Ecotivity School: συνέντευξη

Αναστασία Τζημαγιώργη

Αναστασία Τζημαγιώργη

“Οι εποχές είναι περίεργες”, ακούμε συχνά. Αυτό δεν υφίσταται μόνο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σε περιβαλλοντικό. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να διαχωριστούν τελείως τα τρία αυτά επίπεδα. Όσον αφορά στο περιβάλλον, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν τελευταία νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες προσανατολίζονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν τον κόσμο. Τώρα που μιλάμε για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση, τι είναι το Ecotivity School;

Η συνέντευξη με το Ecotivity School

1) Τι ακριβώς είναι το Ecotivity School και τι περιλαμβάνει;

Το Ecotivity School είναι ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης. Αποτελείται από ένα πενθήμερο θερινό σχολείο, το οποίο διοργανώνεται εθελοντικά από νέους και απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-25 ετών, χωρίς αυτό να είναι αποκλειστικό. Περιλαμβάνει ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια (workshops), activities, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των νέων σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής, όπως τη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος στον πλανήτη και την υιοθέτηση ενός πιο οικολογικού και βιώσιμου τρόπου ζωής. Παράλληλα, από φέτος, περιλαμβάνει και κάποια επιπλέον σεμινάρια σχετικά με διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την αειφόρο ανάπτυξη. Τα εν λόγω σεμινάρια θα διεξάγονται καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Το πρόγραμμα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, και διοργανώνεται εθελοντικά από νέους. Επίσης, βρίσκεται υπό την αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ecotivity School

2) Πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία; Πόσο εύκολο ήταν να υλοποιηθεί;

Πιο συγκεκριμένα, η ιδέα του Ecotivity School ξεκίνησε ως μία συνεργασία της Ομάδας Εθελοντισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τρεις ακόμα ομάδες προερχόμενες από Γαλλία, Αγγλία και Ρωσία, μέσω της συμμετοχής της στο φόρουμ NCG (Nantes Creative Generations) και συγκεκριμένα στον διαγωνισμό του NCG Cooperation Awards. Το συγκεκριμένο φόρουμ διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Νάντη της Γαλλίας και χρηματοδοτείται από το Nantes Metropole, έχοντας ως σκοπό να φέρει κοντά δημιουργικά και καινοτόμα προγράμματα που διαχειρίζονται νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών, απ’ όλη την Ευρώπη. Η Ομάδα Εθελοντισμού συμμετείχε τον Οκτώβριο του 2018 στο συγκεκριμένο φόρουμ, αποτελώντας την μοναδική Ελληνική συμμετοχή και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ομάδες κέρδισαν στον προαναφερόμενο διαγωνισμό, προκειμένου να ξεκινήσουν την ιδέα του Ecotivity School.

Η λέξη “Ecotivity” προέρχεται από την σύνδεση των λέξεων Ecology και Activity, περιγράφοντας απόλυτα την ιδέα του προγράμματος αυτού.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος δεν ήταν εύκολη. Αφενός προσπαθήσαμε να ξεκινήσουμε κάτι νέο στην Ελλάδα, χωρίς να έχουμε προηγούμενη εμπειρία, και αφετέρου δεν είχαμε επαρκή υποστήριξη από τον περίγυρό μας. Ωστόσο, το πείσμα, η αποφασιστικότητα, η θέληση και η ελπίδα μας να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον και να δράσουμε ουσιαστικά για το περιβάλλον, μας παρακίνησαν να συνεχίσουμε. Έτσι, λοιπόν, παρά τις όποιες δυσκολίες που προέκυψαν, καταφέραμε εν τέλει να φέρουμε εις πέρας αυτή την δράση και μάλιστα με αρκετά μεγάλη επιτυχία, φτάνοντας πλέον στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσής του.

"Οι εποχές είναι περίεργες", ακούμε συχνά. Αυτό δεν υφίσταται μόνο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σε περιβαλλοντικό. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να διαχωριστούν τελείως τα τρία αυτά επίπεδα. Όσον αφορά στο περιβάλλον, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν τελευταία νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες προσανατολίζονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν τον κόσμο. Τώρα που μιλάμε για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση, τι είναι το Ecotivity School;

3) Ποιοι είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους λόγους για να κάνει κανείς αίτηση στο Ecotivity School;

Αρχικά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συμμετοχή τόσο για άτομα που ασχολούνται ήδη ενεργά με το κομμάτι της βιωσιμότητας και της οικολογίας, αλλά και για όσους θέλουν να το γνωρίσουν καλύτερα. Σε αυτό το θερινό σχολείο οι ομιλίες και τα workshop απευθύνονται σε όλους όσους έχουν την ανάγκη να ψάξουν, να αναθεωρήσουν και να εδραιώσουν κάθε τι που συνδέεται με τον αντίκτυπο που αφήνουμε στο περιβάλλον. Εξίσου σημαντική είναι ακόμα, η βαρύτητα που δίνεται στην ανάπτυξη της συνεργασίας και της ομαδικότητας.

