Αυτή τη φορά Ψηφίζω!!!

#ThistimeImvoting

     Η ιστορία της ψήφου χαρακτηρίζεται από πολλούς αγώνες. Η ψήφος είναι αποτέλεσμα διεργασιών μέσα στα πολιτικά συστήματα και αγώνων των υπηκόων να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πολίτη μέσω της λαϊκής κινητοποίησης έναντι του μονάρχη– αυτοκράτορα. Επίσης, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του δημοκρατικού πολιτεύματος και τρόπος να επηρεαστεί η πολιτική ζωή, μέσω της λαϊκής εντολής για τις αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους.

#ThistimeImvoting

    Το δικαίωμα της ψήφους είναι ένα κεκτημένο, του οποίου η αξία σήμερα δεν γίνεται αντιληπτή. Όταν εφαρμόστηκε η καθολική ψηφοφορία, όλοι κατέφευγαν στις κάλπες, για να εκφράσουν τη γνώμη τους πάνω στα πολιτικά πράγματα. Στις μέρες μας οι έλληνες, και κυρίως οι νέοι, έχοντας υιοθετήσει την απολιτίκ στάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών στην εκλογική τους κουλτούρα, εμφανίζουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής στην ένωση. Δεν νοούνται τόσο μεγάλα ποσοστά αποχής στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού λαμβάνει μια στοιχειώδη ή ανώτερη εκπαίδευση. Με την ψήφο δείχνεις, ότι ενδιαφέρεσαι, νοιάζεσαι και δεν αφήνεις τις πολιτικές συνισταμένες να αποφασίζουν για εσένα! Η ψήφος σημαίνει αποφασίζω και είναι ταυτόχρονα δικαίωμα και υποχρέωση! Όποιος απέχει, δεν μπορεί έπειτα να δυσαρεστείται όσον αφορά τις πράξεις ή τα μέτρα των εκάστοτε πολιτικών οργάνων, διότι ο ίδιος δεν συνέβαλε στο εκλογικό αποτέλεσμα.

      Σε λίγες μέρες ψηφίζουμε σαν κράτος-μέλος της Ε.Ε. και έχουμε την ευκαιρία να αποφασίσουμε οι ίδιοι για την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών πολιτικών πραγμάτων. Η Ε.Ε. αποτελεί το πιο πρωτοπόρο σύστημα συνύπαρξης λαών και ταυτόχρονα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των κρατών που την απαρτίζουν. Τους τελευταίους μήνες δραστηριοποιείται στην χώρα μας το εθελοντικό πρόγραμμα της Ε.Ε. “THIS TIME I’M VOTING” για την τόνωση της συμμετοχής των πολιτών γενικά στις εκλογές, και ιδίως στις ευρωεκλογές. Στην καμπάνια,την οποία οργανώνει το πρόγραμμα, συμμετέχει μεγάλος αριθμός νέων και φοιτητών, σκοπεύοντας να παρακινήσουν τους συμπολίτες να ψηφίσουν στις εκλογές και να ενδιαφερθούν και να μελετήσουν τις προτάσεις των υποψηφίων.

     Η ψήφος από τους νέους είτε στις ευρωεκλογές είτε στην αυτοδιοίκηση δίνει μια νέαπνοή στο πολιτική. Ο νέος έχει άλλη λογική, άλλο τρόπο σκέψης, και βγαίνει από τις νόρμες της ψήφου που χαρακτήριζαν τους παλαιότερους. Μη μένεις απαθείς. Αποχή σημαίνει, ότι είσαι υπεύθυνος για τις αρνητικές πτυχές του αποτελέσματος. Πολλοί  θέλοντας να δηλώσουν τη δυσαρέσκεια τους προς την κυρίαρχη πολιτική σκηνή στην Ελλάδα δεν ψηφίζουν, συγχέοντας την αποχή με τη διαμαρτυρία. Δεν είναι το ίδιο, όμως! Αποχή δείχνει αδιαφορία, ενώ η διαμαρτυρία μπορεί να εκφραστεί μέσα από τη λευκή ψήφο και τη στήριξη μη δημοφιλών κομμάτων.  

#ThistimeImvoting

    Μέσα στον πυρετό, λοιπόν, των εκλογών και την παράνοια-απόγνωση, στην οποία σε έχουν οδηγήσει τα αμέτρητα διαφημιστικά σποτάκια και φυλλάδια των υποψήφιων δημάρχων, περιφερειαρχών, δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων και ευρωβουλευτών, σκέψου, πως το αποτέλεσμα είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα τη ζωή σου και ψήφισε, επηρεάζοντας το εσύ πρώτα.  

Δώσε την ψήφο σου! Πες την άποψή σου! Άλλαξε τα δεδομένα! 

 

Πηγή εικόνας:https://www.eleftherialogou.gr/kai-episima-pame-se-eyroekloges/

 

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...