Όπως ίσως δεν γνωρίζατε (και μαζί σας ούτε κι εγώ) στις 17 Ιανουαρίου είναι η διεθνής ημέρας ιταλικής κουζίνας. Κατευθείαν περνάνε από το μυαλό οι πιο λαχταριστές εικόνες από πίτσες, φαντασμαγορικές μακαρονάδες και άλλες νόστιμες ιταλικές συνταγές. Πώς θα μπορούσαμε όμως να ιταλοποιήσουμε λίγο την κουζίνα μας με δημιουργικότητα και αποφεύγοντας τα περιττά έξοδα;
Δώσε μια νότα από pesto στα μακαρόνια σου.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσεις το pesto σου, αλλά τα μακαρόνια το αναδεικνύουν καλύτερα από όλους! Μπορείς να το προσθέσεις σκέτο (αντί για σάλτσα τομάτας) στην μακαρονάδα σου ή να αναμείξεις μια μικρή ποσότητα στην κόκκινη σάλτσα που έχεις ήδη. Όπως θα διαπιστώσεις από την γεύση και την μυρωδιά, θα έχεις μπροστά σου ένα εντελώς διαφορετικό πιάτο! Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ακόμη και ως βάση για τις πίτσες σου. Σημείωσe ότι υπάρχουν επιλογές και για vegan pesto, οπότε ικανοποιούνται όλα τα γούστα.
Μοτσαρέλα στη σαλάτα σου.
Προμηθεύσου την ποσότητα από μοτσαρέλα που θέλεις εσύ, ετοίμασε την αγαπημένη σου δροσερή σαλάτα με ρόκα, τομάτα και τα υπόλοιπα αγαπημένα σου υλικά και πρόσθεσε από πάνω το τυρί. Η ανάλαφρη και ήπια γεύση της μοτσαρέλα θα απογειώσει τη σαλάτα σου. Η μοτσαρέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ιταλικά εδέσματα, καθώς αποτελεί και σήμα κατατεθέν των γαλακτοκομικών για την ιδιαιτερότητα της υφής της. Αν δεν την έχεις δοκιμάσει ακόμη, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να το κάνεις!
Πειραματίσου με gnocchi.
Τα gnocchi είναι ένα δημοφιλές ιταλικό ζυμαρικό, το οποίο φτιάχνετε (σήμερα) από πατάτα. Είναι ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Σαρδηνίας. Πού θα τα βρεις; Μπορείς, φυσικά, να φτιάξεις χειροποίητα gnocchi, αλλά τα βρίσκεις εύκολα και στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου. Οι συνταγές που θα βρεις με το συγκεκριμένο ζυμαρικό είναι πολλές, το βασικό, όμως, που πρέπει να θυμάσαι είναι το εξής: Μαγειρεύονται όπως τα μακαρόνια. Σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι κια τα ζυμαρικά. Όσα gnocchi είναι έτοιμα, ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Σέρβιρε μετά το μαγείρεμα με σάλτσα της επιλογής σου.
Απόλαυσε τα μοναδικά αμαρέτι.
Δεν εννοώ, βέβαια, τις γκοφρέτες, αλλά τα μυρωδάτα μπισκότα αμυγδάλου που τόσο αγαπούν στην Ιταλία. Ανάλαφρα και με πλούσια γεύση, είναι ίσως από τα πιο ξεχωριστά μπισκότα που έχεις δοκιμάσει. Συνδυάζονται καταπληκτικά με ζεστά αλλά και κρύα ροφήματα. Εύκολα στην προετοιμασία και χρειάζονται λιγότερο από 15’ ψησίματος. Ακόμη κάθεσαι;
H διεθνής ημέρα ιταλικής κουζίνας είναι μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να δοκιμάσουμε νέες και πρωτότυπες παραλλαγές για τις συνταγές μας, καθώς και να πειραματιστούμε με νέες γεύσεις. Ας τιμήσουμε, λοιπόν, την ημέρα που αφιερώνεται στην ιταλική κουζίνα ετοιμάζοντας ένα καταπληκτικό γεύμα για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.