Είδαμε την παράσταση: Γράμμα στον πατέρα του Franz Kafka

Σοφία Πολίτου

Σοφία Πολίτου

  Περίληψη παράστασης

“Ο τριανταεξάχρονος συγγραφέας με αφοπλιστική ειλικρίνεια και παιδική ευαισθησία περιγράφει στο γράμμα του την περίπλοκη σχέση με τον πατέρα του, η οποία σκιαγραφείται σε όλα τα λογοτεχνικά του έργα.

Η αποδοχή και η επιβράβευση που δεν έλαβε ποτέ, η ενοχή του απέναντι στον κόσμο, η ανάγκη του για τρυφερότητα, ο θάνατος των αδερφών του, οι περίπλοκες ερωτικές του σχέσεις, η αδυναμία του να ξεφύγει από την επιρροή του πατέρα του φωτίζονται στην παράσταση μέσα από τα προσω­πικά του ημερολόγια, παρουσιάζοντας ένα μεγάλο μέρος του ψυχισμού του Kafka.” 

 

Ότι έχω γράψει να καεί ανελλιπώς και να μην διαβαστεί ποτέ

Ότι έχω γράψει να καεί ανελλιπώς και να μην διαβαστεί ποτέ

Στον πολυχώρο τέχνης Μπενσουσάν Χαν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μεταφράζεται και παίζεται στον ιδιαίτερο χώρο του εβραϊκού πανδοχείου, η παράσταση “Γράμμα στον πατέρα“. Βασισμένη στην επιστολή του Φράνς Κάφκα προς τον πατέρα του, φέρνοντας στο προσκήνιο την ιδιότροπη και περίπλοκη σχέση που είχαν μεταξύ τους.

Η ομάδα “Θέατρο Πρόταση”, δίνει φωνή στον Κάφκα του 1919, όταν πλέον ήδη βαριά άρρωστος από φυματίωση, σε μια τελευταία εξομολόγηση ψυχής, γράφει το “γράμμα” κατηγορώντας, τον πατέρα του, για τις φοβίες, ανασφάλειες και αδυναμίες του, που τις καλλιέργησε και τις ανέπτυξε μέσα από αυτόν.

Ο Στέλιος Βραχνής, σκηνοθέτης της παράστασης, έχει πάρει την επιστολή και έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο θεατρικό κείμενο, δίνοντάς του πνοή ζωής, μέσα από τα σώματα και τις φωνές τριών ηθοποιών, σε ένα ρόλο, που με μεγάλο θάρρος, σε κοιτά κατάματα, σου χαμογελάει, σου απευθύνει τον λόγο, σου επισυνάπτει ευθύνες, σε κάνει να θυμώνεις, να στεναχωριέσαι και πάνω από όλα, να προβληματίζεσαι.

Οι απορίες του Φράνς προς τον πατέρα του, είναι τόσο φυσιολογικές και τα συναισθήματά του τόσο έντονα, που οι θεατές μπροστά σε αυτά τα ερωτήματα σκύβουν το κεφάλι, ανήμποροι να απαντήσουν, ξεφυσώντας με αγανάκτηση και δακρύζοντας από λύπη. Έτσι ο Κάφκα στέκεται γυμνός και εκτεθειμένος απέναντι στους λίγους θεατές του, κάνοντας τον μικρό χώρο της θεατρικής δράσης, ακόμα πιο μικρό και συναισθηματικά αποπνιχτικό.

Η παράσταση θίγει προβλήματα όπως το χάσμα των γενεών, οι κυριαρχικές και τοξικές σχέσεις μεταξύ των γονιών και των παιδιών και η άρνηση των πρώτων να αντιληφθούν και να αποδεχθούν την αυτοδιάθεση των δεύτερων. Όλα αυτά τα προβλήματα εκφράζονται μαζικά σε κάθε πρόταση του “πατέρα”, με φράσεις όπως “Τι ξέρεις εσύ από την ζωή μικρέ! Τι ξέρουν τα σημερινά παιδιά από την ζωή;” που είναι ουσιαστικές στο έργο και αποδεικνύουν την τάση του, να αμφισβητεί και στην συνέχεια να ακυρώνει οποιαδήποτε σκέψη, επιθυμία και ιδέα του νεαρού του γιου.

Το “Γράμμα” μπορεί να θεωρηθεί μία παράσταση διαχρονική και αυτό γιατί φεύγοντας, ο θεατής έχει ταυτιστεί έστω και μια φορά με τον ήρωα σε κάποια σκηνή, μεταφέροντάς τον σε ένα δωμάτιο κρυφών αναμνήσεων του δικού του “γράμματος”.

 

Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενο: Franz Kafka («Γράμμα στον πατέρα», «Μπλε Τετράδια», «Μεταμόρφωση», «Τα ημερολόγια»), Δημήτρης Δημητριάδης («Λήθη»)
Σύνθεση κειμένων | Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής 
Σκηνικά | Κοστούμια: η ομάδα
Μουσική: Στέλιος Βραχνής
Φωτογραφίες: Ρομίνα Ιωαννίδου , Δέσποινα Κανελάκη 
Γραφιστικός σχεδιασμός: Δέσποινα Κανελάκη
Video spot: Παύλος Δανελάτος 
Οργάνωση παραγωγής | Επικοινωνία: Ιφιγένεια Χαριζάνη 
Παραγωγή: Ομάδα Θέατρο Πρόταση 

Ερμηνεύουν:
Βασίλης Μπόγδανος, Απόστολος Λινάρδος, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος 

Πληροφορίες:
Παραστάσεις: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 9:30 μ.μ. – 10:30 μ.μ. και Κυριακή 1 Μαρτίου 8:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. (Τελευταίες παραστάσεις)
Χώρος: Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6, 546 25, Θεσσαλονίκη
Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ,) | 8€ (ατέλειας)
Προπώληση εισιτηρίων: Μπενσουσάν Χαν, Δευτέρα έως Παρασκευή 12:00 – 22:00, Σάββατο και Κυριακή 12:00 – 15:00
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6970623600 (10:00- 14:00), 6979629198 (17:00- 21:00)
Ονομαστικές κρατήσεις εισιτηρίων και μέσω αποστολής μηνύματος (messenger) στην εκδήλωση

Περιορισμένος αριθμός θέσεων με απαραίτητη κράτηση θέσεων εγκαίρως!

 Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...