Σημαντικός λόγος, λοιπόν, είναι η έμπρακτη απόδειξη της συμβολής της ομαδικής εργασίας στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Οι συμμετέχοντες βλέπουν βιωματικά την αξία της κατάργησης της ατομικότητας τόσο μέσω των δραστηριοτήτων, αλλά και του project που καλούνται να ετοιμάσουν. Εκτός από την ευκαιρία για ενημέρωση στα περιβαλλοντικά ζητήματα και την ικανή ενίσχυση της ομαδικότητας, ένας επιπλέον λόγος είναι και το γενικό κλίμα που υπάρχει. Θερινό σχολείο, με την χαλαρότητα του θέρους και τις γνώσεις ενός σχολείου.

4) Οι νεαροί εθελοντές που το διοργανώνουν είναι αποκλειστικά φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ή όχι;

Από την πρώτη κιόλας χρονιά προσπαθήσαμε να διευρύνουμε την δράση μας, προκειμένου να ενσωματώσουμε νέους από διάφορα Πανεπιστήμια. Ειδικά τη φετινή χρονιά, που όλη η διοργάνωση γίνεται διαδικτυακά, καταφέραμε να ενσωματώσουμε στην ομάδα μας μέλη απ’ όλη την Ελλάδα. Συμπερασματικά, όπως καταλαβαίνετε, οι νέοι εθελοντές που συμμετέχουμε στην οργανωτική ομάδα, δεν είμαστε μόνο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά προερχόμαστε από διαφορετικούς κλάδους. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε ένα κράμα από διαφορετικές γνώσεις, εμπειρίες και απόψεις. Η όμορφη αυτή ποικιλομορφία, πιστεύουμε πως θα προσδώσει έναν διαφορετικό τόνο στη φετινή διοργάνωση!

"Οι εποχές είναι περίεργες", ακούμε συχνά. Αυτό δεν υφίσταται μόνο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σε περιβαλλοντικό. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να διαχωριστούν τελείως τα τρία αυτά επίπεδα. Όσον αφορά στο περιβάλλον, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν τελευταία νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες προσανατολίζονται σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν τον κόσμο. Τώρα που μιλάμε για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση, τι είναι το Ecotivity School;
Η φωτογραφία δεν είναι από τη φετινή διοργάνωση, η οποία διεξήχθη ηλεκτρονικά

5) Τι ήταν το #EcoTypeChallenge; Θα επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον;

Αφήνοντας πίσω το 2020, που μας ταλαιπώρησε όλους ανεξαιρέτως, θελήσαμε να υποδεχτούμε το 2021 με τον πιο οικολογικό τρόπο. Και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό από το να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες φιλικές προς το περιβάλλον.

Κάπως έτσι, αποφασίσαμε, να ξεκινήσουμε ένα παιχνίδι, μέσω του profile μας στο instagram, το Eco-typeChallenge. Κάθε εβδομάδα, δημοσιεύαμε ένα post με εύκολα, χρήσιμα και πάνω από όλα απλά οικολογικά tips. Στη συνέχεια, προ(σ)καλούσαμε τους followers μέσα από stories να μοιραστούν μαζί μας τις συνήθειες που ήδη ακολουθούν και εκείνες που σκοπεύουν να εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Για τις τρεις εβδομάδες που διήρκησε το Challenge επιλέξαμε τρεις διαφορετικές θεματικές. Ξεκινήσαμε την πρώτη εβδομάδα με τα Επαναχρησιμοποιούμενα Προϊόντα, ακολούθησε η ενότητα της Ανακύκλωσης και τέλος οι Καθημερινές Συνήθειες.

Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν θα επαναληφθεί στο μέλλον το Eco-typeChallenge, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργούμε συνεχώς νέο και πρωτότυπο περιεχόμενο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Η αλήθεια είναι πως η ανταπόκριση του κοινού στο challenge μας, ήταν εντυπωσιακή. Και αυτό δείχνει πως το κοινό, ειδικότερα οι νέοι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την οικολογία, τη βιωσιμότητα. Επομένως δεν έχετε παρά να μας ακολουθήσετε στα social media μας και να δείτε όλα όσα θα μοιραζόμαστε!

Ακολουθείστε το Ecotivity School σε:

Δεν θα χάσετε!

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...