Διατροφικές συνήθειες που δεν φανταζόσουν!

Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

  Φαγητό. Σε όλους μας αρέσει και όλοι μας το τρώμε. Ο οργανισμός μας χρειάζεται την τροφή, ώστε να συνεχίσει να επιτελεί τις βασικές του λειτουργίες. Έχεις, όμως, σκεφτεί ποτέ ότι ο καθένας μας τρώει με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον άλλο; Κάποιοι τρώνε λιγότερο ή περισσότερο από εμάς, πιο γρήγορα, πιο αργά, λαίμαργα ή με παύσεις ανάμεσα τα γεύματά τους.

 

https://unsplash.com/photos/otQ6orzFTlk
Photo by Randy Fath on Unsplash

 

  Υπάρχουν, ωστόσο, άτομα, τα οποία τρώνε βάσει των συναισθημάτων τους (emotional eating), περιορίζουν την πρόσληψη φαγητού τους με απώτερο στόχο την απώλεια βάρους (restrained eating) ή άτομα που τρώνε λόγω εξωτερικών παραγόντων (external eating). Τα παραπάνω, αποτελούν ορισμένες μορφές ελαφριών διατροφικών διαταραχών, που σχετίζονται με την παχυσαρκία στα παιδιά και τους νέους. Διαμορφώνονται κυρίως βάσει της ηλικίας και του φύλου, κοινωνικών και δημογραφικών παραγόντων και εθνοτικών διαφοροποιήσεων.

  Πιο αναλυτικά, όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, τους emotional eaters, αυτοί είναι άτομα, τα οποία διαχειρίζονται τα αρνητικά τους συναισθήματα και εμπειρίες καταναλώνοντας τα αγαπημένα τους σνακς. Το ίδιο, όμως, μπορεί να συμβαίνει κι όταν αυτά τα άτομα διασκεδάζουν σε ένα πάρτι, κατά το οποίο τρώνε επειδή αισθάνονται χαρούμενοι.

 

https://unsplash.com/photos/GJwKzsxUQu4
Photo by Aneta Pawlik on Unsplash

 

  Αντιθέτως, οι άνθρωποι που περιορίζουν τις μερίδες τους (restrained eaters) είναι, σε μεγάλο τους ποσοστό, άτομα παχύσαρκα, τα οποία αισθάνονται άσχημα για το βάρος τους και προσπαθούν έτσι να αδυνατίσουν. Προσπαθούν να μειώσουν τις ποσότητες που καταναλώνουν ή να αγνοήσουν κάποιο γεύμα μέσα στη μέρα τους.

  Τέλος, τα άτομα της τελευταίας κατηγορίας, είναι πιο ευαίσθητα, όσον αφορά στα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχονται σχετικά με το φαγητό. Απαντούν στα ερεθίσματα που δέχονται με το να καταναλώσουν την τροφή που ίσως δουν ή τους προσφερθεί, χωρίς να σκέφτονται εάν αισθάνονται πείνα ή όχι.

 

https://unsplash.com/photos/hrlvr2ZlUNk
Photo by Rachel Park on Unsplash

 

  Αν τα παραπάνω σε προβλημάτισαν, σε παραπέμπω στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου διατροφικών Διαταραχών.
Για περισσότερες πληροφορίες: SNOEK, H. M., VAN STRIEN, T., JANSSENS, J. M. A. M., & ENGELS, R. C. M. E. (2007). Emotional, external, restrained eating and overweight in Dutch adolescents. Scandinavian Journal of Psychology, 48(1), 23–32. https://doi.org/10.1111/j.1467-9450.2006.00568.x

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...