχνα ένα συγκεκριμένο καφέ παντελόνι και δεν το έβρισκα πουθενά. Ε, πήγα και το πήρα. Το θέμα είναι να ξέρεις τι έχεις στηρίξει. Αναγνωρίζω δηλαδή πως δεν είναι η καλύτερη επιλογή αλλά προσπαθώ τουλάχιστον να αξιοποιήσω το κομμάτι που αγόρασα στο έπακρον.

επιχειρήσεις μόδα
Η Ευγενία συχνά μοιράζεται προσωπικά της αγαπημένα σε weekly recaps στο instagram

Ποιό θα έλεγες πως είναι ένα αρχικό βήμα για να ξεκινήσει κάποιος να κάνει βιώσιμες επιλογές στη μόδα;

Θα έλεγα πρώτα να ξεκινήσει κανείς με μια ανασκόπηση στη ντουλάπα του και τον εαυτό του. Να δει τι έχει ήδη. Σίγουρα όχι να τρέξει αμέσως σε κάποιο μαγαζί που θεωρείται βιώσιμο και να αγοράσει τα πάντα. Πρέπει να μπει σε ένα πιο συνειδητό τρόπο σκέψης.

Έμαθες κάτι καινούριο για τη βιώσιμη – ηθική μόδα μέσα από τα βίντεο σου;

Σίγουρα ανακάλυψα πόσο δύσκολο είναι να έχεις μια επιχείρηση. Όσον αφορά την βιώσιμη μόδα, κάποια από τα προϊόντα των επιχειρήσεων δεν ακολουθούν απαραίτητα 100% βιώσιμες πρακτικές. Κάποιες είναι εντελώς made in Greece, κάποιες μπορεί να προμηθεύονται πρώτες ύλες από αλλού. Παραμένουν όμως ελληνικές τοπικές επιχειρήσεις και σε κάποιες μπορεί να ξεχωρίζω το βιώσιμο/ηθικό κομμάτι. 

Έχω συναντήσει ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν τη δουλειά τους, νοιάζονται για την ποιότητα των προϊόντων τους, για την σωστή αντιμετώπιση των εργαζομένων τους και κατάλαβα πως σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο στην πράξη.

Γενικά δεν υπάρχει το τέλειο. Ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί…Το θέμα είναι να ξέρεις τι έχεις στηρίξει.

Συμμετείχες και στο zero waste event του infinity (αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας…) ως ένα από τα μέλη του ανοιχτού panel. Πώς ήταν η εμπειρία;

‘Hταν μία ιδιαίτερη εμπειρία. Μου άρεσε που βρέθηκα με άλλα άτομα που ασχολούνται με το κομμάτι της βιωσιμότητας και καταλαβαίνεις πώς ο καθένας μπορεί να προσφέρει κάνοντας κάτι διαφορετικό, στην περίπτωση μας, στην προστασία του περιβάλλοντος. Ήταν πολύ ενδιαφέρον που μίλησα γι’ αυτό που κάνω και θα με ενδιέφερε στο μέλλον να μοιραστώ περισσότερα σε παρόμοια πλαίσια.

@enastrhjenny

Καλεσμένη για να μιλήσω; Αμ ναι! 💚♻️ Αρχικά να ευχαριστήσω το @InfinityGreece ° Youth το οποίο με προσκάλεσε σε αυτή την πραγματικά όμορφη εκδήλωση και ένα συγχαρητήρια για το έργο αλλά και τις ενέργειες που κάνουν τα παιδιά απο πισω για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη και με ενεργούς νέους! 💪🏼 Προσωπικά όταν ξεκίνησα όλο αυτό, (στο instagram μου θα δειτε περισσοτερα) για εμένα ήταν κάτι πολυ φυσικό μιας και απλώς μοιραζόμουν το τι κάνω! Στην πορεία όμως έμαθα ακόμη περισσότερα και τα μοιραζόμουν μαζί σας, μέχρι το σημείο που άρχισε όλο αυτό να ενδιεφερει αρκετούς από εσας και να κάνετε και εσείς αλλαγές! Είτε προς κάτι πιο οικολογικό, την στήριξη περισσότερων τοπικών επιχειρήσεων, επιλέγοντας πιο προσεκτικά προϊόντα περιποίησης κτλ. • Το θέμα ήταν το «Zero Waste-Circular Economy» με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων σχετικά με την zero waste κουλτούρα μέσω mini ομιλιών και workshops που περιλάμβανε το event. Ήταν μεγάλη η χαρά που συμμετείχα στο open panel και εγώ με τον τρόπο μου βάζω ένα λιθαράκι! 🧡 Ευχαριστώ εσας! #viralvideo #fypシ゚viral #skg #zerowaste #eco

♬ flower day – jeanie
η εμπειρία της Ευγενίας στο zero waste event μας τον Μάιο

Ευγενία σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη! Μπορείτε να βρείτε τα social media της εδώ:

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...