Boxing Day – Happy (Football) Day

Καλά Χριστούγεννα και καλή χρόνια με υγεία και ευτυχία στη μεγάλη παρέα του InfinityGreece.com και στους αναγνώστες μας!

 Η υγεία, η ξεκούραση και η διασκέδαση είναι οι προτεραιότητες για τον κάθε έναν από μας αυτές τις Άγιες μέρες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Η πλειοψηφία των επαγγελματιών κάθε είδους απολαμβάνουν τις ολιγοήμερες διακοπές των Χριστουγέννων. Το ίδιο και η πλειοψηφία των επαγγελματιών αθλητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ΄΄ εορταστική ΄΄ διακοπή των εθνικών πρωταθλημάτων  περνώντας λίγο παραπάνω χρόνο με τις οικογένειές τους και ξεκουράζοντας το μυαλό και το σώμα ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

  Όμως, για σταθείτε! Υπάρχει κάποια χώρα που έχει αγωνιστική δράση; Και όμως! Και δεν είναι άλλη από την Αγγλία! Η χώρα που δημιούργησε το ποδόσφαιρο, στην οποία το ποδόσφαιρο είναι κάθε μέρα γιορτή, έχει φουλ αγωνιστική δράση, σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, την 2η μέρα των Χριστουγέννων. Η 26η Δεκεμβρίου, η λεγόμενη Boxing Day, είναι ημέρα αργίας στη Μεγάλη Βρετανία, όπως στην πλειοψηφία των χωρών ανά τον κόσμο. Στη Μεγάλη Βρετανία, η ημέρα αυτή είναι σαν τα Χριστούγεννα των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων και κυρίως για το υπηρετικό προσωπικό των πλούσιων και της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Ανήμερα των Χριστουγέννων, οι υπηρέτες εργάζονταν σκληρά στα μεγάλα τραπέζια και τις εκδηλώσεις των πλούσιων αφεντικών τους, μακριά από την οικογένειά τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι, η επόμενη μέρα καθιερώθηκε ως η αργία αυτών των ανθρώπων, για να βλέπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στη διάρκεια της ημέρας μάλιστα, τα αφεντικά τους για να τους ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες τους την προηγούμενη μέρα αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επισκέπτονταν τα σπιτικά τους με δώρα τόσο γι’ αυτούς, όσο και για τις οικογένειές τους, τα οποία τα έφερναν μέσα σε κουτί ή κουτιά (box).

Boxing Day
Boxing Day Fans

 Όσον αφορά το ποδόσφαιρο λοιπόν, η Boxing Day στην Αγγλία, είναι μία κανονική αγωνιστική, ίσως και πιο σημαντική από ΄΄ μία ακόμα μέρα στο γήπεδο ΄΄ , καθώς στο μυαλό των οπαδών είναι τόσο μεγάλης σημασίας όσο η πρεμιέρα και η τελευταία αγωνιστική κάθε σεζόν! Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τα εισιτήρια για αυτή την αγωνιστική ημέρα έχουν εξαντληθεί… μήνες πριν φτάσουμε στις γιορτές.

 Η ιστορία της ποδοσφαιρικής Boxing Day ξεκινά την 26η Δεκεμβρίου του 1860, με το τοπικό ντέρμπι μεταξύ Σέφιλντ και Χάλαμ, το οποίο έληξε με σκορ 2-0. Παρά το ότι υπήρχαν και κάποιοι διαφορετικοί κανόνες από τη σημερινή εκδοχή του λαοφιλέστερου αθλήματος της εποχής μας, το παιχνίδι αυτό που ενδεχομένως να ήταν και το πρώτο επίσημο παιχνίδι στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αποτέλεσε την αρχή αυτής της ξεχωριστής ποδοσφαιρικής παράδοσης. Μάλιστα, μέχρι πριν λίγα χρόνια, αυτή τη μέρα διεξάγονταν κυρίως τοπικά ντέρμπι, με απώτερο σκοπό την ευκολότερη μετακίνηση των οικογενειών και των φιλάθλων γενικότερα στο γήπεδο, αλλά και στον περιορισμό των εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού.

 Εκτός από την Αγγλία, υπάρχει αγωνιστική δράση στην Ιρλανδία, όπου διεξάγονται όλα τα μεγάλα ντέρμπι, ενώ και η Σκωτία έχει αγωνιστική δράση σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες. Βέβαια, στις μέρες μας, υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς εκτός από τη Boxing Day, οι ποδοσφαιριστές των αγγλικών γηπέδων καλούνται να αγωνιστούν μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες και σε άλλες δύο αγωνιστικές, κάτι που τους επιβαρύνει πολύ περισσότερο. Όμως η επιτροπή των πρωταθλημάτων σβήνει αυτές τις φωνές με την αιτιολογία ότι το καλεντάρι έχει σχηματιστεί έτσι για να τελειώνει η χρονιά με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεκουραστούν το καλοκαίρι περισσότερο οι επαγγελματίες αθλητές.

 Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου γεννήθηκε το ποδόσφαιρο και κάθε αγώνας είναι γιορτή, υπάρχει καλύτερο δώρο για έναν ποδοσφαιρόφιλο από το να δει την αγαπημένη του ομάδα από τις κερκίδες και να τραγουδάει για αυτήν;

By Γιώργος Βλάχος

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...